Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2017 12:02 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 424 Отрицание на демокрацията
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 513 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2018 15:22


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 424
Отрицание на съществуващите форми на демокрация                                                                                                  

image    интернет

1.
Живее ли днешният гражданин в демократични общества?
Къде, сред световните демокрации, се загубиха правата на отделния,  самостоятелен член на обществото?
Истински ли са или имитацията е всеобща, и тотална?
Защо партиите и управляваната от тях държава са присвоили правата на Владетеля, и диктуват икономическото, и политическото поведение на обществото?
Защо, заради това ли, убиват едни и толерират други, от едно общество, от един и същи етнос?
Защо разделят, иначе, единния народ, защо нарушават хомогенността му?
Знаете ли?

2.
Не ви ли прави впечатление, че формите на управление на обществото, досега - изумително си приличат? Не само по експлоатацията и зависимостите, на човек от човек. Еднакви и общи са всички съществували, и съществуващи – политически, икономически, и дори, административни структури, целите, и начините на използване, както и налагането им, независимо, дали са изгодни за отделния човек, и обществото му! Необходимо е да сравняваме, не само, обхватността на деспотизма на владетеля, с всеобхватността на влиянието и доминацията на член 1, от Конституцията на народната република. Трябва да сравним и неограничената  власт на държавните институции, на партийното строителство, на въоръжаването, на пропагандата, на образованието, бита и морала!

Интерес, за мен, представлява малкото енергия, произвеждана от гражданите у нас и от още по-малкия им принос в инструментариума на всеобщата, и вечна държавна машина, която, разбира се, губи - основно, поради неграмотността, лошата организация и безхаберието си, от невъзможността на „работодателите“ да осигурят работа, и квалификация на неработещите.

3.
Различават ли се по нещо, ново и различно, от предишните структури - съвременните административни органи и подчинената съдебна система?
„Демокрацията“, не само у нас, дълго ще пази философската и политическа структура, на вече преживените политико-икономически форми, сякаш генетично е била задължена да ги унаследи. Опазила е централизираната си власт над политическите действия, влиянието си над държавното стопанско развитие и правото на тотална намеса - в управлението, в живота, образованието, в бита на нацията, и дори, в действията на частния капитал като доразвива, и усъвършенства предишните форми на корупция.

4.
След избухването на Великата френска революция, частично се променят основните форми на управление на абсолютизма, а изригването на Великата октомврийска революция връща, всичко по старому, но в други, уж нови, форми на власт при други човешки отношения и бит, и задължително - без парфюм!

Политическите „открития“ на миналия век си приличат по всичко с деспотизма, съществувал преди тях, най-много по яркостта, поведението и митологизирания образ на водачите, както и по маргинализацията на народите.
Трудно ще разграничим властовият статут, на който и да е от демократичните лидери – от образа на Филип Хубави, освободил се, напълно, от ограниченията на властта или от блясъка на абсолютизма на краля Слънце, Луи XIV?

5.
Политическите форми на управление на социализма, националсоциализма, формите на държавния капитализъм и съседният му абсолютизъм, са родени от една майка, и са се развили сред близки условия, принципи, и среда, а живеят и умират при несъществени за пространството, времето и обществото, отрязъци от време. Макар и кратко съществували, ползите, и поуките за цялото човечество от тях, са съществени, тъй като му помагат да направи нови стъпки към демократичните форми на управление като преображението и метаморфозите, които го съпътстват, никога, не спират.
Особено ярки са „новите демократични“ отношения, родени, вследствие трансформацията на комунистическите политически и икономически отношения в капиталистически, на централизирана икономика в пазарна, с преображението на идеологическите гени – в стопански, в прераждането на атеиста във вярващ!

Трудни задачи, защото раждат нови философски, политически, религиозни и морални форми, свързващи съществуващите демокрации с имитациите им.

6.
Изглежда, силите на абсолютната власт са се прелели в силата на водача, на вожда, на генералния секретар, на президента или министър председателя, независимо различните форми на избор – наследствени права на едните или „демократичен“ избор, при вторите. По-вярното е, че тази власт е присвоена с измамата на афишираната псевдо-демокрация и опазена със същата сила, ползвана и преди.
И правата на завоюваната власт  остават, и са едни, и същи, подобно на средствата за опазването им, формите, и правилата при прилагането им. Дори, целите им и най-вече – резултатите! Те са идентични в глобален план! Използват се, едни и същи, инструменти за управление, едни и същи, финансови механизми и капитали, институционни, военни и полицейски структури, еднакви са целите на вътрешната, и външната политика, дори, близки са политиките, и отношенията към съседните, и към останалите страни. Един и същ е, и подходът към общозначимите, и общочовешките теми - към природата, и земята, към историята, и към, оставащата в хилядолетията, национална култура, с приноса й към общочовешката.
Близки са и изразните средства, и сценичното им поведение, но, най-близко се оказва опиянението от властта, и консумирането й - почти същото, с възможностите си, с параметрите, и привилегиите й!
Еднакъв е и страхът от нейната загуба!
Еднаквостта е забележителна и тежи на имитаторите!

7.
Разлика има и се забелязва, единствено, при измамните форми на честите промени  на притежателите, осъществявани чрез, уж, демократичните норми на избори и управление. Но, властта е еднакво пренебрежителна към своите граждани и в отношенията си към останалите, по света.
Не се различават и по това, което дават!
В общи линии и то е, едно и също – малко, по-малко или нищо за народите, и всичко - за нея. Така, безкомпромисната власт на държавата оживява, без свян и без демокрация, нищо, че измамно я демонстрира.
Откакто, човечеството е започнало да мисли, да разсъждава и се организира - една част от него създава енергия, а друга – генерира, чрез нея, власт!
Едните, управляват и защитават завоеванията си с всички средства – чрез създаване на  закони, с помощта на полиция, войска и непрестанни войни, а другите - са призвани да създават, повече и повече енергия като, непрекъснато, поддържат ускорително темпото на производството си, и възходящите иновативни нива или жертват живота си!
мп



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380670
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031