Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 11:43 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 343 ЗА СОФИЯ, за да има ред 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1071 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.12.2018 13:29


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 343
ЗА СОФИЯ, за да има ред 

 

Преди столетия Свети Августин написал трактат за красотата, от който, с помощта и на гения на Дени Дидро, извадих следния кратък текст –Отличителният белег на красотата са точните взаимоотношения между отделните части на едно цяло, които правят от него, нещо единно.“ / из ескиз 195 /

image



Пренебрежителното и непрофесионално поведение, скрепено от елементарни човешки интереси, доведоха София и централната й зона до климатичен, транспортен, планов и пространствен колапс, и не политическата власт, която не разбира от градско планиране, а услужливите й „специалисти“ -
са отговорни за това!

Гражданите чувстват и виждат агресивността на проклятието, оставено на града, от търговските отклонения на техническата му администрация, която трайно, години наред, се занимаваше, а и продължава упорито да използва магьостнически номера, не само, за да напълни джобовете си, но и да го излъже така, както измами жителите му. Омаскареният град, обаче търпеливо изчака и днес си го връща.
Липсата на хармония между плановата му структура, пространствената му композиция, транспортно-комуникационната му мрежа и хищническото използване на всяка педя земя му нанесе щети, които и поколенията, след нас, не биха могли да възстановят или поправят.

Несъразмерността в отношенията между съществуващите градоустройствени потенции, новоизявилите се нетърпеливи капитали и придошлите води на преселението, се оказаха изключително високи философски и професионални категории, за разсъждение и компромис, многократно надхвърлили ниския капацитет, на призваните да ги решават технически екипи! Заради това - те безцеремонно се отдадоха на най-обикновено и безсрамно плячкосване, подобно на моряците на сър Франсис Дрейк.
Никоя политическа власт не е способна сама да върши тези задължения и отговорности, затова тя се довери на „знанията и морала“ на професионалистите, уверена, че е избрала способни, но и себеподобни.
Тюрлю гювечът бе забъркан за сметка, на търпящия град и на омагьосаните му жители, както и на незнаещите, какво се случва, новодошли. Корупцията се развихри в непознати, за града и жителите му, размери!
Градът бе побъркан от архитекти-психиатри, нуждаещи се - самите, от спешна професионална помощ, най-вече, заради неподготвеността и непълноценността си, на които политическата власт, незнайно защо, заблудено вярваше и разчиташе. Абстрактните, за обществото, градоустройствени куриози следваха, един след друг, а необмислените урбанистични идеи и архитектурни решения бъкаха, заедно и вкупом с магьостническите икономически врътки като предизвикаха присмех в обществото!

Как, днес, София би могла да се защити от „резултатите“ на т.н. Общ устройствен план на града, пропуснал, при създаването си, редица основни показатели, отстранил дори, транспортно-комуникационната й система като пълноценен участник от нейната устройствена структура?!
Кой би защитил погрешните планови, пространствени и инфраструктурни решения, обезобразили  до неузнаваемост града и цели квартали от него като Манастирски ливади, Лозенец и Редута, Младост, Подвитошката яка и Овча купел или силуетите на бул. „България“, „Цариградско шосе“  … и, къде ли не, другаде?
Кой би харесал, уж, временното ламаринено застрояване - ширнало се, навсякъде и завинаги върху свободните пространства, и градините на града, дори, в сърцето му –
в площадното пространство около „Света Неделя“?

Кой ще се опълчи срещу препълнения от „временни“, провизорни съоръжения булевард „Витоша“, кой ще освободи града от тази простотия и чиновническа лакомия?

