Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 12:20 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 344 ЗА СОФИЯ, за да има ред 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.04.2019 19:10


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 344
ЗА СОФИЯ, за да има ред 2

image


Вероятно, улиците в градовете по света са милиарди, а е сигурно, че двата антични театъра, един върху друг, в центъра на София  -  са единствени!

Дали, разбирате тази, несъпоставима съпоставка?
Ще попитам, отново, ще го повторя, за кой ли път - схващате ли това, което чувате, което се говори, което четете?

Всички познаваме и чувстваме града, защото живеем в него - той е нашето родно място, градът, в който работим, учим, а и мястото, в което остава духът ни, след като изчезнем от слънчевия свят.
Той изисква специалното ни отношение, изисква много знания и ясно изразено поведение на отговорност, защото не може, а, и не трябва да се планира на парче, както е и невъзможно да се управлява, без съгласуваност, и общопризнати приоритети!

Но, като че ли, всичко върви по старому! Никой, никого и нищо, не чува, смятайки се за по-умен от останалите, въпреки, доказателствата за обратното, трупани десетилетия, наред!
Градът, не трябва да се управлява от аматьори, защото му нанасят вреда. Непрекъснато, невидимо и несъзнателно!
Говоря за аматьорите, които се занимават с неговото реално планиране – като се започне с планирането на  общия му устройствен план и се стигне до инфраструктурната реконструкция на бул. дон Дуков, която предизвика реакцията ми!
Споделих, преди време, че при планирането на града, трябва да се следват приетите, от политическата власт и гражданското общество, приоритети - предложени, обсъдени, и възприети за реализация  от всички! Съществуват, обаче и такива, за които, никой, не иска да говори, и мисли, дори, защото се преценява, че градът, и специалистите, на които разчита, нямат капацитет за решаването им.

Двата  - един над друг, открити преди години в ядрото на София, антични амфитеатри – тракийски и римски, стоят десетилетия покрити от тлъстия слой на зеления жабуняк, на мръсотията и безхаберието на гражданите, на техническата администрация, и политическата власт!
Тъне в разруха богатство, кaквото няма, никъде другаде по света!

А, вместо, с тези важни археологични открития, свързани с тяхната уникалност и с ползите им за града - съсредоточено се занимаваме с реконструкцията, с рехабилитацията, с реновирането, и с осъвременяването, на някаква си уличка!

Препоръчах, преди време - частта от булеварда, западно от кръстовището с улица  „Раковски“, да се реконструира, след обсъждане и обявяване решението на градската власт, за бъдещо възстановяване, и участието на двата амфитеатъра, в плановия, и пространствен контекст на съвременната културна среда на града, както, и на цялостното транспортно-комуникационно решение на централната зона! Очевидно, тези, към които бях адресирал препоръката си или не знаят да четат, или не ги е еня!

Тръгнали, представете си - да сменят инфраструктурата и настилката, занимават се с ежедневни ангажименти, с несъществени задачи, без да обмислят задълженията си, и необходимостта, да си отворят очите, и ума за богатството на града, който плаче, и ги приканва, да му обърнат внимание, да оценят стойността, и потенциала му, да открият за света, това уникално археологическо наследство! 
А, според мен – са го зарязали!
Не са моглии да схванат, че това е богатство, което, никой град в света не притежава, нито би могъл да се сдобие с него! Не искат да мислят! Страхуват се, защото за целта ще трябва да събарят сгради, а събарянето води до събарянето на властта! Нямам думи, с които мога да изразя удивлението и огорчението си от афиширания близък хоризонт!

Преди години, участвахме в международен конкурс за „Праисторически музей“ в Република Южна Корея. Там някъде, около границата, между Северна и Южна Корея, наскоро, била намерена каменна брадва от времето на неолита, и държавата отделя 10 милиона долара, и обявява международен архитектурен конкурс - за създаване на национален исторически музей, там, където е открита, подобна на т.н. „Ашолска брадва“ - за експониране на камъчето, голямо, колкото детски юмрук!
Само за него!

Знаем, че София, притежава археологично богатство, неразкрито напълно, каквото други градове по света не притежават, има и открит тракийски амфитеатър, вероятно на около 4500 години, който по-късно е бил реновиран  като върху него е създаден нов, римски театър на близо, около 1800, навършени, години,
но … днешните й граждани, а и всички отговорни културни, технически, партийни, и административни институции, мълчат, забили умно главите си, в пясъците на живота, и управлението си, подценявайки богатството, и себе си, незнаейки, какво да правят! Което е абсурдно!
Да не би, да сме се разболели от атараксия?
Ако, българинът и светът разберат истината - ще ни презрат, присмивайки ни се! Знам, че няма лекарство срещу тази болест, но, ако се търси – трябва да е скрито в любовта ни към града!

мп / 15 март 2017 г.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380482
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031