Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2017 07:34 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 382 Домът на лудите
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2023 21:46


   

ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 382

Домът на лудите

 

1. 
Хората не търсят естествения, нормален и щастлив живот!
Търсят разликите по между си!
Измислят ги, дори.
Ония разлики - незначителните, несъществените и невидимите.
Несъществуващите.
Търсят ги, за да се отличат, едни от други, а те - да им помагат да се наместят, по-добре под слънчевите лъчи и да ползват привилегиите им!

Съществува една, единствена разлика, която отличава тези, които я притежават, от другите, при които липсва. Въпреки, че е невидима – тя крещи към всички, които могат да я чуят и видят. Вижда се и се чувства, дори от децата.

Сетихте се моментално, нали?!
Умът!
Не парите.
И неговата противна, и унизителна страна   глупостта.
От принадлежността или липсата на това безценно човешко богатство, започва и естественото, и противоестественото роене на човечеството.
Раждат се нормите за доброта и добродетел, на морал и етичност, на трудолюбие и помощ, на знание, ерудиция и интелигентност, на творчество и гениалност.

Ражда се и злото, завистта, глада и кражбата, измамата и непочтеността, робството и угодливостта, а те довеждат нуждата от власт и войни. Кърлежите не могат без кръв, сродните им паразити – без далавери и привилегии, а принадената им стойност е тяхната истинска цел. Борбата е яростна и ожесточена, тъй като буболечките не могат да си я разделят.
Едните градят, другите – рушат, отново, заради нея!

Физическите и психични болести, които ни настигат, сякаш, се стремят да ни научат на нормално поведение и коректно отношение към живота, но без успех. 
Раждат се и разделящите – религия и политика, които организират разделението и противопоставянето!

Мнозинството на организираните общества принадлежи към световете на властта, на  борещите се за нея и на ползващите облагите от живота, а неорганизираното малцинството се стреми да оцелява и оживява.
А, дали е така - не е ли, обратното?

Quo vadis, domnule?

2.
Човечеството трябва да подпомага най-будните и умствено развити свои членове, а не тия – на опашката, защото, можещите да мислят и знаещите са локомотивите, които теглят и останалите. Колкото са повече и колкото повече знаят и могат, толкова повече ще имат и другите! Обратното води до ограничената партийна уравновиловка, до ниския капацитет на инсектите, до паразитизъм и посредственост на интелектуалците, до липса на реални възможности за прогрес.

Използване силата на буйната река на бързия ум, на енергията на знанието, ерудицията и интелигентността, на творчеството и иновацията, ще осигури благоденствие за всички!
Другото - е смърдящото блато на застоя и регреса, на политическите и религиозни разделения, на етническото презрение и икономически упадък!
Знаете, нали?!

мп



Тагове:   ум и глупост,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398971
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930