Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2018 04:59 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 551 Въпросите, ... 3
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2018 12:10


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 551
ВЪПРОСИТЕ, които никой не задава 3

 image   Огюст Роден


Днес е Великата събота от Страстната седмица и Благодатният огън слиза на земята, за да донесе чудеса за хората, сякаш им липсват!

Продължавам да разсъждавам по темата.

Изборът на подходящо място за изграждане на съвременен и модерен, дигитален и интерактивен музей в плановата, и пространствената структура на София, е от изключително значение за града като столица!
Важен е и за самия музей, който трябва да се превърне в притегателен център за граждани и туристи. И държавата има нужда от него, за да демонстрира своето място в света, и заради националните културни интереси!
Мястото трябва да притежава изключителни градоустройствени качества и малко недостатъци! Трудно би могло да се намери такова, особено, в съществуващия град. Без значение е собствеността на земята - градът се нуждае от нея!

Преди години предложих подходящо място в града – територията, заета днес от паметника на СА, ограничена от булевардите „Васил Левски“, „Руски“, „Евлоги Георгиев“ и улица „Гурко“.
Тя носи характеристиките на всички добри възможности за събирателен и комуникативен център, с лесен пешеходен и транспортен достъп до нея, с прекрасни пространствени и градоустройствени белези, видима е от всякъде, а на всичко отгоре - принадлежи на сакралната градска зона, пълна с памет и знакови обекти на държавността, и културата!
Мястото е уникално и достойно да се използва за изграждането на блестящ архитектурен обект
!
Очаквам да придаде блясък на столицата и на своите богатства! Лесно е за усвояване, а националните интереси и нуждите на града като столица - го изискват!

Наоколо са струпани духовни и религиозни символи, богатства от хилядолетната история на държавата  – от времето на  раждането, живота и загиването, до възкръсването й! Територията принадлежи, както на свещеното минало, така и на ежедневието, чрез непрекия си, но възможен, контакт с богатата същност на природата и парка.

Мястото е необходимо на града със своето вълшебство! Нужно е, за да уплътни и допълни, да оптимизира и усъвършенства градоустройствената, и пространствената хармония на свещената територия! Използването му за точно определената функция, ще помогне да се покажат възможностите , а и потребността на града от него! Ще се промени и облагороди възпитанието на децата и поколенията, ще се защити и повиши изнемощялото самочувствие на съвременниците ни.
Преди близо петдесет години имаше плах, много плах, безпрецедентен опит да се използва част от тази ценна територия - за нуждите на НИМ. Конкурсът мина и замина, а аз получих няколко студентски шестици, нищо, че бях завършил висшето си образование.  

Мястото ще придобие нови функции, след като се влее и обвърже със задължителната връзка, между бъдеща градска пешеходна структура и парка. Пространството ще се превърне в един от бисерите й.

Достигането, до тези, очаквани, градоустройствени действия, ще се постигне чрез премахването на транзитното автомобилно движение от ЦГЧ и навързването, на предложените, преди години от мен, пешеходни пространства, решени мащабно, а не, както действат градските власти днес - крадейки и присвоявайки щипки от тях - като дребното пешеходно „парче“, между улица „Алабин“ и южната част на пространството около „Света Неделя“ / kab-sofia.bg / градски ескизи N 25, 26, 34, 176, 177, 178, 219, 225, 229 и 233 и всички, в които пиша и се тревожа за София! / Ако можете.
Властта краде така, защото повечето общински „съветници“ са неграмотни в областта на градоустройственото планиране и не виждат, и не разбират нуждата от промени. Грамотните пък, за съжаление, са обикновени плагиати.

С тези и редица други урбанистични операции, пространството би могло да се превърне в истински бисер за града, а с оптималните си възможности - да приюти един свръхмодерен културен и технологичен музеен комплекс, притежаващ функциите, и пространствената изява, неразривно свързани с бъдещето на града!!

За да се усвои територията, е необходимо тя да се осигури. За това ще размишлявам в следващия ескиз. Надявам се, че общинската власт знае, как да реши проблемите. Ако, не знае - да пита! 
мп

 

 

 



Тагове:   София,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381135
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031