Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2017 09:30 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 378 / ЗАВЛАДЯ МЕ ИДЕЯ III
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 2539 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2018 14:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 378 / III
ЗАВЛАДЯ  МЕ  ИДЕЯ, РАДОСТНА  И  БЪРЗА  КАТО  СВЕТЛИНАТА. ОТКРИХ! АЛЧНО ЛЮБОПИТСТВО  -  М. Шели

imageimageimageimageimage

Част III
Макар и не с много, предложението ни ще отслаби самоунищожителната хватка, стиснала  „гърлото” на супер структурите  по света, а и не само на тях. Ще отслаби хватката, съчетала проблемите  на транспорта и екологията, на обитаването и производството, на услугите и образованието, на управлението, на живота на огромни човешки маси, живеещи в малките си пространства .

Проектите са принос към урбанистичната наука и практика, със своята иновативност, навременност и функционалност.

Тяхната реализация е подчинена на необходимостта и винаги ще е в полза. Тя е въпрос на време, тъй като, всеки ще достигне до нейните ползи и качества в различно време от своя живот, и от този на населеното място, което обитава.

Скоростта на възприятие при управляващите  е по-различна, защото се пречупва през много и различни икономически и политически интереси, на партийни и чисто човешки, на икономически и морални, дори и сантиментални - към града като родно място,  и неговия просперитет.

Градовете изпитват непрекъсната необходимост от промяна, от постоянна ревитализация и  за  разлика от промяната на жителите си – тя е много продължителен процес, невидим за очите, и съзнанието на едно поколение хора.

Белег на съвременните мегаполиси е безсмъртието и най-необходимото му условие за живот е - наличието на земя! И когато тяхното бъдеще е само в растеж – хората и енергията са само съпровождащ декор, динамичен, но декор!

Остават проблемите със земята – ценната, нужната, подходящата. Няма да се търси, изобщо земя, а земя в сърцето на полисите.

Такава земя, отвоювана и преоткрита -  предоставят проектите ни.

Тя е, ясно посочена и определена за целта,  територия. Тя трябва да се ползва изключително  внимателно, премерено и пестеливо...

Проектите посочват мястото, където би могла да бъде открита, усвоена и ползвана. Това е полезна земя за ревитализиране на централните градски части, в полза на общество, като се запазват  правата и собствеността й.

Площите са неизползвани до днес, като притежават уникалното качество – да не променят структурата и пространствената  композиция на града, защото са под земята! Какво по-полезно и добро качество от това – за старите градове-паметници на световната културна история?! С тях, градът ще продължава да живее по старому, но по-богат и услужлив, много по-привлекателен и все по-удобен.

Защо човечеството не се е насочило, значително по-рано, да търси тази земя?

Отговорът е прост – защото градовете, тогава, не са били „безсмъртни”, защото, тогава,  средствата, вложени в тях, не са били - толкова огромни. Днес, то все по-често ще бърка в джобовете си, за да направи средата, която обитава, още по-добра и хармонична с разбиранията му.

Проектите ни откриват земя, която може реално да допълни и разнообрази статичната и консервативна пространствена и функционална рамка от структурата на градовете, точно там, където вложените средства са неимоверно високи, културните пластове и история – незаменими, плодородната земя – безценна, а екологичното равновесие – важно и съдбоносно за живота, преди поредния екстензитет, повишавайки богатството на града и улеснявайки неговото управление, а не в прахосване на средства и енергия, които водят отново до следващото нарастване, независимо, че ядрата им се нуждаят от помощ.

Проектите се реализират в строго определените месеци на лятната ваканция на децата. Използват се всички познати строителни методи и способи, зачитайки законите на всяка отделна страна.

Проектите са без алтернатива и нямат аналог!

Навсякъде по света има и ще има училища, и университети. Те са най-познаваемите градски елементи. По времето на тяхното създаване, би могло да се проследи развитието на всеки град или населено място по света.

Винаги, когато става дума за открития и изобретения, дори в областта на фантазията трябва да се сещаме за Колумб и неговото яйце. Изобретението се състои в умението да схванеш потенциалните възможности на един предмет и да формулираш, и да моделираш идеите, които си подсказал” - М. Шели, / Франкенщайн / предговор.

Хора, занимаващи се с бизнеса с паркирането и гарирането, преди години насадиха в съзнанието на простодушното общество, че проектите ни ще усвоят теренното дворно пространство и ще го направят поредния паркинг, че газовете ще отровят дечицата и т.н.

Разбира се, тук става дума за пари и то много. Но, живота тече и променя всичко по пътя си, променя и нас, и града, променя и нуждите му, а необходимостта е огромна сила.

Съществуват европейски кредитни институции, които финансират публично – частни партньорства и нашите предложения получиха високата им оценка –

за да могат да се направят спортни зали и плувни басейни, зали за игри и социални помощи и много други, полезни за нуждите на изостналото в развитието си общество, и най-вече за децата, за да се забрави кошмарът на дрогата, за да имаме здрави поколения.

Проектите  ни носят авторство за цял свят и винаги ще се сещате за тях, когато прочетете или чуете, а законите преследват нарушителите им, навсякъде. Сроковете на действие на индустриалната  и интелектуалната ни собственост надхвърлят рамките на един човешки живот, и се унаследяват, съгласно нашите, и европейските закони.

Някъде имат нужда от спортна зала - такива са повечето български училища, някъде имат нужда от плувни басейни - такива са всички български училища и университети, някъде имат нужда от средства, за да си помагат и поддържат учебния процес, и сградния фонд - такива са всички български учебни заведения, но, няма кой да им помогне,

А, дали знаете град, който има необходимост от площи за автоматизирано паркиране и гариране, за да реши острата си  нужда от паркоместа и места за гариране на колите на живущите, особено болезнен проблем - за градските им ядра? Вярвам, че не знаете!

И така – местата на картата са посочени и са познати. Те  викат и приканват всеки, тъй като, там е преживял част от живота си - да ги използва в общ интерес, ако знае и може.

Има и градове, които нямат нужда от проектите ни днес. Жителите им предпочитат да не променят условията, в които живеят, унесени, заспали. Предпочитат да се движат по уличното платно, заедно с колите, с децата си и велосипедистите...

Някои предпочитат за децата си дрога, вместо спорт. Има и такива. Светът е широк, а хората – милиарди и, все различни.

Редно е като граждани да си задаваме въпроси и ако можем – да си отговаряме –

  • кога един град би могъл да се сдобие  с няколко стотици декари, неизползвана до сега земя, подходяща за всичко, от което се нуждае
  • дали и кога, някой  наш  град ще забогатее от нищото,  нали новооткритата земя ще е негова собственост и на гражданите му  /
  • кога български град ще повиши техническото си ниво, поне до това на средноевропейските градове и как
  • имат ли нужда градовете от още пространства за услуги, сигурност и култура, за развлечения, спорт и осигурено паркиране, и гариране за живущите в центъра, за паметници и съвременни скулптури

Всичко, което ви интересува за проектите ни – може да откриете в интернет, само, ако не сте се амбицирали да откриете, нещо друго, свое. Опитайте! Пожелавам ви успех от сърце! „Само подготвени хора правят открития, които след това изглеждат, толкова лесни и прости. Това предполага, че, за да се забележат най-простите, но истински зависимости между нещата, се изискват много дълбоки знания“ / Лихтенберг.
МП




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381343
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031