Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2018 23:16 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 553 ВЪПРОСИТЕ, .. 5
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2023 17:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 553
ВЪПРОСИТЕ, които никой не задава 5

 image   
Татлин


Не ме укорявайте, че се стремя, че искам да променя града! 
Това ми е работата, това съм учил и работил!
И градът търси, непрестанно промяната си.
Искам да усъвършенствам средата, в която живеем и ежеминутно ползваме.
За това съм учил, това ми е работата, а не обществото да слуша тъпите си и неуки нови граждани!
За него трябва да мислим като за себе си, за бъдещето на децата и за репутацията си. Нужно е да разсъждаваме с главите си, а не с други части от тялото  -  естествено, ако ни е възможно!
Не трябва да се мисли и на дребно!
Центърът на града и неговата сакрална част неистово се нуждаят от тази територия, за да направят стъпка към своето усъвършенстване. Тя им трябва, за да заприличат на град, в който се раждат, живеят, учат и работят умни същества, а не, само паразити и червеи!

Изпитвам нужда да го защитя и да му помогна, защитавайки и себе си, а и той е, несравнимо, по-жив. Подобно на човека и градът се променя - за това му е нужна помощта ни. Човекът е умен, разсъдлив и знаещ. Той живее в него, той го ползва, а не, някой друг и ще е срамно, ако не му помага, а само го граби и експлоатира! Моля, прочетете, ако имате сили и възможност, ескизите от преди време, които е сигурно, че не сте чели в сайта на  kab-sofia.bg  “градски ескизи“ от 1 до 342.  Те ще помогнат да определите отношението си към нуждите му. Налага се  -  всички, заедно да помогаме, защото съвременният живот трябва да триумфира, защото и градът продължава да търси своя съвременен архитектурен паметник!

Предлагам паметникът да се демонтира и да се изгради на друго, по-подходящо място! Възможностите са различни, с различни характеристики, някои от които натежават или обогатяват избраното място, но всички притежават условието за сигурност:
Върху хребета на връх Камен дел, на Витоша, където ще е в пространствения силует на планината и ще влияе на града, но, не по потискащия и нехармоничен начин над центъра му, както днес.
Подходящо е мястото на паметника на Свободата в големия градски парк като замяната е възможна, тъй като и двата монумента носят близка символика,
Реална е възможността да се издигне на връх Бузлуджа, за да се постигне хармония със, съществуващия там, друг архитектурен шедьовър като се създаде нова и по-богата архитектурна композиция.
Възможно е преместването му в Димитровград, от където официално го поискаха,
При входа от североизток към София, дори върху земята, завинаги повредена от извличането на уран, преработван и ползван за създаване на ядрено оръжие.
Би могло да се монтира и във водите на Дунав, за да се помни пътят на овладяване на българската държава. Може да служи и  като предупреждение срещу ново налагане на тоталитарна власт, с нейната цивилизационна ,и морална изостаналост, а, и да служи като талисман срещу уроки, и морална защита.
Може да се запази и използва, само скулптурната група като се монтира на подвижна платформа, която да обикаля света, да разпространява смелостта и саможертвата на политическата идея, разбира се - без да се превръща в бизнес или театър.
На всяко друго място, което се възприеме от обществото .....

Предложението трябва да се реализира след международен архитектурен конкурс за проект. Той би могъл да се предхожда от градоустройствен с участието и на обществото, което да реши избора на бъдещо място на съществуващия паметник.

След откупуване на авторските права върху градоустройственото решение, както е редно по закон, втората и по-съществена част от операцията по създаването на Музея, би могла да се възложи и пряко на световноизвестен архитект или утвърдено бюро, чиито творчески възможности са познати на световната културна общественост. Това решение ще гарантира и високото ниво на професионалните ни очаквания, свързани със сътворяване на музейната сграда.
Тя трябва да се превърне в белег, в украшение на мъдростта, красотата и дълговечността на града, на мъдрата София, за да привлича и света на съвременните хора с богатствата си! Тогава властта ще престане да кани колеги, които идват на приказка – безнадеждно, очаквайки възлагане.

Ако хонорарът е причината, никой да не се съгласи или няма участници, чиито проекти да се премират от журито, ще е прекрасно да се възложи на нас като негови автори.  Няма да е грешка, тъй като се знае, че ще се представим достойно!
Иначе, градоустройственият проект си носи защитените авторски права и цената, а урбанистичната му стойност ще расте с времето, подобно на старото вино!
И ще добавя.
Предлагам властта да използва силата на митниците, само за месец, за да се осигурят средствата за каузата!

мп

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380765
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031