Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2017 11:35 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 416 Градът на птиците 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2021 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 416
Градът на птиците 1  /  и част от ескиз 354

 image

 

Тези дни, при разкопки в „Града на птиците“, край с. Юнаците, археолози откриха още златни артефакти от древната халколитна епоха на тракийската цивилизация, живяла по нашите земи, преди появата на останалите бели хора / min. 8 – 15 хил. г. пр. н. ера /. Те потвърждават богатствата на нейните технологични и интелектуални възможности, липсващи другаде по света!
Същевременно, медиите разтръбиха и информация за промени в закона за развитие на София, и бъдещото на днешния град на прелетните птици.

Какво е решението, правилно ли е или е създадено, за да отхвърли, появилия се проблем с оптималното използване на ценни градски територии, които преди бяха оригинално трансформирани от неграмотната държавна и общинска власт, от употребени публични общински територии - в неупотребими, но твърде ценни дребни частни имоти!

Te предизвикаха появата и на въпросите за правото на съществуването или не, на високи сгради в структурата на София, предизвикани от интересите на ненаситния частен капитал, прехвърлен им, преди време, в собственост, трансформирайки я от обществена в частна!
Никой не коментира проблемите, освен неграмотни лица от българската политика и журналистика. Като че ли, незнанието е обхванало напълно цялото общество, заедно с традиционната общонародна апатия!
Нужни ли са на града високи сгради, е един от въпросите, по който ще взема отношение. Може би, той би бил по-точен, ако се запитам - на кого са нужни високите и свръх високите сгради? И ще отговоря, колкото мога.
На обществото – очевидно не, но на капитала, да!

Паралелно с проявения интерес, се питам има ли подходящи терени, осигурени с транспортни комуникации  и инженерна инфраструктура?
На града, на плановата му структура, едва ли, ще са необходими!
Дори, ще е противопоказно, заради допълнителните тежести от пространствен характер! Може би, ще са полезни на "пространствения" му образ, ще подобрят незавидния му селски силует, заради който новите граждани се срамуват? Може би, ще повдигнат немощното самочувствие на провинциалисти, депутати и общински съветници, обсебили града?

Но, как ще се реализира, след като у нас е пълно с неразбиращи и технически неспособни архитекти и инженери, да не говорим  за посредствените възможности на строителните фирми, съществуващи в битността и възможностите си на строители от средата на миналия век? Кой ще осъществи, подобно проектиране и строителство?
Отговорът е  -  който може.
Това, че имат средствата, не значи, че са способни да извършат подобно, високотехнологично изпълнение, защото, дори и днес, не могат да схванат, за какво иде реч!

Налице е парадоксална ситуация – ковачи, жаби, волове и хора, ангажирали се със свръхтехнологично строителство и с дигитални машини, от една страна, а от друга - български строителни парвенюта, чиято ненаситност нанесе огромни вреди на града, подпомагани от ниското професионално ниво на гладната градска администрация!
А, обществото  -  блее!
Знае ли някой, може ли да прецени друг – каква съдбоносна е тази крачка за София и за  останалите, по-малки от нея, градове?
*

Кой иска да осакати  градa?
Не ни ли стига грозотата, на която бе позволено, от главни и по-малко главни архитекти, да се настани в него, като че ли завинаги? Откъде излази, толкова неграмотност, откъде изпълзя толкова грозота?
Защо, никой не чува думите на хората, защо техническата администрация се унижава да слугинства, защо коректно и достойно, не прецени възможностите на града, средата и традицията ни?

Има ли представа Обществото – какво представлява сградата на един небостъргач, каква уникална технологична машина е?! Може ли професионално да се проектира градоустройствената среда, необходима, само, на една такава сграда? Отговарят ли земетръсните й параметри на характеристиките на Еврокод, на 9-та степен, определена за региона, подходяща ли е носимоспособността на почвата, която ще понесе огромния концентриран товар, съществуват ли и къде са подпочвените води, знае ли се, че себестойността, заедно с довеждащите й системи и транспортна инфраструктура, е по-висока, от обикновеното строителство, с около 35%, биха ли ни уверили, че задължителните стрес-тестовете ще издържат в тези условия, че биха могли да постигнат изискуемите нива?
В тази посока ли ще се търси бъдещето на града, с неговите самотни 2-3 пункта от супер високи сгради и с контрастта на допотопната му инфраструктура? 

Има много въпроси, а тези ще са, само, част от първите, които ще изникват в главите на професионалисти и обикновени граждани? Съществуват и други, не по-маловажни, свързани с изискванията за инфраструктурното обезпечаване на зоните, взети като единствено въоръжение за  защита на проектите, на Столичната община!
Направени ли са професионални изследвания през Софийското поле на пространствения образ, както на отделните зони, така и на града като единен организъм? Вероятно е отчетено, че високите сгради изискват, не само, осигурено транспортно-комуникационното обезпечение, но и, че накърняват пространствения му образ, тъй като затварят, преграждат погледа и контакта на пешеходеца с планините, около него!?

Това ли е бъдещето на София - без планините и само с небостъргачи пред очите ни!?Кому е нужно !?
От него ще се отвратят, дори и псевдо инвеститорите!

Очевидно, решението  е взето под огромния натиск на имплантираните пари и под плахия  отпор на събуденото гражданско общество, подкрепяно и от ръководещите го, все още, безсмъртни специални структури. Експертите не показаха, достатъчно задълбочено функционално и пространствено проучване, вероятно не са имали време, за да помислят, а, може и толкова да са възможностите им!
Изборът на зоните в плана на града, като че ли, определя, единствено, възможните места, но, той може да се окаже недостатъчно подкрепен, предвид останалите основни изисквания.
мп

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1372866
Постинги: 1689
Коментари: 15
Гласове: 470
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031