Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2017 09:02 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 483 НЕ свързани мисли 38
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 461 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 483
НЕ свързани мисли 38

 image

1.
Гражданското общество притежава и поддържа в поведението си непрекъсната динамика, независимо, колко модерна е средата му. То се развива и променя по-бързо, и по-обхватно от властта над него!
Характерът и изявите му са променливи величини, сравнявайки ги с консервативната същност на наложилата се „демократична парламентарна власт“, чиито закони, наредби, ред, охрана и защита не допускат това, защото са  единствените й конституционни, и твърде консервативни  възможности, без които, не би могла да съществува!
Постигането на хармония, независимо, колко високи и перфектни са формите на управление или колко е широк спектърът на действие, застъпван от обществото, е невъзможно! Поради това, борбата им е постоянна и вечна! Дисонанси и противопоставяне ще се получават винаги, когато скоростта на развитие на обществото, изпревари възможностите за хармонична промяна на структурите и действията на властта, независимо от философското, политическото или икономическото й определение за принадлежност.
Скоростта, също е динамична и се оценява, единствено, при сравнение със скоростта на други, движещи се тела, структури или власт.

2.
Съществуването, на богати градове със заможно население, е магнит за циганския етнос и колкото са по-богати, толкова повече се увеличава тълпата цигани, пътуваща към тях. Мюнхен бил център на богата провинция, бил един от богатите градове на Германия, лъскав град, в който всичко е скъпо и уредено. Е, циганите, отдавна са там, а броят им ще се увеличава всекидневно. И, не само в него!
Западна Европа трябва да е благодарна на предишната власт, която не позволяваше неконтролирано излизане, извън териториалните ни граници, в които всички бяхме, почти еднакво, бедни. Свободното движение можеше да разпръсне българските цигани из нейните богати области и градове, а днес, нямаше да имаме грижа за тяхното съществуване! Но, кой да мисли, да сравнява и да разсъждава!

3.
Тоталитарният режим ограничаваше жизнените шансове на мнозинството и осигуряваше такива, на малцинството. През краткото му съществуване, мнозинството постоянно се стремеше да се влее и увеличи поточето на малцинството, за да ползва и то, полагаемите се на всеки, но ограничени, права и привилегии. Напливът от кандидат-лакеи беше нескончаем, а успех постигнаха малко от тях  – най-ниско кланящите се и най-усърдните, както и всички "инвалиди", с патерици. Потокът не спира и днес, вътревидовата борба - също!
Като се обърна назад, направил анализ на поведението им, виждам потресаващи унизителни примери на човешко падение и действия на хора, които ме принуждават да чета и препрочитам с радост  и удоволствие, басните и умозренията на Ла Рошфуко  - „Размишления или сентенции и морални правила“, на Ла Фонтен и тези на Крилов, които ме убеждават, че човек не се променя, дори, с малко като вълка, сменящ козината си!
Дълго време се чудех, защо този красив,  находчиво умен и интелигентен жанр на писменото творчество, няма живот у нас, когато изведнъж ми светна. Видях героите им, навред - сред живите, които ни управляват и дават акъл, как да живеем! Кой да пише басни, кого да поучават, кому са нужни, очевидно  -  животът е по-силен!
мп   




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380290
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031