София е три милионен град и паралелите с по-малки населени места, с моноцентричната им структура, с тяхната „Главна улица“, не отговарят на нейния мащаб и полицентрична структура, както несъпоставим е и бита на жителите им. Гражданите на София търсят спокойствието и уединеността на парковете, а не тормоза от дефилиращите непознати тълпи от хора, които показват всичко от себе си, дори, непознаването на характера, и начина на живот в големия град! Пришълците опазиха своя бит и поведение като се опитаха да ги наложат при консумацията си на големия град – но, не е същото! Действието им е обяснимо - то е в защита и опазване на самоличността, но единствеността на пространството на центъра в провинциалните градове и градчета, не може да се замени, пренесе и реализира автоматично, в големия град.
От градоустройствена гледна точка, би било възможно да се наподоби представата за малкия град - сред полицентричността на плановата и пространствената структура на София като се създаде мрежа от пешеходни пространства с различни степени, и нива на достъпност, които да облекчат стълпотворението, случващо се днес, само на една малка градска площ - пешеходната „Витоша“. Възможно е да се разсредоточат и дисперсно разпръснат, създавайки градска структура от свързани пешеходни пространства, в която пешеходецът доминира, и в която предварително да се създадaт услуги за паркиране, и гариране, за развлечения, култура и спорт. Но, се питам - защо, кому е нужно това? Питам се, защото не знам, дали знаете, че големият град бързо ще превъзпита и подчини на своя ред, и режим, новите си граждани.  
Както не знам, дали знаете, че използването на публична общинска собственост за частни интереси, води до нарушаване на редица закони, нарушава се и ЗУТ?
Но знаете, че това не дразни далавераджиите.
Успокоява, само политическата и съдебната власт - защото починът за използване на публична общинска собственост, въпреки незаконността си, е “откритие“, което носи световни иновативни промени за урбанизираните структури по света, и където има закони, които не се спазват, и измерения, които  шокират всеки незнаещ!

Питали ли сте се, колко струва използването на квадратен метър площ публична собственост от частно лице, на черно?
За това, ще продължа да питам - кой и кога ще спре тази корупция?
Кой ще прекрати ненормалното съществуване на тероризираните от шума обитатели, покрай пешеходната зона „Витоша“ - денонощно гърмящ от заведенията по цялата й дължина? Има ли човешка и професионална логика за тяхното провизорно съществуване в тъканта на града или ненаситната стръв, на всичко крадящите, продължава да управлява необезпокоявано неговото, вашето, моето и нашето съществуване, наранявайки ни?!

Защо не се осъществи предложението ми - да се реализира Площад на властта, върху източната част на т.н. Ларго, с достъп от теренното ниво към нивата на археологията, с функционално покритие, вместо това, което никой не знае, какво и защо покрива - авторски проект, на оня, знаещ всичко,  главен архитект?
Градът като столица трябва да има такъв, трябва да притежава Площад на властта, защото, иначе, се обезценява и той, и властта в него!
Площад, с такава функция, може да съществува, само, ако е оформен от сгради на висшата власт. Днес, такъв няма, няма и да има скоро, защото, някой трябва да го създаде, а, преди това трябва да извади транзитния транспорт от сърцето на града! И не само него, както предлагам, години наред и не само аз, а цялата архитектурна колегия и будното гражданско общество!
Има ли някой, който притежава силата, която може да спре произвола на градската техническа, политическа и административна корупция, овладяна от мощните непроизводителни орди, на пълзящите и нагаждащите се, инсекти и кога?
Очевидно, никой от тях не може да търпи незастроените пространства, никой не зачита и законите при ползване на градската среда, тъй като всяко свободно пространство в града е ничие, според разбиранията им, и то се управлява само от личните икономически интереси, на тази непродуктивна и вредна за обществото група „хора“, които крадат, защото са неспособни да създават блага по нормален  начин, дори, за себе си, а трябва и да живеят - заради което и крадат!
Защо, никой, не вижда ширналите се „свободни“, но с годините, изоставени и гладни пространства, лежащи в самото ядро на ЦГЧ, западно от булевард „М. Луиза“? Или накъдето и да се обърне човек – в изоставения, и от Бога град.
Създаде се структурата на метрото, което е изключително постижение в полза на града, но отделните линии, не намериха оптималното си решение, тъй като, не бяха достатъчно добре прецизирани, натовариха ненужно ЦГЧ като безвъзвратно нараниха археологията! А, градът отгоре - се разболя от поредицата неграмотни решения - едно от друго, по-ценни!
Дали, въображението ви ще си представи, прекараната в полите на Планината, т.н. Южна тангента, с което бе прекъсната връзката между нея и града, като че ли, завинаги? Дали, паметта ви е съхранила блестящите идеи за оптимално използване на териториите на бившия комбинат Кремиковци? Или реализацията на пространството около Лъвов мост - със светофари на кръгово кръстовище!
Или поредиците молове и молчета - „изяли“ завинаги перфектни за обитаване територии!? Още има, но, няма да ми стигне мястото, за да ги изброя, само!
А, далаверите - колко са много! Още по-интелигентни, и по-съвършени?!

