Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2017 11:05 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 353 НЕ свързани мисли 16
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 609 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.04.2020 11:11


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 353
Градът, хората, времето и пространството
НЕ свързани мисли 16

 

 

 

У нас, партиите са зле прикрит, рафиниран израз на обикновени търговски структури и обединения, за търговия с власт, и нейното узаконено влияние, за пълен контрол и доминация, над конкуренцията на умните, и работливите!
Те, неминуемо, водят до скрита диктатура – демократична, при това!
Модераторите на новата власт у нас създадоха екип от „неземни твари“, които набързо опростачиха културната и политическа среда, до неузнаваемост.
*
На Земята - Дяволът е невежеството! Тя е средата на всички простаци!
*
България е пълна с привърженици, със съмишленици и застъпници, с адепти, подкрепящи всяка власт, която работи, против техните интереси!
*
Наближава времето, когато у нас ще гръмне расизъм - от бели над други, а след това, от шарени, над бели! Ще го продуцират и наложат, отново, интересите на т.н. велики сили, защото, тук, по тези земи, трябва да ври и кипи, за да се управляват по-лесно.
*
Киното и телевизията, след него, осигуриха на зрителите си емоция, подобна на тази, предоставяна, отдавна от града – заедно и едновременно да преживяват съществуването си.
*
Градът прави това, още от създаването си, а те – едва от вчера!
Научил е хората, които живеят с него, да го поглъщат с очите си и да познават формите, светлините, и сенките му, с душата си – неговия дух, с обонянието – миризмите му. Възпитава всички, без изключение, образова непрекъснато, а с усилията си, формира по-високите им интелектуални  нива, спрямо останалите, живеещи, извън.
Това са част от обединените му гравитационни сили, които привличат и притеглят милиони в безсмъртната му прегръдка. В нея, човек прекарва целия си живот – от раждането си, до смъртта!
Градът е естественото рождено място на тероризма, който се появява тук, провокиран от това му безсмъртие! Идва, за да го унищожи, убивайки свободните му жители! Масовото убийство е неразчетен и невъзможен акт, който се опитва да стимулира унищожението. Историята го показва.
Няма друго произведение на изкуството, нито на човешкото творчество, което да е изложено на повече ярост и омраза, от града.
*
Борбата между тероризма и урбанизма представлява, в най-изчистен вид, малоумието на някои, преминаващи тичешком, през съвременните градове.
Днес, тероризмът замества военните агресии към града - последните от вчера, а другите от преди дни и, не много по-отдавна. Спомням си за варварството, на което бяха подложени десетки уникални градове - деца на човешкия гений и любовта му към създаденото, които не са означавали „нищо“ за варварите,  преди осем и малко отгоре, десетилетия! В този списък и не на последно място, стои и София, заради идиотщината на варварите от запад и от изток, а последиците от унищожителното зло, съчетано с незнанието и малоумието на временната власт, се виждат, все още! Тероризмът руши градовете на Близкия Изток, сякаш, има да им връща за нещо! Дали, има и защо?
*
Теорията на цикличността твърди, че е неизбежно връщането, към вече изживени обществени форми и отношения. Дали, тя има повече убедителност от теорията за  еволюционното развитие? Дали, циклично ще се повтарят, но с други параметри - и революциите, и появата на сатрапите, и гениите му?!

След робовладелческия икономически и социален модел няма открито, нищо ново! Всички следващи, повтарят или имитират неговите елементарни характеристики.
*
Пелазгът Платон, уверено ни подтиква „Следвай справедливо собствения си интерес!“
Като заговорих за философа, от нейде изникна и мисълта за компилаторството. Нашите  творци, с малки изключения, са велики компилатори и комбинатори, но няма по-велики, бих казал, по-могъщи компилатори и плагиати от т.н. гърци. Защо? Защото, представяната за „тяхна“ култура е продукт на други етноси и народи, живели преди тях – траките-пелазги и траките-египтяни, от преди идването на арабите.
За да усвоят и представят за своя, тяхната култура – философи, учени и държавници са смукали соковете, на създаденото  от другите, столетия наред!.. А, те го представят за свое постижение, което е срамно. Но, нали, краката на лъжата са къси .. няма и къде да избяга, все някога, ще я разкрият! И, заради тяхната кражба, светът създава закони за защита на интелектуалните права, но, чак след, около две хиляди години.
*
Колко са изостанали съвременните български архитекти си личи и от постоянните им кражби, на чуждо авторство! По света, освен кражбата са установени и етични, и колегиални норми, и закони, но, кой да чете, нали липсата на въображение и знания ги притиска. Нищо, че знаят английски - нали, в Англия, по времето на кралица Ана, преди около шестстотин години, излиза първият закон за защита на авторството!
Дали, някои от тези колеги, започнали „творческата“ си работа, след 89-та, са чували за чуждите права, за интелектуалната собственост върху, публично изказани научни и  градоустройствени теми? Или продължават да „творят“, крачейки през просото - по социалистически, крадейки от чуждия ум и знания?
Защо, не се изучава този дял от правото като дисциплина, пряко свързана със защита на авторството, така, както се прави по света?
*
Докога ще живеем край бреговете на Черната река,
докога ще дишаме въздуха на Долната земя,
къде загубихме богатствата, оставени от дедите ни?
Какво направихме, че Господ и Природата ни наказват, така?
*
Определено, ескизите ми не са „ Разговор с мъртъвци“!  -  по Лукиан.
*
Написаното през годините, е коректното ми обръщение и анализи, предназначени за ума на една изключителна аудитория, от четящи и разбиращи метаморфозите на човешкия живот и среда, професионалисти. Начинанието е трудно и опасно, защото критичността на колегията е забележителна.
*
Този ескиз ще излезе, малко по-дълъг, защото искам да добавя и темата за подаръците, получени, наскоро, от гражданите на Свищов.
Свищовлии са притеснени и не искат да получат подаръка – паметник на Александър II и това ме учуди! Като че ли е жив, все още, споменът от подаръците на данайците? Спомняте си, вероятно, за подаръка, който те правят на воюващите с тях, над дванайсет години, обградени жители на богата Троя - огромен дървен кон! Да! Пълен с противникови войници.
От какво са притеснени свищовлии, не знам? Но, едва ли, се опасяват от това, че подаръкът е от руснаците-освободители!
За да се тушира „напрежението“ и, за да бъдат коректни – предлагам на гражданите на красивия Свищов да подемат инициатива! И те, да направят подарък!
Предлагам да подарят на Великата Москва и на прекрасния Санкт Петербург по един малък, според възможностите им, паметник – на Светите братя Кирил и Методий и на Свети Киприян, не Картагентски, а на Св. Киприян-Московски, родственикът на Григорий Цамблак, митрополит Киевски / XV век /!
*
Чухте ли, за празника на дупките – нейде край Павликенско?
Колко много умни и находчиви българи има!
мп  / събран  януари / април, 2017 г.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380741
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031