Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2017 11:24 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 366 Демокрация и властта на мутантите 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02 16:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Демокрация и властта на мутантите 2


За да доразвия темата, реших да използвам част от публикувания материал на журналиста М. Недялков в сайта www.lovechpress.info, с негово съгласие. В ескиз 346 коментирам същността на определението, на една от най-разпространените съвременни форми за управление на човешките общества - демокрацията, като изказах своите разбирания.

Разсъжденията на автора се отнасят до възможните други форми, свързани с потенциала на управляваните – гражданското общество.

 Предлагам – всички заедно, да се заемем с темата, тъй като не можем да я заобиколим, нито пренебрегнем.  Тя владее съвременния политически и икономически свят. Тотално и безапелационно, като че ли!

Виждам недостатъците й.

Вярвам, че и други, виждат това, което виждат очите ми.

Затова, ако е възможно – нека, заедно да коментираме темата, без да подценяваме религията, вярата и надеждите, които носят много автори в blog.bg, да не подценяваме изкуството, с поезията и музиката, с архитектурата за хора, без които животът ни ще бъде доминиран от инсектите, от всякакъв вид, размер  и характер.

Формите на политическо управление, на човешките общества, е съществен за начина, по който изживяваме живота си.

Той е основополагащ, кардинален, екзистенциален.

Смятам, че е задължителен за употреба, от всички ни, независимо, каква религия изповядаме, какви политически възгледи защитаваме, защото  живеем днес, сега, а не утре или някога! Днес, обитаваме реален, а не виртуален свят и е невъзможно да сме безотговорни, към всичко негово!

Трябва да си отговорим – искаме ли да сме творци и съзидатели на собствения си живот или ще продължим да сме апатични инсекти, буболечки-хлебарки, мушици-винарки, бавни охльови,  коварни плъхове и мишки, слепи порове и невестулки, глупави патки или стадо овце.

Ако не искаме – ще трябва да престанем да мислим и действаме като хора, а като преобразени и ще докажем безсмислеността на саможертвата, в която човечеството вярва!

Ако, искаме – трябва да използваме богатствата, дарени от Природата и Създателя, трябва да намерим, утвърдим и използване оптималните форми за управлението на обществата, в които живеем, като не оставяме други да мислят и действат, вместо нас!

Ако не възразявате, да се захващаме за работата! Може и да измислим решението.

Очакваме деня на Възкресението на Спасителя на човешкия род. Преображението!

Трябва да помогнем и ние, за нашето!
Михаил Петков  /  Великден 2017Гражданското общество е доброволно обединение от хора за постигане на обществено значими и полезни цели, характеризиращо се със самоинициатива, самоорганизация, самоуправление, самоконтрол и взаимопомощ в средата на развита комуникация, приемащо своите решения с беседа (дебат) и съгласие (консенсус). В практиката, често,
съществуването на гражданското общество се свързва с властта. В това съотношение правилото е следното:

Заедно с държавните (властовите) институции, в свободното гражданско общество действат освободени от държавна опека организации на гражданите, изразяващи техните интереси.

Същевременно, държавата (властта) би трябвало да запазва, за себе си, само най-главните функции като оставя на гражданското общество възможност да се саморегулира.

Само, трябва да се вметне, че неписано правило е, че гражданското общество контролира властта при всички нейни действия, а властта може да контролира гражданите, само чрез Закона. Но, дали властта ще разбере правилото, че гражданското общество по своята същност е самоинициатива, самоуправление, самоконтрол? Едва ли.

Но, когато властта разбира, че проявите на самоорганизиране, когато не си е свършила работата - като вражеска проява, то, това вече е болезнено и пагубно.

Самоорганизирането също е характерна черта на гражданското общество. Написано е в речниците за тези, които винаги търсят зад явленията, някой враг. Но, кой да ги прочете!? А, кой да чуе един млад политолог, с корени от нашия край, че изборите не са война, а демократичен ритуал.

Политиката не е пазар, а общуване...  /    Милко Недялков

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 62395
Постинги: 246
Коментари: 1
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930