Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2017 09:38 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 394 Войната е на прага на света
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 3030 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.08.2018 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 394
ВОЙНАТА Е НА ПРАГА НА СВЕТА  

image



Как гледат очите и разума ви на обединението Китай - Русия, и неговите интереси? Прилича ли на обединението СССР - Германия, преди години или не можете да направите сравнения, нито да отчетете приликите и разликите? 

Защо новият „ Път на коприната“ търси Европа? 
Защо Русия, отново помага?! 
Представлява ли, това решение - нова амбициозна форма за използване капацитета на развитите индустриални и технологично напредналите европейски държави, от стремящите да ги догонят, други? 
Дали, не е начин, чрез който някои изостанали държави ще могат да се закачат към ракетата носител, за да употребят и те интелектуалния продукт, както и реда на реализацията му, създадени от други?
Разчитат ли да се присъединят към сътрудничеството, между бързо развиващия се Европейски Съюз и проспериращия Китай, тия – повечето бавни, много бавни и катастрофално изоставащи страни, и икономики?! Стремят ли се да се присъединят, с единствената цел - да усвоят и провокират, за чужда сметка, своя прогрес!?  Като Русия и сателитите й ли, като поредицата средноазиатски страни ли, чиято икономика е тежест и ограничител, спъващ усилията на бързащите китайци, независимо от природните богатства, които предоставят те, бавните?!  Кому са нужни охльовите и костенурките? Защо, сами, не се погрижат за своя прогрес?
Кой друг, освен, самите - те, е заинтересован от успешното им развитие?

Причините са много, този проект да не се реализира и споменатите, са едни от тях. Смятам, че свръхпроектът „Пътят на коприната“, едва ли, ще доживее до дълбока старост, въпреки предвидените огромни инвестиции. Парите, няма да са достатъчни, защото ще предизвикат и родят други, трудно преодолими проблеми от икономически, технологичен, демографски, политически и пространствено-глобален характер, за които ще са нужни много повече от предполагаемите, дори!
Ако, оживее и се състои  –  новата глобална война ще се изправи пред прага на света!   Днес, териториалната рамка на Китай ограничава развитието и свободния полет на потенциала му, затова, усилено се търсят нови пътища за нейното разкъсване и усъвършенстване, а той, все по-настойчиво ще притиска мудно развиващите се страни от Централна Азия и тия, около себе си - отдавна изостанали, при устрема му напред!  Нужни са му всички възможни, чужди и различни енергии - от територии, от производства и население, от плодородна земя и вода, които да осигурят и предоставят възможностите, и пазарите си, за да може някога в бъдещето влакът на Китай да постигне мечтаните, още по-завидни и по-високи скорости, при създаването и усвояване на силата на чуждата интелектуалната енергия, за да се придвижи, все по-бързо напред като доминант, а в резултат от тези действия - да достигне до водачеството на света, незабравяйки, че е добил господство си, чрез „Пътят“, което ще може да задържи и променя в свой интерес - териториално, икономически, търговски, и политически! 
Очевидно, ресурсите на Централна и Югоизточна Азия са недостатъчно привлекателни, сред тях, съществува и силна конкуренция. Затова се търсят контакти с Русия и с Европейския Съюз!
Разбира се, Европа би могла да бъде, напълно самостоятелна и самодостатъчна за един, сравнително дълъг, период време, тъй като, има ангажимента, и правото да предпочете развитието, давайки подкрепата си на - недостатъчно успелите, свои членки, вместо да раздава енергия за просперитета на чужди, и прекалено агресивни нови партньори!
Преди време, предложих на администрацията на ЕК проекта „Дунав - Майн - Рейн - свободна икономическа зона за капитали, извън ЕС“, който бе оценен като продуктивен за интересите на Европа, а нежният копринен, но коварен допир на новия проект, ще ограничи общото й развитие с агресивността си!     Икономическото единомислие на „Пътят“ е трудно осъществимо, а политическото – невъзможно, но откровеността на агресивната експанзия на Китай и потайността на бавната Русия, скоро ще разцъфтят, и това ще противопостави интересите, на всяка от тях поотделно, както и интересите на другите водещи участници – Европа и Северна Америка.  Трябва да се има предвид, че в света, все още, съществуват остарели, но изглеждащи безсмъртни, стремежи за овладяване на зони за икономическо и политическо влияние, с успех се разпространява стимулираният, от малки и големи – тероризъм, още са живи стратегическите съперничества и старите политически интереси!  Налице са и силно изразените военни, и корпоративни цели, осигуряващи бързата доминация - безпрекословно!  Доминират и религиозните догми, за чието налагане се харчат огромни ресурси, от всякакъв характер!  Очевидно, реализирането на всяка - е оправдано решение за безспирно воюващите.  Усещате ли ги? 
Учуден съм, че притеснително мигате, нищо, че ги виждате!

Примерът от Втората СВ е налице, познат, обсъждан и ясен. 
Очевидна е и причината, за появата на въдицата на рибаря – нуждата, от пространство за размах на просперитета, обзел икономиката на Китай, както и необходимостта от разнообразни възможности, за реализация на трудовата работна ръка, обещаваща несъмнен възход! 
Засега, не се вижда срекмето - то е скрито и само, хваналите се в мрежата риби, по-късно, ще разберат за него.
От друга страна, Европа, отново, е в основата и цел на заданието!  Вероятно, защото тя създава прогреса, тя моделира културната среда на света, тя е люлката на съвременната цивилизация и нейното огледало, в което всички искат да се огледат, за да се сравнят. 
Но, пред Европейския Съюз стоят по-спешни и важни задачи - да усъвършенства административното и териториалното си управление.  Съществува екзистенциална необходимост  тези задачи да са приоритетни и без алтернатива, защото е нужно да се изгради общата културна и икономическа основа, подчинявайки, дори, чуждите интереси, на своите!
В идентично състояние е и северноамериканския тандем от САЩ и Канада, заедно с Мексико, донякъде.

А, Русия? 
Русия, отново, е в съюз с бъдещия си противник, макар и за кратко!  Днес, Китай е заменил Германия, но, Русия отново участва със своята територия и жадуваните й богатства, заедно с мудното си развитие, и изстрадал народ!
Икономическата и политическата среда на света е близка по характер на средата от края на трийсетте години на миналия век! 
In limine - в самото начало, на прага. Толкова е очевидна, че не е необходимо да се правят прогнози!
Не става дума – дали, човечеството си е взело поука от войната, а за екстензитета в развитието на тоталитарния комунистически капитализъм, подкрепен от огромните възможности на политическата система, която капитализира трудовите и интелектуални усилия на милиардното си население. Огромната маса хора, не може да се развива, в ограничена от териториалните си граници, държава – тесни за могъщите й възможности!
Не мога да пророкувам.
Вероятните последици от реализацията на проекта „Пътят на коприната“ ще са същите, наследени от Втората СВ, но несравнимо по-мащабни!
По китайски!
 
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380423
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031