Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2017 09:57 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 492 Днешна София 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 644 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2021 20:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 492
Днешна София 2

image

 

Прецизното и хармонично планиране на градската среда, оптималното й функциониране, заедно с архитектурата осигуряват интелигентни условия за живот, възпитават и превръщат града в притегателен център. Професионално правилно избраните решения, създават равновесие между тях и действията на осигуряващите енергия - инфраструктурни мрежи и системи. Богатствата на града под земята увеличават тези над повърхността.

Инфраструктурните системи на транспортните комуникации, заедно с другите, изцяло подземни инженерни връзки, са мрежите, които доставят енергията, необходима за живот. Изключително важни, скъпи и трудни за реализация, и поддръжка, те също се оразмеряват, преценяват се трасетата от изворите и производството на енергия - до тяхното използване, съхранение, и предвидена част загуби! Това са функции, които се проектират от различни инженерни специалности, въз основа на градоустройствени проекти и се утвърждават от техническите служби.

Процесите са сложни и бавни, изискват решения, които касаят обществото и не винаги, по-точно винаги им липсва, по някое от изискуемите и нужни качества! Очевидно, са следствие на ниска професионална култура, непознаване особеностите на градската среда и безотговорност на по-голяма част от планиращите! Няма контрол, няма интерес от обществото – затова задавам въпроси и търся отговорите им::

 

  • Защо беше изградена т.н. южна тангента?

Вероятно, за да се прекъсне, веднъж за винаги, връзката между пешеходната душа на града със сенките и чистия въздух на планините.

  • Защо подземните трасета на метрото, не бяха прецизирани по-умно, за да облекчат оптимално транспорта на повърхността на земята?

Вероятно, трябваше да се ползва ума на разбиращите и чувстващи по-добре града специалисти, а не на липсващия от главите на тия, чието малко знание е изписано на лицата им.

  • Защо трасетата му преминават през ядрото на древния град?

Вероятно е мислено, само за чиновниците, които населяват сутрин центъра и обезлюден го оставят вечер, а не и за останалите. Вярно е, че администрацията е безсмъртна, но такива са и другите живи.
Може би, по чужда заръка, са искали да унищожат археологията, за да не се променя световната история и да не се различава градът, от появилите се наскоро?!

  • Защо управлението на града допусна ликвидиране на зелените връзки с планините? Вероятно, защото незнанието доминира в главите на       парламентаристите и поредицата, все главни, архитекти на града или защото ги бе победило влиянието на политиката и подчинената й корупция.
  • Защо, никой от тези гениални мъже, не се реши да премахне транзитното и неконтролирано транспортно движение от центъра на града, нали, бе създаден външен ринг, за да го привлече? Вероятно, защото, не знаеха как, нито смееха да го направят, тъй като щяха да попречат на замърсяването на въздуха и смога, легнал като тежка мръсота над града, щяха да прекъснат и потока от бягащите надалеч, за да дишат чист, свободно другаде. 
  • Защо, никой от общинските власти, не предложи през годините решение за паркиране и гариране?

Вероятно, защото структурите на общинското предприятие нямаше да могат неконтролирано да смучат от джоба на софиянеца, без да предлагат услуга, но … осигуряват, полезен за всички, доход.

  • Защо властта не реши транспортните проблеми на града като предложи безплатен обществен транспорт?

Вероятно, за да може градът по-лесно да колабира и заедно със заболелите си граждани, да се отправи по-скоро към небитието, където на никого не е нужен транспорт. Може би, се стреми да подхранва и с информация некачествените телевизионни програми - за броя на убитите и осакатени.

  • Защо не се реализираха подземни пробиви там, където може и където трябва, по важни транспортни комуникации? Вероятно, защото щяха да извадят гражданите от транспортния хаос в града.
  • Защо години наред се игнорира обединението на южната и северната половини на града? Тежко и скъпо е това решение, и затова, вероятно ще я караме - без промяна.
  • Защо голяма част от училищата и университетите нямат нормални спортни салони, а почти всички – плувни басейни?

Вероятно, защото здравето на децата е без значение, нали и без това, след някоя и друга година, ще се махнат от родината-мащеха и ще отидат – други да ги лекуват, за да използват естествените им заложби! Тя, не ги иска. Трябват й, видимо и не само на нея, граждани с правилни политически знания и с неразвити умствени възможности, за да са си лика прилика!

  • Защо градът и властта, която го управлява, загърбиха водата, заради която е създаден? Вероятно, за да направи музей на града, вместо музей на водата. Преди години, безрезултатно предложих на Столична община, да използва минералната вода от каптажите в Зона Б5 като се изгради многофункционален воден център с музей, дори. Не съм загубил надежда, а и правата, върху предложението.
  • Защо бе ограничен достъпа до планините?

Вероятно, защото на държавата, не са й нужни граждани със здраво тяло, а немощни и съсухрени лакей.

  • Защо, никой не помогна на собствениците на сгради от културното ни наследство? Вероятно, защото общинските чиновници, съветниците и буболечките край тях утре ще задоволят неограничения си материален апетит.
  • Защо властта пази блатото в центъра на града, покрило разкрития преди десетилетия тракийски, а върху него и римски амфитеатър?

Вероятно, защото се правят на смирени пред западните си партньори, за да ги мислят за тъпи и прости, и да им отпускат още, удобни за присвояване, помощи. Но по-вероятната причината  блатото да съществува е споменът.

  • Защо властта не демонстрира уникалната религиозна търпимост на жителите на града и не покаже храмовете от централната му част?

Вероятно търси несъществуващи проблеми и ги чака да се родят, за да разделя обществото и успешно да го владей.

  • Защо продължават да цапат града с незаконните „временни съоръжения“ по пешеходната „Витоша“ -  неоспоримо корупционно откритие?! Вероятно са, все още, гладни.
Тези и други въпроси са непозната материя за усърдните имитатори на проектантска дейност, затова, все по-често, ползвам нотариалните услуги. Питам се, питам и всички, а и тези дори, които обиждам с въпросите си. Ако са доблестни, да ми  отговорят, а с това и на вас –
  • Защо липсва контрол върху администрацията?
  • Защо не се до-образова властта?
  • Защо не  решават коректно проблемите на града?
  • Защо не се махнат, за да не пречат да живеем и се управляваме нормално, за да сложим ред най-накрая и в града?!

Колкото до темата за градските пространства – има ли ги, няма ли ги, не ми се говори, защото и с тях, и без тях - градът е гроги!
Безличен,  град без физиономия! Като жителите си.
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381028
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031