Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2017 06:57 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 420 Демокрация
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2018 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 420
Демокрацията или продължение на темата

  image                                                                                                                                               

5.
Изключителна роля при развитието на демократичните норми играят моралът и справедливостта. Те са важни за коректното прилагане на законите на всяка демократична държава. Определят, придават или отнемат от степените на демократичност на политическото управление, независимо нюансите на неговата специфична форма. Липсата им принизява, наличието - възвисява, всяка от познатите форми. Към тях се причисляват или отпадат, и други изисквания, и норми. Подобно на отделния човек и обществото трудно се променя, а обемът на притежаваните качества, и недостатъци, определя качеството на политическото управление. Вероятно, съобразно с тях и демокрацията придобива различни лица.
Като форма на управление, тя е подходяща за управлението на големи човешки обединения. Оказва влияние и върху всички, по-ниско стоящи нейни, градивни, елементи. Тази е причината, демокрацията от времето на Перикъл, да е само плаха стъпка в последвалото й развитие. Тогава, в диалога, при управлението на града-държава, всички мъже са били равноправни.

В съвременността, заради обхвата на процесите, е невъзможно да се вземат решения, равноправно от гражданите, поради многолюдното население на всяка отделна  държава. Трудностите на процесите на управление са следствие и от разноезичието на личните, кастовите, и партийните интереси! Поради огромния си мащаб, съвременната държавата, не би могла да удовлетворява и да защитава  оптимално цялото общество, и неговите демократични изисквания. Очевидно, трябва да се търсят други, по-хармонични форми на управление, които да отговарят и на тях. То може да се реализира чрез демократично управление на по-малки етнически общности, градивните елементи на всяка нация и държава. Подобни форми  съществуват и днес, сред етническите общности в Белгия или Швейцария. Биха могли да бъдат използвани техните, отдавна утвърдени форми, при които равноправието, в местното управление, е реалност, а недействителните избори – парадокс, заместили управлението на политическите партии, тотално разединяващи обществото!
Тези единици превъзхождат, не само, с оптималния си териториален обхват, но и с еднородността на избирателите, с гарантирания висок процент на гласуване, с коректния избор на образовани кандидати, с високите изисквания и естествен контрол!Управлението на етносите е форма на обществено управление, далеч по-добра и по-дълго употребявана, и изпитана от останалите. Тя съществува хилядолетия, управлявайки хора от един ген, с една вяра. По-устойчива е, отколкото механичният сбор от различни етноси в една държава, с различен бит и култура, с различни религиозни изповедания. Нали, в подобно общество и ние живеем, столетия. Този сбор, неминуемо, се разпада или живее отделно – в паралелните си светове.

Как може да се развива икономиката на страната и да се повишава благосъстоянието ни, след като половината от населението, независимо етническата му принадлежност,  е непродуктивно, защото е неграмотно! Управлението на обществото трябва да се върне към коректността и яснотата на самоуправлението на етническа основа, защото, чрез тази форма - се минимализират вътрешните противоречия и конфликти, характерни за останалите, познати.  

Съвременните форми на демокрация съществуват чрез политическите партии. Те са и основните противници на целостта на нацията, и на обществото! Едновременно са строителните елементи, но и компрометиращите ги структури, заради нуждата от организиране на обществения живот, от една страна, и съществуването на корупция, която партиите оптимално използват, от друга. При тях, образователният ценз е смешно подценен, а защитата – надценена! Това доведе до реализиране на новите и непознати форми на управление, които, определено не са демократични!
Накрая, отново ще заявя – предлагам на българската държава да приеме нов начин управление, с помощта и в рамките на етническите общности като анулира съществуващия модел!
мп



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381221
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031