Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01 18:42 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 493 Днешна София 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 181 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08 15:53


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 493
Днешна София 3

 image

 

Продължавам да коментирам качествата на променящата се градска среда. Разсъждавам за днешното й състояние, за пътя на създаването й, а и за детайлите, които я съставляват.

И София като всички градове по света е подвластна, и сама упражнява силата  на гравитацията, засмуква и подчинява, по-малките населени места, край нея. Процесите са динамични. Те са следствие от взаимовлиянията помежду им, зависят от силата на по-голямото и по-бързо развиващото се, населено място.
Силата, също се променя, подчинена на редица фактори, а пулсацията й отслабва или нараства, привличайки или отблъсквайки се от големия град  - на селата и градчетата, намиращи се в хинтерланда му, а той обсебва и подчинява живота им, на своя.

Драгалевци и Симеоново, Княжево и Владая, Подуяне и Враждебна, Панчарево и Кокаляне, и многото други, отдавна са квартали на големия град. Несъмнено – пътят е, един и същ. Различно е времето, наложило присъединяването им, а и спецификата  на трансформацията.

През столетието и годините, отгоре, на живот като столица, София е наедряла, благодарение и на тези селища. Някои от тях, все още, пазят предишната си структура и начина си на живот, което е куриозно, заради огромната й сила на привличане!

Съвремието роди експерименти, създаващи инвитро родени селища, след като - преди близо седемдесет години, у нас се появиха панелните сгради и комплекси.
Роди се и „градоустройството“ им.
Бяха закачени за тялото на съществуващия град и използваха действащите му функционални системи. И тогава висяха като грозд –  с оскъдните си градски функции, и без присъщите на истинския!

Днес, София притежава присъединените села, превърнали се в нейни квартали, притежава и групите с монолитно строителство, и панелните комплекси - все урбанизирани форми, рожби на социалистическата икономика, и социалните й отношения. Последните доминират с едрата си структура, с необяснимото си планиране и неприветливи пространства, по нищо неприличащи на традиционния град, особено - с невзискателната си архитектура и изоставено благоустройство.
Това са териториите за обитаване - Младост, Люлин, Дружба, Обеля и Пресъхналата река  и останалите, наречени на национални герои и творци, в опит да издигнат, съсипания полуградски живот, предоставян в тях, изградени, все с панелни сгради или по някоя подобна, антихуманна конвейерна строителна система. Като Надежда-та за по-добър, но не просъществувал живот, като Красното село, напълнено с малко нормални и много ненормални етнически граждани, като нескопосно проектираните Брези или градоустройствените недоразумения, ширнали се по манастирските поляни и по двете страни на булеварда, носещ гордо името на родината ни! За общ, наш и за града, срам! Това е, накратко, наследеното от София!

Ще си позволя да се цитирам като използвам написаното в ескиз
N 8 …Обществото е изградено на основата на взаимната изгода. Съществуването на всяка обществена структура се дължи на нейната икономическа жизненост. Тя използва градоустройството като възможност за прецизиране на всички човешки необходимости.
Различни човешки дейност се занимават с планиране, но първа и основна за човешкото съществуване
, си остава всеобхватната професия на градостроителя и архитекта.
Обществото, винаги се стреми да планира своето развитие и промяна, в рамките на определени хармонични закони. То обучава и възпитава тези, които ще му служат със своите знания и идеи ... съгласно естествения ход на живота, те планират развитие си така, както всяко от тях го разбира.

За моя изненада, времето на отминалата политическа система, не успя да сътвори свой град, който би могъл да я олицетвори, превръщайки се в нейна еманация!
Като творец, работил десетилетие в областта на градското планиране, бях ангажиран да създам, последователно, два проекта, които да отговарят на тези критерии    Експерименталния жилищен район " Витоша" и жк " Малинова долина". Чрез тях идеологията се стремеше да постигне и обобщи своята социална реализация, и изява. Не се реализираха, поради известните вътрешни икономически противоречия  и последвалото ги, умишлено преображение, но проектите останаха. 

Работата ми носеше, носи и днес, удовлетворение от добрите резултати, защитили обществените интереси и моите разбирания за градска среда, кардинално отличаващи се от мисленето и направеното, до този момент. Бях обърнал поглед далеч към бъдещето и смятам, че, дълго още, те ще изпреварват новопроектираното и реализирано. Политиката и този път, не позволи на града да се сдобие със своя интелектуален шанс и да се промени.
мп  Тагове:   град,   София,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 85248
Постинги: 305
Коментари: 1
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031