Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2017 11:24 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 366 Демокрация и властта на мутантите 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1366 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2022 21:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 366
Демокрация и властта на мутантите 2

image

За да доразвия темата, реших да използвам част от публикувания материал на журналиста М. Недялков в сайта www.lovechpress.info, с негово съгласие.
В ескиз 346 коментирам същността на определението на една от най-разпространените съвременни форми за управление на човешките общества - демокрацията като изказах своите разбирания.
Разсъжденията на автора се отнасят до възможните други форми, свързани с потенциала на управляваните – гражданското общество.

Предлагам – всички заедно, да се заемем с темата, тъй като не можем да я заобиколим, нито пренебрегнем. Тя владее съвременния политически и икономически свят. Тотално и безапелационно, като че ли!
Виждам недостатъците й.
Вярвам, че и други, виждат това, което виждат очите ми.
Затова, ако е възможно – нека, заедно да коментираме темата, без да подценяваме религията, вярата и надеждите, които носят много автори в blog.bg, да не подценяваме изкуството, поезията и музиката, архитектурата за хора, без които животът ни ще бъде доминиран от инсектите от всякакъв вид, размер  и характер.

Формите на политическо управление на човешките общества е съществен за начина, по който изживяваме живота си.
Той е основополагащ, кардинален, екзистенциален.
Смятам, че е задължителен за употреба от всички ни, независимо, каква религия изповядаме, какви политически възгледи защитаваме, защото живеем днес, сега, а не утре или някога! Днес, обитаваме реален, а не виртуален свят и е невъзможно да сме безотговорни към всичко негово!
Трябва да си отговорим – искаме ли да сме творци и съзидатели на собствения си живот или ще продължим да сме апатични инсекти, буболечки-хлебарки, мушици-винарки, бавни охльови, коварни плъхове и мишки, слепи порове и невестулки, глупави патки или стадо овце.
Ако не искаме – ще трябва да престанем да мислим и действаме като хора, а като преобразени и ще докажем безсмислеността на саможертвата, в която човечеството вярва!
Ако искаме – трябва да използваме богатствата, дарени от Природата и Създателя, трябва да намерим, утвърдим и използване оптималните форми за управлението на обществата, в които живеем като не оставяме други да мислят, и действат, вместо нас!
Ако не възразявате, да се захващаме за работата! Може и да измислим решението.
Очакваме деня на Възкресението на Спасителя на човешкия род. Преображението! Трябва да помогнем и ние за нашето!
мп  /  Великден 2017
*
Гражданското общество е доброволно обединение от хора за постигане на обществено значими и полезни цели, характеризиращо се със самоинициатива, самоорганизация, самоуправление, самоконтрол и взаимопомощ в средата на развита комуникация, приемащо своите решения с беседа (дебат) и съгласие (консенсус). В практиката, често съществуването на гражданското общество се свързва с властта. В това съотношение правилото е следното:
Заедно с държавните (властовите) институции, в свободното гражданско общество действат освободени от държавна опека организации на гражданите, изразяващи техните интереси.
Същевременно, държавата (властта) би трябвало да запазва за себе си, само най-главните функции като оставя на гражданското общество възможност да се саморегулира.
Само трябва да се вметне, че неписано правило е, че гражданското общество контролира властта при всички нейни действия, а властта може да контролира гражданите, само чрез Закона. Но, дали властта ще разбере правилото, че гражданското общество по своята същност е самоинициатива, самоуправление, самоконтрол? Едва ли.
Но, когато властта разбира, че проявите на самоорганизиране, когато не си е свършила работата - като вражеска проява, то това вече е болезнено и пагубно. Самоорганизирането, също е характерна черта на гражданското общество. Написано е в речниците за тези, които винаги търсят зад явленията някой враг.
Но
, кой да ги прочете!?
А
, кой да чуе един млад политолог, с корени от нашия край, че изборите, не са война, а демократичен ритуал. Политиката не е пазар, а общуване...     Милко Недялков

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402070
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930