Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2017 09:04 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 356 НЕ свързани мисли 19
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 622 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2019 17:18


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 356
Градът, хората, времето и пространството

НЕ свързани мисли 19

 image

 

Никоя съвременна политическа доктрина не би могла да съществува без враг и, ако не съществува такъв – тя, просто си го създава. Манипулира поддръжниците си, втълпявайки им го, за да улесни управлението си над тях.
*
Човек полита чрез творчеството си, а архитектурата и словото са едни от висините му.
*
Непочтено и нехуманно е част от икономиката на света, да се създава на основата на производство на средства за убиване! Вероятно човечеството, все някога, ще вземе решение да промени това. Въпросът е, кога и кой?
*
Още малко и ще бием рекорда на евреите, водени от Мойсей, при 40 годишния им преход, от две-три къси крачки! Защото ние тъпчем на едно място, вече четвърт век!

Повече от сигурно е, че и тогава, и днес, лъжците не спират да си измислят и мамят хората
!
*
Може ли да си представи човек, колко много са грозните и неинтелигентните, сред обществено известните лица, на т.н. преход?
Навсякъде ни съпровождат тъпи и грозни физиономии - на политици, на въжеиграчи и на пишман бизнесмени. Питам се, откъде изскочи тая пасмина, няма ли край това естетическо наказание, сложено като капак над ширналата се морална нечистоплътност и функционална неграмотност?

Незабравимо грозни, злопаметно отмъстителни, маниакално болни за власт, недостатъчно образовани послушници, които, вече четвърт столетие, слушаме и гледаме, сякаш са артисти, а явяването им в средствата за информация - тяхната професия. Докога, ще ни тормозят с тъпите си и малоумни решения, до кога ще слушаме мъдрите им слова, непохватното сценично и културно поведение, непознаващо, дори елементарни протоколни ситуации, не им ли омръзна, и на тях, не се ли засягат от хорския присмех?!
*
Знам, че гьотферените не се обиждат, те, са си такива – искрени и неподправени, нищо, че са си нахлузили маските! Те са измамата.
*
Препрочитам някои от ескизите си и установявам учуден, като че ли, не съм ги писал аз! Удивлявам се на злободневността на намерената тема, на дълбочината и обхвата, на някои разсъждения, защото, отдавна съм забравил и разсъжденията, и написаното, а грешките – виждам днес. Не само. И не само тях.
Моля, препрочитайте ги отново и ме критикувайте, ако съм изпял някоя нота фалшиво!
*
Предлагам видимата икономика да се слее с могъществото на невидимата - със сивата. Неизвестни са изпълнителите от сивия и черния производствен сектор, начело с целокупната общинска и държавна администрация, и всяко обединение ще ни помогне да се отлепим, поне, от дъното на мизерията и изостаналостта.
*
За всички престъпления, извършвани у нас, през последните десетилетия, е отговорен един - неизвестен извършител! Нищо, че целият народ го знае и вижда! Нищо, че незачитането на законите се наказва от основния закон на държавата - Конституцията! Колко ли, са я чели?
Не мога да проумея зависимостта на полиция, прокуратура и съд - уж последните, са и най-независимите!? Как живеят с нея? Сякаш народът и държавата са прокълнати!
*
Излизането на Великобритания от Европейския Съюз е израз на същата политика на неизживяна, морално и физически остаряла, и не-реформираща се, имперската консервативност и инфантилност, от времето на 18-то и 19-то столетие. Писах, мисля, за това, преди.
Не се учудвам – историята говори, че англичаните се формират като народност, не много отдавна, преди хилядолетие и нещо / 850 – 900 г. / на територията на острова. Последни са се формирали и последни са дошли сред европейските народи.
Последни ще осъществят и опитите си за промяна, дори опитите за консолидация - към ценностите на съвременния европейски свят. Като че ли, по навик. Просто и по навик приемат трудно, възрастовите и интелектуалните промени, така характерни за старите европейски народи. Не могат да се откъснат и да преживеят отношенията, доминирали дълго, през отминалия колониален свят, сякаш са бавноразвиващи се! Дори, водачите им!
Подобни, обясними политически и религиозни вълнения бушуват, повече от столетие и в Турция, и в Русия, Франция и Сърбия, затихващи са в обществото на Холандия.   Всички те в Европа.
Някои, като в Австрия, видимо са се отърсили от тежестта, на преживените форми на безусловната й доминация, над други етноси и народи. Пак тук, пак в Европа! Другаде по света, също съществуват, подобни ситуации, но не изпитвам интерес, тъй като и Китай, и Индия, Иран или Саудитска Арабия, са елементи от друга игра.
*
Впечатлен съм от подхода и поведението на България. И на Съединените щати! Едните, ми приличат на възрастен, отегчен от живота си човек, уморен, преситен от дългото време, което е преживял, мъчейки се да си държи отворени очите, за да не загуби вярната посока, начертана от живелите, преди него,
а другите – на малко дете, по-точно, на лесно раним юноша, търсещ справедливост и собствен път към уравновесеността, пътя на съзряването - от краткото време на човешкото му  съществуване.
*
Вярвам, всички са забелязали, че и съвременната цивилизация търси своята промяна! Първо в мисленето, а след това и във всичко, което ще принадлежи на бъдещето - чрез проникновеността на енциклопедистите и многообразието на разума на различните, вече дигитални, хора!
Предлагам на българското общество да приеме нов, по-усъвършенстван модел на   държавно управление, като анулира съществуващия и като премахне партиите. Те го разделят и не управляват! В името на просъществуването ни като държава и народ!
мп  / събрани, януари 2017 г.   




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381509
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031