Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2018 07:50 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 533 Балкански нрави 5
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.09.2018 10:56


Следва от ескиз N 532
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 533  
Балкански нрави 5

 image

С междуплеменно неразбирателство си обяснявам причините за преселението на част от древните траки на юг, от благодатните земи край северните сладководните реки и езера, преди дванайстото столетие  пр. н. ера, станали  по-късно атиняни и тиванци, лакедемони и месенийци, мединци,  беотийци и критяни, но и като следствие от победите над тях, от другите, срещу които жаждата за мъст тежи и ги гнети, все още, и днес.
Изгонени са били, вероятно насилствено, чак там -  в безводните земи, южно от Термопилите или някъде сред малоазийските плата. Тази е причината да е жива още неистовата омраза, това ненаситно и бясно желание за мъст, на всяка цена, и с всички средства.
Но и заради крадливия им, пиратски нрав. Резултат от него е, може би, Троянската война, водена повече от десетилетие - историята, на която е съвсем друга. За причините и резултатите от нея съществуват, коренно различни исторически факти, но с тях става същото, каквото с всичко, до което са се докоснали хората от тези племена -  придобива друг, преиначен смисъл, при който истината, напълно, отсъства! Изгарящата си болка са изплакали в стиховете на народния епос, а в историята си са изричали неистини, фалшифицирайки я. Предчувствали са, че тя е безсмъртна и са се борили срещу отмъщението й!
Търсили са нова земя, обикаляйки моретата на юг - остров, след остров, за да ги приюти, някой безлюден и гол, далеко от близки, и съплеменници. Прогонени, защото – кой бяга от хубавото, от богатото и от плодородното? Искали са да скрият и подтиснат агресивността си, знаейки, че истината, винаги, излиза наяве! Рано или късно, днес, утре или след хиляда човешки години.

Не са били и единствените, които напускат насила или доброволно, земите около сладкото езеро. Преди повишаване нивото на водите, малко преди Потопа - това правят и всички, живели край езерните брегове, поглъщани от прииждащите води.
Потърсили своята обетована земя на изток и на юг, на север, запад и северозапад. Техните наследници, могат да се открият днес, в цяла Европа. Поречията на големите европейски реки са пътищата, по които траките са завоювали европейския континент, след оттеглянето на ледовете и откриването, на нова земя
, годна да ги изхранва.
Знаете, че във фолклора на малките балтийски страни, съществуват легенди и песни – за Дунав?! Но, някои не знаят и откъде ще знаят, нали пропагандата, не е съобщила, все още, тези факти.
Напълно идентични са преселенията и в другите световни посоки. Такива биха се открили в земите край източните брегове на Средиземно море. Познатата история на еврейското племе започва с Давид, около 1000 години преди Христа и с Авраам от град Ур, хиляда преди него - като първородител, но времето на действията, който коментирам, се отнасят за живот, преди началото на края на ледниковия период и бедствията, причинени на земната повърхност от климата, на спасяващите се. Десет, петнадесет хиляди човешки години, преди това!
Дори, преди Потопа от 5508 г.пр. н.ера, прелял водите си от север на юг, през нестществувалия, преди това, Босфор. 

Вероятно,  природните катаклизми са изиграли ролята на ключов момент, когато племената около сладководното езеро са избухнали в бяг, подобно на изригващ вулкан, устремили се, всяко в своята посока, за да се роди съвременният свят, и неговата култура! Тази е, може би, причината за леснината, с която се разпространява и металургията, и грънчарството, и дървообработването, с която се появява, и уседналият начин на живот, първите градове, технологиите и изкуствата, а може би, и първите общества, повтарящи неминуемата си пулсация!
Хилядолетията са подготвили условията за различните религии и накрая за монотеизма, за християнството между близките роднини, наследници на ония, преживели Потопа, разпръснали се наоколо и носещи богатствата на наследената тракийска култура!
мп / 2014 / март 2018 г.



Тагове:   Балкани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381419
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031