Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 08:01 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 431 За бъдещето на властта 1
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2018 05:34


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 431
И още за бъдещето на властта на държавата 1

 

image

 

Какво ще е бъдещето ни, не можем да знаем, но можем да мечтаем и прогнозираме, доколкото знанията за настоящето, ни позволяват. За бъдещето на градовете  – също.
„Най-добре ще си представим бъдещето - като го създадем днес!“ – повтарям думите на  Ейбрахам Линкълн  / 1809 – 1865 /.
Ако можем, ако сме дорасли!

1.
Обществото не се управлява в негова полза, а в интерес на временната власт, обсебена от, жадуващи за нея, хора и партии, и техните организирани членове! Светът се управлява лошо! Той боледува от това!
Огромни и несъразмерни са струпванията върху ценни, но трудно управляеми, градски територии, липсата, на подходяща за строителство земя, води до непрекъснато увеличаване на етажността на сградите и откъсване на човека от нея, огромната напаст от коли унищожава кислорода, който дишаме и го замества  с въглеводородни и други химични отпадъци, презастрояването унищожава зеленината, създаваща кислород, увеличаването площта на градовете, унищожаването на земеделската земя, отдалечаването от местоработата и парка, загубата на време за живот в безкрайни пътувания, обездвижването на хората, незачитането важността на водоизточниците и отровените води, занемаряването на грижите за природата и качествата на урбанизираните територии, разхищението на земните ресурси, липсата на инвестиции,  разпространяването на инфекциозни болести, кардиналното преобразяване на междучовешките и обществени отношения, жаждата за власт и материалните придобивки, убийството на морала и на духовността са, само, едни от причините, които ме карат да мисля с тревога за бъдещето на хората и градовете.

2.
Виждам бъдещето - като живот в малки и средни, по големина, населени места. Това успях да предвидя чрез разума си, още, в началото на седемдесетте години на миналия век, без да имам представа за идващата дигитална революция и епохата на  миграцията на огромни потоци хора.
Малките градове и градчета притежават всичко, което може да бъде в полза на жителите им с оптималната си големина, форма, функция и пространствен образ, хармоничен мащаб, отлични условия на живот, запазени обществени отношения при вземане на решения, демократично управление, труд и обучение в близост до природната среда!
Днес, държавната власт некоректно мами децата, родени в тях, стимулира ги да мигрират, за да ги използва и манипулира, в своя полза - без да преценява вредата, която нанася на всичко в нейната икономическа и демографска структура, без да остойностява обезлюдяването на малките и чаровни селища, от които идват, не пресмята вината, която носи за загубата на препитание и нормална среда за развитие, нито  отчита свръхструпването в огромния град. Мисля, че тя е неспособна да им помогне, че не иска!
Искрено се надявам, дигиталните технологии да усъвършенстват процесите на равномерно и равноправно обитаване по територията на страната.

Излишно е да коментирам неоспоримата картина.

3.
Считам, че с промяна на типа обществено управление, който владее днес света, биха могли да се изградят нови, по-добри, форми на обитаване, труд, образование, спорт и забавления, дори, като се използват, отдавна, познати форми - на управление на урбанизираната среда и човешкото общество, които предоставят хармония на човека с природата, и неговия генетичен произход.
Те биха могли да усъвършенстват средата на малките населени места, както да реконструират и надстроят тази, на изоставените села като я урбанизират.  
Биха могли да се създадат, динамични по своя характер, самостоятелни и оптимални локални форми на управление, организирани на федерален принцип, върху територията на съответната държава като основа на обединението им са, общите проблеми и интересите, за тяхното разрешаване. / „Бъдещето е наша работа“, Дени дьо Ружмон /

4.
Подкрепяйки това предложение, бих включил към него проучването и проекта си за използване потенциала на многобройните етноси на територията на ЕС.
Като първа стъпка към реализацията му предлагам да се ползва многообразието на културната им идентичност, толкова характерна за Европа, заедно с културата и възможностите за сближение при оптималното им демократично управление. Тя носи характеристиките на най-дълго употребяваната и очевидно, силна със своите положителни качества, и с малкото недостатъци, форма на регулиран, и законен живот, спрямо съществуващите. Нейната пластична комуникативност ще разреши редица нерешени организационни и управленски въпроси на Европейския Съюз като ползотворно ще подобри степените на единство в него. Сепарираните и самоуправляващите се, доброволно съюзени, етнически единици, не биха имали причини да продължават да носят днешното си отчуждение, а напротив – единството им ще бъде защитено от териториалната им цялост и от управленската им самостоятелност.

5.
Повече от две десетилетия, предлагам на легитимните ни държавни институции блестящ културен проект, нескромно казано, свързан с европейските етноси, но без резултат. Искрено се надявам, някоя негова искра да запали главата, не - душата, на някой чиновник, за да се възприеме, заживее и утвърди на територията на Европа, и ЕС – без доминирането на отделната държавна, и общата европейска власт! Ще се управляват от динамичната федеративна власт на етносите като днешната всеобхватна администрация ще придобие, единствено, координационни функции.      

6.
Пътят към бъдещето демократично управление на държавите, в това число и на градовете, трябва да носи обща полза, а, не единствено - за държавната власт, за партиите, които я владеят или за финансовата, и военна й олигархия! Обществото има сили да намери, макар и трудно, справедливо управленско решение като насочи усилията си за създаване на нови, по своята философия, проекти за териториално устройственото си планиране, и административно управление.
Тези промени ще започнат, вероятно, с промени на формата му, с нравствените и морални промени в поведението на отделния гражданин, и на обществените отношения. Ще се заложат и обсъдят предложенията, които са в полза на обществото, а, не на окупиралата го, уж, демократична власт.
Трябва да се прекрати войната на властта срещу народа!
Дали, го разбирате, дали чувствате нуждата от тази промяна, не знам!? 
И, все пак, ако, и вие се нуждаете от нея, моля, дайте своя принос,

Ако откритията на квантовата физика и зависимостите, с които съществува невидимата енергия на най-дребно съставно ниво на материята, ни помогнат да я съберем с възможностите на откритите от Общата теория на относителността, могъщи гравитационни сили, бихме могли да получим ясна картина на евентуалното бъдещо структуриране на управлението на човешкото общество.
мп

        



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396660
Постинги: 1718
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930