През своето съществуване, всеки от нас се стреми да установи ред в живота си, за да го преживее градивно и спокойно, и трудно живее там, където липсват елементарни условия за установяването му!
Не може да има ред в град и в общество, не може да има ред в среда, в която обществените отношения са съзнателно обърнати наопъки, които са в противоречие с естеството и логиката на живота! Не е възможно, глупавият да управлява, необразованият да съветва, а непродуктивният да живее, само като краде! За да се развива - в човешкото общество, трябва да доминира умът и знанията, опитът и добронамереността в обща полза, а не приспособимостта, възприета от немислещия, сетивен свят!
Очевидно, тук и днес, са отложени интересите на незнаещите и неможещите, затова не трябва да се очаква и развитие! Разбиранията налагат съгласие и примирение с нехуманното съществуване на хората, и града! Заради това – системно се налага и умишлено се поддържа хаос!
В него, активно участва и колегията. Особено, видимо е вредното влияние на недостатъчно образованото й малцинство, адаптиращо се единствено, към политиката на временната власт. Чрез тях, тази човешка дейност редовно побеждава архитектурата, а не обратното, както нормалните общества и професионалистите, биха искали. За това, ще продължавам да питам -

·      Кой ще позволи да се изхарчат средствата на града и гражданите за частичната и недостатъчно обмислената реконструкция на ул.“граф Игнатиев“ - при запазване на съществуващото трамвайно трасе? Пешеходна ли ще е зоната, тогава, или част от мрежата на градския релсов транспорт? Преди време, предложих смислено и разумно решение / ескиз N 233 / … като за новото трасе по ул. „Гурко“, където смятам, че трябва да се развие проекта, биха могли да се използват употребяваните релси и мрежа, ако в бюджета на града, няма пари за нови! Представете си, само, какви богатства ще получи градът!  Срещу, почти нищо!
·      Не е ли  разумно да се реализира обща пешеходна структура в ядрото на града – от Южния парк, покрай НДК и по „Витоша“ - до центъра, и пространството около „Света Неделя“, а след това, през свободния площад „Славейков“, и покрай църквата „Свети Седмочисленици“ да се стигне пеша до националния стадион, и Борисовата градина, както предлагам, и да се ревитализира тази сложна, но крайно необходима на града, и на всеки от нас, територия? Тя има огромен пространствен потенциал, тъй като носи характера на стария град! Нямам и съмнение, че зоната, с градоустройствените си качества, би могла да се превърне в бисер за София,
·      заедно с малкото, но съществено и важно отклонение на изток, чрез улиците “ Шишман“, и “6-ти септември“ - към средата, около т.н. от мен, Площад на културата, и скулптурите на Светите братя Кирил и Методий, Свети Климент Охридски, към  - пешеходно достъпното пространство около Паметника на Апостола, към пространствата около катедралата „Александър Невски“, и „Света София“, с подземния й музей, към  Паметника на Незнайния воин, както, отново, и отново, предлагам!
Има значение, разбира се, че съм направил и нотариални заверки, за защита на авторството ми върху проектите, но, градът, и София като столица, и ние всички, ще спечелим по-добри условия за живот, след пълната реализацията на предложенията! Съществува и друго - подходящо за всички, решение за център на букинистите, вместо на площад „Славейков“! Затова - направените проекти, за частта от улица „граф Игнатиев“ трябва да се „надстроят“, за да се хармонизират функционално и оптимизират!
·      Знае ли се, кой ще разреши „предложението“ да се изсекат поредицата дървета, от двете страни на северното трасе на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, за да се придаде към булеварда още едно платно, а за разкош на оцапаната от транспорта среда – да се промени и нивото на, нечистата, и миризлива Перловска река?  Дали някой, някога, ще спре завинаги, нейното, като че ли, средновековно замърсяване?·            Не настъпи ли вече време за проглеждане на „специалистите“ - да се затвори, най-накрая, Главният градски център, за транзитен транспорт?
·      Не настана ли време, да съберем трасетата на силно натоварените транспортни комуникации като напълно ги отделим от успокоената пешеходна среда, без да продължават, заедно и по инерция, вредното си съжителство? Транзитното движение би трябвало да се изнесе извън града към двата крайни ринга като се  улесни рационалното им използване!
·      Има ли, някой, който, все още, подкрепя компроментираните, от времето и хората, решения за пространството на площад „Славейков“ или изоставената градска среда на улицата по цялата й дължина, при запазения, но тлеещ конфликт, между скоростта на движение на пешеходци и трамваи - в средата на някаква измислена, въображаема  пешеходна зона? И на циганията по нея!
·      Кой ще подкрепи затвърдената от години промяна на функциите на основния градски площад  „Александър I“ -  превърнат в паркинг? Питате ли се, защо това е възможно, нали, градът няма друго, подобно площадно пространство? Питате ли се, защо е толкова нескопосно създадено  -  да няма, нито една сграда от национално значение, обслужвана от него и служеща му с потенциала си? Защо, вместо паркинг, не сложиха там шапитото на националния цирк – и той си търси място, от години?
·      Кой ще открие красотите на пространствата около Народния театър, Министерството на отбраната, Градската градина и ще разкара провизорното строителство или и те ще останат оцапани, и задръстени, като целия град?
·      Кой ще се наеме да промени градоустройствения хаос в ЦГЧ, изоставена повече от половин столетие? Обърнете се, моля, само за миг, на запад от „новосъздадената“ археологична среда и ще се вцепените от изненада, и недоумение от съществуващата, все още, жива близо 70 години, мръсотия! Никой, не смее да я пипне, вероятно, защото не знае, какво да направи, но  .. и не пита!
·      Имате ли представа, кой ще освободи града и жителите му, от препълнените с ламарина и сергии, свободни градски пространства, и паркове – нагло присвоени, и пейзанизирани, разрешени от поделенията на по-нисшата, ненаситна техническа власт - като зелените площи на площад „Възраждане“ или оскверняването на градинката зад паметника на поета Христо Смирненски, по същите интелигентни причини или обсебените тротоари, край заведенията - по улиците и булевардите на града, както и малоумно ограниченото пешеходно движение по западния тротоар, край градината на НДК, в полза на вело-алеята, или тоталната липса на грамотност при ситуирането на паметници в градската среда – без обосновано и планирано действие? ·      Кой ще подкрепи наложеното безхаберие при транспортното откъсване на паметника на Васил Левски - от пешеходния достъп на деца и възрастни, които не могат, заради него, да положат цвете ..  пред паметника на националния ни герой?!!·    

