Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2017 08:28 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 434 За бъдещето на властта 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 21:39


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 434
И още за бъдещето на властта на държавата 3


image



ФОРМИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ НА ВЛАСТТА НА ДЪРЖАВАТА СЪЗДАВАТ СЪВРЕМЕННИЯ ТЕРОРИЗЪМ! 
1.
Човешкото общество трябва да се управлява чрез политически форми, които  отговорят на интересите на всеки един от членовете му и са силен и верен израз на техните желания.
Както писах в предишните ескизи, свързани с темата, може би, нейната най-естествена и сполучлива форма би била – федеративно управление на етносите.

Примерен разрез през пространствената териториална структура на всяка европейска етническа общност, от която и да е съвременна държава – член на Европейския Съюз, показва, че ::

Етническите общности са на най-ниското управленско стъпало, в държавната власт, която умишлено ги разделя, за да ги владее! Страхува се, пази се от тях, вместо да използва качествата им.
Характерни са „законните“ параметри и възможности  за управление на най-малката административна единица - малкото населено място или малкият град. Те са подчинени на централизираната държавна власт, тоест – тяхното население е обезправено!
Е, в каква демокрация живеем?

Малката община не се управлява от гражданите й като независима самостоятелна единица, която решава сама, с кого ще се кооперира и в каква динамична обвързаност, и времеви, и териториални параметри, би могла да се реализира, и реши проблемите си, а от властта над нея – оная, на високите места и кабинети. Но, това прилича на монархия, нали - без избор, дали е царска, императорска или султанска власт?!

По силата на държавните закони и договори, малката пространствена етническа административна единица, не се използва като строителен елемент при изграждането на федеративната сграда на Европейския Съюз. Не е използвано многообразието от различни или подобни, свободни етнически общности като обвързващи елементи, които могат да решават, сами, всеки свой проблем, дори, една-единствена цел или задача, но са задължени да чакат решението на висшестоящата администрация! Сякаш, някой се интересува от тях! 

Тежка и тромава, тя предизвика, преди години, моите професионални и творчески интереси. Чудех се, какво трябва да се промени, за да продължи да съществува съюза? Отговорът ми, тогава и днес, е един и същ - необходима е кардинално нова и същностно променена организационна структура, която да отключи силата на действие на местната власт, която може, по-ефикасно да се управлява - като се самоуправлява! Тя, трябва да се изгради на обединителната основа на реалните й съставни части  -  етническите общности!

Предимствата на предложението ми са много, но ще спомена едно – чрез тази административна структура ще се запази многоликият етнически състав на Европа, а с него и уникалната й култура! Тя ще опази специфичността и характера на културния й образ, и различие, което издига високо приноса на европейските етноси към съвременната цивилизация, защото е неин безспорен културен лидер!

2.
Етническата общност говори един език, един диалект, носи обща история и автентичен фолклор, ген и антропологични черти, кухня и възпитан морал, дрехи и поведение. Трудът е близък, болестите и лековете, също. Общи са целите и разбиранията за живота, за властта и войната, за космоса и религията.

Като хората по земята и етносите се различават, едни от други, но и те биха могли да се обединяват с подобните им - на федеративен принцип, защото са градивни елементи,   които ще се чувстват и по-силни във федеративното обединение, защото всяка общност е равноправен член, и защитава своите ценности, и интереси!

Посоките на обединение ще използват за своето културно, политическо и икономическо бъдеще модела на федерация от обединени етнически общности. Подобна интегрирана структура ще постигне по-пълна политическа и културна  хармония, в сравнение със съюз от сурогатни членове-нации – събрани заедно, с трудно решимите си вътрешни и дори с етническите си проблеми!
Самоуправляващите се съюзни етнически единици са структурирани в мрежи, от също, самоуправляващи се по-малки динамични групи или самостоятелни населени места. Липсва съществуващата административна йерархия, защото има равнопоставеност! Призната е самостоятелност – в рамките на етноса, без държавни граници и войни, нито с апетити за  още, територия и власт. Териториалните размери и броя на населението на етносите, които участват във федералния съюз, са без значение, и всеки ще има свой равностоен представител в общия Европейски парламент.

„Заместете съществуващата система, която умножава поводите за ненавист, с друга, която благоприятства и изисква солидарността, … Тази промяна, впрочем, няма да стане в града, в мрежата на човешките отношения, ако не се е извършила, преди това, във вас самите. Ако искате да промените бъдещето, променете се, самите, вие.“ – Дени дьо Ружмон.

3.

За да се освободи от остарелите си политически структури и да придобие хармония в новите, новоизбраната администрация на Европейският Съюз трябва да се справи и създаде формите и принципите на интегриран федерализъм от самостоятелни етнически  структури! Необходими и важни са културата и икономическата самостоятелност на отделните етнически единици, а не мощта на държавите. Последните могат да водят войни, защитавайки силата на интересите си, но малките, сепарирани генетично и териториално, етнически общности, нямат такава - целта им, е да се съхранят!

Убеден съм в трудностите, които съпътстват всяка административна промяна, но, считам, че институциите на Европейския Съюз ще притежават необходимия интелектуален капацитет, за да се реорганизират и постигнат усъвършенстваната си интегрираност, с помощта и пространствената основа на многообразната етническа разнообразност на Европа.
Това решение би могло да влезе в хармония с бъдещето на човечеството, а Европа, отново, да служи за пример на останалия свят!
мп   

     



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380423
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031