Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2017 11:04 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 349 НЕ свързани мисли 12
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 585 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2018 19:30


 

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 349
Градът, хората, времето и пространството

НЕ свързани мисли 12

 

 image

 

Тероризмът е нараненото дете на расизма, грозно и малоумно, необразовано и манипулирано.  Неговите форми са различни, подобни на характера на расите, етносите и религиите, на отделните хора. Определят го времето и пространството, знанието и образованието, доминират го манипулациите на заинтересованите. С него, едновременно, живее агресивността на едни и пасивността на други.

Какъв уникален танц е автентичното българско хоро!
Знаете, нали?
Всеки, за всеки се е хванал и играе, пуска се, след това - отново, пак се хване, пак играе или се пуска, докато изнемощее!  А, сме били народ от единаци!
Има нещо сбъркано – или в танца, или в народа. А, може и в пространството помежду тях, в което са се сгушили т.н. политически партии, които го разделят, за да го управляват по-лесно! Същевременно, автентичните етнически танци, на повечето други етноси по света, са коренно различни. Нищо, че са крепко обединени.

Пространствата, които архитектурата формира, определят качествата й, както и степените на свободата на мисълта, и въображението на твореца. Към тях, след време, ще се прилеят и останалите изкуства. Хармонията им, заедно с хората, които последователно ще я ползват във времето, също определят тези качества.

Днешните заплати обричат на бедност бъдещите пенсионери. Дали, това е само неграмотност и недалновидност?
Човечеството от хиляди години трупа богатства! Милиарди хора са трупали и трупат своите, държавите – също. Къде са? Къде е това богатство, на хората и на държавите? Не го виждам. По-точно, виждам само пулсиращото натрупване и обедняване на хора, и на държави, повече на хората, и по-малко на държавите. Подобно на Космоса и неговата пулсация, открита от гения на Сахаров!

Оставам с впечатлението и убедеността, че ние изяждаме натрупаното с труд и ум, за да храним тленното си тяло, вместо безсмъртния си дух! Правим обратното на това, от което се нуждаем, от което видът ни ще има полза! И, отново стигам, до наличието или липсата на ум, и „масовото му използване“ при масовото събиране на хора в т.н. демократични партии с членовете им - представени, единствено, с материалните, а не с духовните си интереси като животинските глутници, за всеобщ срам и майтап!

Често мисля за партньорството между физическото тяло и нетленния му дух? Мисля и не мога да реша - кой, кого използва, кой, кого експлоатира, цял живот?  На това отгоре, всичко е ясно  -  материята и материалистите, към които, безспорно, принадлежим, изчезват в небитието. Остава експлоататорът – духът, умът, разсъдъкът и паметта за него, защото той, непрекъснато,  се стреми да надстрои, оставеното от предшествениците му като печели и с оставеното, от самия, него, за да се преражда, може би, в по-високите степени на интелигентността. Може би!
Наистина и болестното състояние на всеки, да се показва, е продиктувано от неспирния му стремеж да повишава качествата на тези степени. А, кокалите му - те остават, но в музея, като до тях е поставена табелка с името, носено преди от духа.

Кои магистрали са по-важни за икономиката на страната -  тези, между София и морето или тези, север - юг.

Очевидно, по-лесен икономически и политически по-ефектен е пътят до морето, но по него ще пътуват само българи и то, през летните месеци, срещу ниските цени на винетките, докато нуждата от икономически и транспортни връзки между севера, и юга,  останат целогодишни, и нереализирани, тъй като са, значително по-трудните, на територията на България.
Тежък е проблемът при преминаването на Стара планина, особено през зимата. Поради това, на икономиката ни се нанасят огромни щети, губят се възможности, пари, много енергия и време, нанасят се загуби на българското и световното стопанство. Сигурно има, кой да мисли и за това. От години говоря, говорят и много други, преди мен, че тези връзки трябва да се създадат, за да печели икономиката ни!
А, тези до Бургас, все пак, са много шум за нищо! Но, не съвсем, за нищо!

Защо не се предложи  на Гърция да се откупи правото на ползване на пристанището на Александруполис от България или съвместно с ЕС, с Полша, северните балтийски страни, Руската федерация, Украйна и Беларус? Да се вложат и общи пари в тунелите под Балкана, и в пристанището! И гръцки, разбира се, и турски, и ирански, и немски, и английски лири!

Крайно време е държавата да се възползва от изтеклите срокове и  решения на международните, следвоенни договори, за да прекъсне действието им! Това състояние е некоректна и неморална кражба, която продължава, повече от столетие! Българите, отдавна са загубили чувството си за историчност и изживяват живота си като посредствена народност, наследник на един от най-старите бели народи.

Нито времето, нито собствениците са виновни за унищожаване на ценното ни архитектурно наследство, а аматьорите в политиката и историята, в градоустройството и архитектурата. Те са моралните убийци на градовете ни и паметта им.

Не е възможно професионалистите от тези, основополагащи за обществото, професии, да бъдат заменени от аматьори от бившите служители на службите и доносниците им, и да не се обърка всичко, свързано с тях, а и с живота ни!

Днес, обществото ни се е загрижило, не без основание, за загубване паметта на нацията и на градовете, тревожи се за, все още, не бастисаните стойностни сгради в София, Пловдив, Габрово, Варна, Русе или Свищов! Но, процесите не са от днес, те са стимулирани, а огънят на унищожението, непрекъснато се подклажда и гори, и ще  гори, докато не изгорим и ние с него, защото народ без памет, престава да е единна и обвързана общност от хора, която ще оприлича … на архитект без въображение и култура!
Защо не погледнем - тотално унищожените  центровете на градове и градчета, защо не си спомним за развихрилото се унищожение по време на т.н. дипломатически корпуси, от отминало време или не обърнем внимание на налегналата ни неграмотност и безхаберие, търсещи помощ за своята безпомощност, от кой ли не, без да се променят!

Не е ли възможно, например,  Столична община да изкупува по един на година, който и да е архитектурен или исторически паметник, за да го опази като памет на града и жителите му? Един! На година! С нашите пари! За бъдещето и в полза на културата на идните поколения!

Светът следва пътя на културата на белите хора, тъй като европейците са окупирали целия свят, без Далечния Изток и горещите земи на Африка. Така е било и преди  8 - 15 хиляди години, така ще е и след, още толкова. Опазването на хегемонията им, изисква тяхното политическо, икономическо и културно обединение в общ съюз, както предлагам с Pax Romana II / ескиз 339 /.  

Умственото ниво на един народ може да се оцени по вицовете, които създава. И, не само – ами, кухнята му?!

Социалистическата власт, в първите си години,  извърши, макар и не с тази цел – едно, крайно необходимо действие в полза на народа, което повлия за влизането на страната в общността на цивилизованите държави, но, наруши трудовата и икономическата структура на държавата. Преди няколко десетилетия, тя превърна селското население в градско. Днес, над 75 % от европейското население живее в градовете, а в България, то е, около 73%.

Необразованият смята, че всички са като него и търси помощ от подобните си, но, никога от антипода им, защото се срамува от глупостта си, която ще го злепостави.       мп / 2007 – 2017 г.

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380656
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031