А, има ли, някой представа, какво представляват гробищата на града?! Болестта им, като че ли, е неизлечима и смятам, че състоянието им е срам за всеки жител на София, както и за управлението й!

Кой ще защити реномето на професията ни, толкова лесно, обезценено от властта на предишните главни архитекти, заради ненаситната им лакомия и професионална некомпетентност, олицетворение, на която е, продължаващото изграждане на високи сгради в дупката на Софийското поле, оградено от планини, чиято височина, само Природата може да изравни?!! Знаеше ли, някой от тези „колеги“, че ограничеността им постепенно, но завинаги, ще унищожи пространствените ресурси на града, че тяхното професионално незнание и непрофесионални интереси, похабиха качествата на средата, увредиха нейните здравословни и културни възможности, и многократно увеличиха вредното й влияние за хората?
Мисля, че, за да има ред в структурите на града, освен разрешаване на неотложните му градоустройствени и транспортно-комуникационни проблеми, трябва да се създадат, и икономически условия за гражданите на София, за да имат причини да предпочитат, и използват безплатен обществен транспорт, вместо личния.
За обща полза!

Мисля, че бъдещето на града започва от днес!
„Най-добре ще си представим бъдещето като го създадем днес!“ – ми помага и Ейбрахам Линкълн  / 1809 – 1865 /.

Градът е мястото, в което всички живеем, работим и учим, прекарваме свободното си време и умираме. Средата му е една - и за бедния, и за богатия, за умния и глупавия, за здравия и болния, ползвайки това, което всички, заедно сме създали или унищожили като, винаги оценяваме, добре направеното и полезното. Липсата на хармония, в интересите на мнозинството граждани и малцинството крадци, събуди първите, и това е сериозна стъпка към подобряване на градската среда, с която властта се задължава да се съобразява.
Който не мисли по добронамерен, за града и средата му, начин – няма място в неговото управление! Това ще се вижда, още по-отчетливо, в бъдеще.
За да има ред!

Моля, прочетете отново ескизите NN 195 и 279. И не само тях.
мп / 16 – 22 февруари 2017




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401040
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930