Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2017 11:53 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 418 Демокрация или още към ескизите
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2018 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 418
Демокрацията или още към ескизите 346, 366 и 396

 image

Темата продължава да ме занимава и вълнува. Случайността слага или отнема възможността да разсъждавам върху нея, но, не ме и оставя – очевидно е важна. Думите, които прочитам и препрочитам са, сякаш, мимолетно ръкостискане между познати, които не са се виждали отдавна. Срещата, може би е кратка, но удоволствието продължава дълго. То ме кара да продължавам да мисля и разсъждавам, колкото мога.

1.
Ако, демокрацията като форма на управление, в повече от страните по света, е била оптимална политическа форма при опазване интересите и правата на гражданските общества, то днес, към нейното развитие и опит се добавят нови характеристики и други, различни демократични форми, от които най-впечатляващо е участието в управлението, на големи партийни формации. Интересни са тези, не съществували преди, нови модели на оживели, преродени и просъществували политически форми, от минало политическо време.
Убеден съм в резултатите и „полезността“ на глобалния експеримент, наложен върху част от европейските страни. Той продължава и не се наемам да определям края му / ескиз 211 /. Днес, неговите дълго изстрадани, но, възродени форми от тоталитарното управление, отново, претендират за демократичност и са фалшива основа, за продължаващото им развитие в областта на демократичните норми, права и морал, защото са имитация! Новосъздадените, псевдодемократични правила и норми композират други, различни от утвърдените и използваните! Създадени, преди двадесет и пет столетия, днес – те са нужни и на последната човешка цивилизация. Някои от тях са нови - в ембрионален вид, а, други са от зората на създаването на демокрацията и републиката в Атина и Рим, от времето на Хобс и Джон Лок, на Монтескьо и Русо, на Джеферсън.
Те повтарят и видоизменят съществуващите форми, наследени от предшестващите ги автократичните, олигархични управления или упражнявани от религиозната власт, но сътворяват и нови като ги афишират, без да защитават интересите на безправното мнозинство, нито неговото участие в управлението на държавата. 
Нюансите са изключително много, а понякога са и незабележими. Регламентирането им е осъществено с преустрояване, с преображение и с перестройката в подобни икономически, и политически структури от арсенала на предишната политическа формула - в променените форми и съдържание на „новата“ власт, отново, под емблемата на демокрацията, имитирайки я.

2.
Утвърдените съвременни демокрации, привидно не се интересуват от обхвата на промените, последвали експериментите и от преустройството на съществуващите - в нови форми.
Компромисът е сключен, след като новите „демократични“ актьори, вкупом заявяват интересите си - да спазват, приетите от „демократичните“ им управления, принципи на демокрацията като защита на основните човешки права и общи свободи, равенство, мир и икономически просперитет, глобално либерално развитие, без явни автократични форми. Естествено – в пожелателна форма.
Същевременно, мнозинството от гражданството  не разбира, а и не му се даде възможност за това, благодарение на целенасочената политическа манипулация. То, не би могло да разбере, дори, ако поддържа нейните административни, политически и правосъдни институции, тъй като, не познава правилата на моралната демокрация.

Създадена е нова държавна структура - от несъществували преди, „демократични“ институции, основаваща се на недемократични и мафиотски принципи.
Перестройката е принос към философията, към света на политическите доктрини и към тяхното емпирично утвърждаване, при естествената защита на кастовите интереси, и без защита на интересите, на избралото ги, уж демократично, мнозинство. Не са защитени и правата им - да упражняват, и свободата си на самоопределение. Новооткритата политическа форма гарантира правата на управляващото олигархично малцинство, особено, на красиво и умно като българското!
Получените резултати са следствие и от реакциите, на трудно променящото се човешко общество, привикнало с отношенията от робовладелческото му управление.

Накрая, отново като Катон Стари, Цензорът / 232 - 147 г. пр. н. ера /, пак ще заявя – предлагам на българското общество първо да приеме нов начин на държавно управление като анулира съществуващия партиен модел, премахвайки политическите партии, в името на просъществуването си като народ и държава, тъй като има по-подходящо решение!
мп



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381419
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031