Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2018 08:14 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 503 Неравенство
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2018 16:47


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 503
Неравенство


 image

Неравенството съществува навсякъде - и в природата, и сред хората.
Неравенството в Космоса е вечно!
То е непроменимо като гравитацията и е в основата на съществуването ни във видимия и невидимия свят. Ако, някъде отсъства - липсата му е функция и може да се определи като следствие, на деспотична или тоталитарна власт, въпреки, че техният живот е кратък.

И „възпитанието създава различия между хората“ – пише Джон Лок /1723 –1804 г./ Твърдението на английския философ е неоспоримо. Всеки от нас, би могъл, спокойно да го потвърди. Неравенството, ако използвам единственото му число, е многообразно и обхваща целия живот, както  на всеки от нас, така и на обществото, чиито членове сме.
Характерно е умственото неравенство. От върховите му нива произлиза, не само неравенство в качеството на мисълта, но и най-ценното – неравенство във въображението, а то превъзхожда всичко, свързано с човека и е главна предпоставка за интелигентността! Въображението се основава на потенциала на придобитите чужди знания, съчетани с умението на човека, сам да мисли, сравнява и обобщава! 

Неравенството в скоростите на развитие, както не веднъж съм споделял наблюденията и  убежденията си, е показателно за изоставащите, тъй като установява, по неоспорим и декларативен начин, цивилизационни различия, които съществуват между тях и обществата им, и напредналите. От своя страна, те носят, не само, положителните си качества, носят всичко - и недостатъците, видими и невидими. Промяна или изравняване на скоростите им е изключена, независимо от различните форми на съществуване!
Опитите на изоставащите приличат на стремежа на бавноразвиващите се ученици да догонят отличника. Те са  рядкост и са възможни, само, ако на изоставащите индивиди се пришият патерици и криле! Човешките общества, обаче, осторожно наблюдават и санкционират подобни опити, защото са несъвместими с трудно изградените и възприети морални, и нравствени ценности! Те пречат и на възхода им, а са и нечестиви опити да се измами природата! Независимо от това, навред е пълно с нелетящи и куцащи имитатори.
Всеки човек и народ свиква със скоростите на своето развитие. Привикват към избраната, защото тя определя и бита, и поведението, дори и бъдещето му! При това, нали и възпитанието създава различия.

Технологичното неравенство, не би могло да се неглижира или изравни! Не може да се синхронизира и заличи, защото, не зависи от случайността или поредната революция, унищожила едни и заменила ги с други, пак хора, а в повечето случаи - неуки!
И днес е видим опитът на Русия да се изравни с напредналият свят. Разликата, съществувала преди триста години е, все същата, независимо прогреса на изоставащите. Желанието не е достатъчно, устремът се похабява от философията на лошото му управление, изоставането се засилва и като че ли, няма значение, дали – едните, искат да се изравнят с другите! Конвергенцията е невъзможна.

Интересна е и констатацията ми, която показва поведението на българите, през дългата им история на съществуване като народ. Обикновено са били подчинени на по-изостанали в културно и технологично, но по-многобройни и по-силни във военно отношение, общества. Като че ли, народът, не се  интересува от културата на временния си господар, познавайки своите възможности за оживяване и адаптация, но - не и за прогрес!
мп



Тагове:   неравенство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380883
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031