Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2017 09:29 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 479 Подобно на ...
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 1123 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 479
Подобно на ..

 image

 

Американската измислица за търговски център, ситуиран извън града, е подходяща за американските градове, а не за дребния мащаб и пропорции на нашите!  Но, ние присвоихме и  безкритично насадихме, вътре в тях, огромните им туловища като объркахме, и оцапахме градския мащаб! Мол-ът е неестествен унищожител, убиец на градската среда на старите европейски градове.

Похаби и нашите като нарани чипа на корифеите на архитектурната, градоустройствената, и административната ни мисъл, убеждавайки ги с мощта на инвестиционните финикийски убеждения.

Ситуирането и изграждането му, къде ли не - но, винаги на неподходящото място, заради пропорциите и инфраструктурата му, уби възможността им да продължат традицията на плановото, и пространственото си развитие, пазено в столетията живот. Не успяха  да опазят, нито  мащаба, нито душата на очарователната градска среда, нито чара на търговските му улици.
*
А, може би, бяхме подготвени за това варварство!
Десетилетия преди, създадохме панелните жилищни комплекси. Създадохме места за нощно обитаване, без да помислим, че изоставяме вековната традиция на градската среда и всичко в нея – от ежедневието и труда, до образованието и играта, без да забравяме насладата от допира с природата, и обикновените човешки удоволствия.

Панелните комплекси никога не са приличали на град!

Техните обитатели са, само ,административно жители и не принадлежат на истинския град, дори психически, защото не притежават, и не носят характеристиките на общоприетата, от човека по света, градска среда.

Нищо, че у нас, те изядоха безценната обработваема земя, около им! Градовете, насилствено и необосновано, приобщиха панелни комплекси, и завинаги се лишиха, чрез тази тъпа социалистическа идея, от интимността си, присъща на всички, градове и градчета, сврели се в гънките на Балкана!

Възприеха неподходящия чужд пример, а действията им изискваха, както винаги, знания и ум! Изискваха и почит, на които - политически избраните псевдо-специалисти, бяха, и са непонятно чужди - подобно на оразмерения, колкото цял градски квартал, мол,  на града, както изящните панелни комплекси, заедно със сръчно създадената им пространствена среда. Те убиха и едноетажния балкански град - мащабен с човешката ергономия, и живеещ в хармония със средата.

Чарът на градовете отлетя в небитието!
Изчезна и пространствената им хармония. Градът престана да мирише по градски, убита и преобразена бе и душата на гражданина, и на селянина, преселил се в него. Бе отровена душата на търговската улица!
Но, кой да мисли, кой да знае, кой да пази и почита паметта му. За някакви си 50–60 години, особено мощно, през последните двайсет, непочтени аматьори, придобили чрез измама, правото да управляват миналото и бъдещето им, ги промениха с некомпетентността си, за столетия напред. Тези, политически, а не професионално избрани шмекери -  безсрамно го употребиха, крадейки, за да се обогатят.
*
Времето обобщава и смалява, постигнатото от човека, за да може той да го види и оцени! Очаквам това да се случи и с града.
За съжаление тези, които го нараниха и поразиха с малоумието си, няма да видят резултатите от брилянтната си мисъл! Те оставиха на поколенията и историята, единствено,  своята обидна непочтеност, и дребнава ограниченост!

Знаем, че когато една човешка дейност подчини и се наложи над друга, независимо некомпетентността си, тя губи. Губи и градът, защото се принизяват изискванията към качествата на жизнената среда, която е призван да притежава и предлага, а тя  - засилва или забавя общото ни развитие.

Поколенията няма да знаят, кого да проклинат и псуват - за това, ще обобщават, подигравайки се на градската власт за лошо свършената работа, защото тя е законово задължена да намира най-подходящото за жителите, чиято собственост се е наела да управлява и, незнайно как, е подбрала безотговорни към бъдещето ни, творци!
мп



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401605
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930