Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2018 07:17 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 561 НЕ свързани мисли 48
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 561
НЕ свързани мисли 48, … ако сте забравили ескиз 358

 

 image

 

Трудно се пише така, че написаното да привлича разума на четящото интелигентно  общество. Трудно се намират и теми, свързани с архитектурата, и особено с градоустройството. Установих, че, никой или почти никой, не се интересува от съдбата на града и от посоката на развитието му.  Кому са нужни тогава разсъжденията и проектите ми, след като обществото не се интересува, нито от града, нито от функционалната или плановата му структура, нито от пространствения му образ.
Нито от себе си!

От апатия! Тя отблъсква умните и дейните, но привлича мушиците и дебилите.
Заради това, може би, обществото вегетира. Бих казал - не просперира, защото мушиците и търтеите го манипулират в своя полза.
*
Защо политиката доминира в живота на съвременния човек? Та, тя не е по-силна и по-стойностна от останалите му дейности, и ангажименти. И от архитектурата, която продължава да съществува, столетия повече, особено, сравнена със слабата, с неграмотната, със заинтересованата и предателска политика, на която са приучени, толкова много - дори, умни хора! А, сравнение с „творчеството“ на плагиатора и имитатора, е невъзможно!
Политиката, не е по-силна и от културата на обществото, защото, само, културата пише историята!  Пишат я умът и разумът на гениите, дарбата на откриватели и иноватори, творците на поезия и проза, на музика, на живопис, графика и скулптура, обвързани в невероятен синтез от архитектурата!
Чудно, защо?
Няма видими и разумни причини, а манипулацията на унижението просперира. Предполагам, че тоталното й надмощие, се основава на реалните факти – с политика се занимават тези, които не могат, нищо друго! Поне, у нас е така, но, вероятно и навсякъде в света на човека. По-интересно, обаче е -  как службите подбират кадрите си, от толкова много неудачници, сред огромния избор.
*
Архитектурното творчество е уникална човешка дейност и единственото, което успява да се справи с противоречието и сблъсква интереси от необходимостта от утилитарността, и абстрактността на професионалното си изразяване.
*
Позоваването на сътвореното от други, преди теб, е еталон в поведението на творците, още повече, че е прието и утвърдено отдавна, от цивилизования свят. Другото, е кражба или малоумно плагиатство. Но, незнанието на законите, не оправдава незнаещия, нито имитатора.
*
Дали, западният свят, сам, не подстрекава и не провокира извършването на терористични нападения?
Дали, не се стреми и той, като терористите, да каже нещо на света? Дали,  не иска да се отърве от тях като ги изгони от страните си и да се прочисти етнически, разбрал, че е сбъркал?

Или просто насажда страх, за да управлява по-лесно!
Но, защо ги убива при всяка операция, вместо да ги изслуша и разбере? Не знам, но манипулацията и противоречията продължават, без да се интересуват от жертвите и влиянието на тероризма, върху обществото!
мп

 

 

 



Тагове:   verba,   volant,   scipta,   manent,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401548
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930