Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2018 02:11 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 501 Европа и Балканите 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 07:57


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 501
Европа и Балканите 2


 image

1.
Икономиките на страните от Балканите са неразривно свързани с транспортните трасета, пресичащи територията на България. Еднакво важни са посоките север-юг, така и тези, които свързват запада с изтока – адриатическото с черноморското крайбрежие.

Съществуват различни трудности при физическото им усвояване, а те са част от причините, заедно с политическите отношения, разбира се - някои от тях да се използват, а други да тънат в „забрава“. По-лесното усвояване на трасетата изток-запад натежава и те живеят активно, поне в последните две столетия, докато липсата на трасета север-юг, отчетливо показва цивилизационната изостаналост на балканските страни и на българската държава в т.ч., спрямо страните, прокопали отдавна и използващи преките си търговски, военноотбранителни и инфраструктурни комуникации.
Транспортните коридори не са приумица на архитекти, иконом-географи, инженерни или военни специалисти - те улесняват и са необходими за живота на хората като политиката и религията, обикновено, пречат на развитието им.
Вярвам, че съвременните общества и нуждата им от непрекъснато развитие ще принуди остарелите националистически, и политически доктрини да се съобразят с нея, за да наложат осъществяването и на по-скъпите, и трудно реализуемите комуникации.

2.
С пълна сила това се отнася и за общите сладководни ресурси!
Количеството и обемът им непрекъснато ще намалява, в зависимост от климатичните условия, и увеличаващото се население. Необходима е обща балканска политика за пестеливото и интелигентното им използване.
Водата и нейната собственост ще е свързана с бъдещето съществуване на народите на Балканите! Трябва да сме малоумни - да не използваме и разумно да управляваме притежанието й! Защото е наша.

3.
При съвременното развитие на Европа липсва подкрепа от богатствата на поречията на големите й реки! Те притежават превъзходни и уникални възможности, използвани, още от времето на нейното първоначално заселване, преди хилядолетия.
Днес, обединена - тя, не ги използва пълноценно! Пример е проектът на Европейската Комисия за поречието на Долен Дунав, заспал,  сред тишината на водите му, десетилетия!

В тази връзка, предложихме на Европейската Комисия и на Института по компетентност към нея, нов икономически, и териториално-устройствен проект, който тя реферира. Проектът е свързан с оптималното използване на поречието на река Дунав, основен структурен и пространствен гръбнак на континента, свързан с поречията на реките Майн и Рейн!  Проектът обхваща, за да управлява, територия от няколко хиляди линейни километра по бреговете на трите реки и няколко стотици километра навътре от тях - от устието на Дунав в Черно море, до устието на Рейн в Северно! Обвързва икономически, политически и технологично, почти всички европейски държави и е прецедент в световното териториално-устройственото планиране!  Уникално, бих казал нескромно! Непознато и професионално предизвикателно!

Проектът осигурява силно обединяваща инфраструктурна обвързаност, необходима при съществуването на европейските страни в бъдеще, извън политическото им интегриране. Подкрепата, която ще окаже, върху развитието на Европейския Съюз, ще е тласък напред за икономическото развитие и благосъстоянието на народите на страните-членки, който ще се отрази благоприятно на всички, свързани териториално с бреговете на трите реки. Ще осигури подкрепа от и на Инвестиционната Програмата на Европейската Комисия за Стратегически Инвестиционни Проекти като ще доразвие, и обогати  програмата на нейния председател.

Проектът „Дунав–Майн–Рейн, свободна икономическа зона за инвестиции и капитали, извън ЕС“ предлага пълноценно използване на икономическите и транспортни възможности, свързани предимно с урбанизираните територии по поречията на големите реки,  предоставя евтини и преки пътища, както и агресивно инфраструктурно развитие на всички европейски региони в близост до бреговете им!
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400806
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930