Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2018 23:54 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ 564 Гергьовден
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2018 11:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 564
Гергьовден … или още към ескизи 529 и 533

 image   Борис Дрангов

 
Винаги ме озадачава липсата на елементарна почтеност! 
Срамувам съм се от наглостта!
Учудвам се при загубата на нравствените и етични човешки качества!
Обижда ме тъпото самолюбие и самозабрава на тоя, на оня или на ония малоумници!   Дразни ме незнанието на истината! 
Предизвиква ме политическата и историческа манипулация на едни, за сметка на други!
Смущава ме непочтеността, особено, на  съвременниците ни от юг, спрямо етноса,  най-близък до нашия!

Кои са тия, че си позволяват да дискриминират самоопределението на един народ, доказано по-стар, по-древен и по-велик, дори, от техния?!  Откъде, накъде наследниците на мъчениците македонци ще трябва да се съобразяват с други – как да се наричат и какви да се чувстват!?

Лъжеисторията на съвременния свят и на гърците, в частност, им осигурява правото да се смятат за основатели на европейската култура и религия, а те, не са!!
Не са!
Многовековната манипулация е изкривила до неузнаваемост знанията за собствената им история, за раждането й, за нейното развитие и отражението върху другите етноси, и народи. Не познават истинската си история, а лъжливата! Защото така им изнася!

Кой би могъл да ни убеди и докаже, кога Македония е била гръцка?
Може би, когато древна Елада е била под нейна власт, когато заедно са били под римска или турска власт, или когато са надделявали политическите игри на съвременните кръчмари.
Да не би, това да е било по времето на Филип или на сина му?
Защо не се поучат като прочетат Плутарх?
Кой ще отговори, кога Гърция е игнорирала справедливостта, заради интересите си?!
Нямат ли край техните брутални претенции, тоя апетит към чуждото?! Нямат ли свършване историческите измами от торбата им с лъжи към България, Турция или Македония?
Македония, никога не е била гръцка! Днес, части от нея са временно заграбени.

След разпада на Турската империя тя е изоставена под нейната власт, а след Междусъюзническата балканска война е разпарчедосана, от безкрайната жажда към чуждите земи на Сърбия и Гърция!
Питали ли сте се, кой нормален дипломат и юрист ще предостави островите в твоите териториални води, съгласно международното право – на другата държава, отстояща на стотици километра от тях?! 
Кой нормален политик ще се съгласи да бъде предоставена територия на една държава, за сметка на съседната, независимо, че е населена от хилядолетия, от етнически чужди й граждани?
Имало ли е в историята на Балканите такива, които са поставяли бомби в отношенията между народите им, а днес да се правят на светена вода, ненапита?! И те неискрени, и те измамници като тия от Ньой, от Виена, от Лондон и Берлин, от Петербург, Москва и откъде ли, още не?! От Атина и Белград!?

Малко е написаното от Херодот и Тукидид, макар, че последният е живял богато на територията на древната Македония. Знае се, че след Пердика I и наследниците му на царския престол, след Филип и сина му Александър Велики,
държавата Македония владее дребните елински полиси и малкото земя, около тях, край Коринт и Пелопонес.
Кога древна Елада е притежавала земите на траките от Македония?
Не чух! 
Отговориха ли ми или и тях ще си присвоят като всичко, до което са се докоснали, цапайки го с лъжите си?!

Спомням си думите на Филип… „Сине, търси си царство, достойно за теб! Македония ти е малка.“ - изрекъл ги, след като юношата обяздил Буцефал. Защо не е споменал Атина, Тива, Спарта или Елада, и аз като всички други се питам, днес? Дошло и времето, след години, когато Александър написал писмо до учителя си Аристотел от Стагира. „Аз бих искал да се различавам от хората, не само по могъществото, но и със знанията и уменията си във важните неща. Бъди здрав.“ / Плутарх, "Избрани животописи" /
Може би, заедно с присвоените земи на древна Македония, т.н. съвременна Гърция, е заменила и автентичното си име Елада, само заради апетитите си.
А те, вероятно са били гръцки, когато римляните завладяват и управляват, и тях? Или, когато Римската империя се премества по-близо до автохтонното си тракийско население на изток, а те продължават да търсят питейна вода по островите и южно от Коринт? Или когато пълчищата на Осман ги завладяват, пак заедно?!
Може ли, съвместното им, подчинено на друг, съществуване, да е причина, днес - гърците да смятат и тази чужда земя за своя?! И да си присвояват правото да раздават правосъдие!

Ще отречете, разбира се, но фактите са други. Те имат претенции към всичко и всички, около тях! Нищо, че населението в Македония, в началото на миналия век, преобладаващо е  българско, че езикът, който се говори там, е български, забранен, след това  -  столетие! Потискано за забрава! Присвояват си и земята, и езика, и културата, и историята им, отново, след Букурещкия договор от 1913 година като дръзко прилапват, и островите край бреговете на Турция!!

Гергьов-ден е!
Празникът ще идва отново и след години, но наглостта и безочието на гърците, никога няма да напусне безчестните им дребни, крадливи и лъжливи душици, подобно на, все още, живата, и измамно лъжливата история, и манипулациите й. Трудно, много трудно, ще демонстрират, някога - нормални морални и етични качества, нищо, че се смятат за наследници на Сократ, Перикъл, и Аристотел!

Чудя се и на македонците! Ще заменят ли, отново, независимостта си, ще се съгласят ли - друг да определя името и живота им, след столетията робство и упорита борба срещу античовешки репресии, и манипулации? Докога, балканските народи ще търпят пиратските попълзновения и крадливата им наглост.

Предлагам и те да променят името на държавата си! И без това, поне веднъж, са го направили в началото на по-миналия век, незнайно защо. Предлагам на Гърция, отново, да приеме името Елада и да се ограничи територията й до нейните автентични граници около Атика, и Пелопонес! А, не да ламти за, още и още, чужда земя!
Защо?

Защото земята на север от Атика е македонска и българска - като тази на изток от Солун, до Дарданелите, заедно с Тасос и Само-траки!

мп      

 

 

 

 



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401107
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930