Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2018 07:45 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 588 Аматьори / Извън цирка, пак цирк
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 22:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 588
Аматьори / Извън цирка, пак цирк
 

image 


За да се уверите, елате и вижте!
Ще се учудите на малограмотността на властта, на нейната творческа немощ и най-вече на безхаберието към всичко, извън интересите й!

Тези дни хвърлянето на пари на вятъра започна!
Сякаш са ни много и ненужни!

„Бизнесът“, заедно с общинската власт се хвърли в изпълнението на няколко измислени градски проблема, измислени от търг-ашите, тъй като са доходоносни. Напрежение и безсъние ги бе обзело, а душата и ограниченият им разум ги караше да мечтаят и комбинират  -  щяха безболезнено и бързо да плячкосат много!
Бяха си наумили да покажат на малкото останали, че градът, не е място за живеене, нито за работа, а място, от което се емигрира другаде! За да демонстрират намеренията си, генерализираха проектите и започнаха ограбването му.

Нямаше традиция и устойчивост в отношението им към него, нито към жителите му. Не бяха склонни и на компромиси! Видели бяха възможност да крадат и позицията им нямаше алтернатива, независимо от другите, по-добри предложения. Моралният дефицит беше налице и въпреки, че имаше предложения, които осигуряваха оптимално и пълноценно усвояване на градската среда, властта стартира! Липсваше конкуренция, липсваше и сравнение, а  силата на интереса стимулираше отсъствието на разум!

*
Вместо да се използват стратегическите функции на улицата, носеща, все още, името на оня колосален лъжец, чието име няма да спомена, за да не оцапам написаното, се започна повърхностната й реконструкция и „оправданото“ заливосване.

Пренебрегнато остана името и пространственият й потенциал за града!
И това – от проектанти, от „специалисти“, и от власт!
Не пожелаха да чуят и осмислят предложенията ни, може би, заради авторството и печата на нотариуса! Отказаха да превърнат тази зона в най-привлекателната част от бъдещата пешеходна структура на София, обединяваща богатства й … от Южния парк, през булевард „Витоша“ и черквата „Света Неделя“ - до гарата, до Борисовата градина или до сакралния център на града, с паметника на Левски, за което щяха да помогнат всички, свързващи ги улици, и пространства!!

Бяха жертвани интересите на града и гражданите му, заради лакомията, и заради, очевидната професионална неграмотност, която обществото ще прозре, но, ще е късно! Крадяха и идеи, без да им мигне окото - нямаха свои!

*
Питам се, питам и вас - защо не бяха използвани подземните пространства на площад “Славейков“ за почасово паркиране и гариране, с преференции за живущите?
Никой, като че ли, не може да каже!?
Нямам и обяснение, но, едва ли, има и такова.

Сещам се! Има!
Когато ти липсва акъл, то е завинаги и животът, за пореден път, го доказа.

*
Питам се, защо? Защо не се прие предложението ни за пълноценното използване на дворното пространство на 9-та френска гимназия?
Предлагахме да го изпълним, без средства от общинския бюджет, още повече, че, преди двайсет години, направихме необходимата кадастрална промяна, която позволяваше използването на подземните нива на дворното пространство, за многофункционални обществени нужди!

Проектът предвиждаше безвъзмездно изграждане на спортна зала и двуетажен подземен паркинг / гараж, необходими за функционирането на училището и на свръх натоварената градска територия - без да се отнема площ от и без това, малкия двор на елитната гимназия.
Заради акъла ще е, пак, може би!

Трябва, наистина, да си малоумен, за да не можеш да прецениш, че обектът като цяло, щеше да струва няколко милиона лева и щеше да удовлетвори функционалните нужди на училището, и на града, а след години щеше да стане публична общинска собственост!
Сега, ще се изгради само спортна зала и то, в ущърб на площта на двора, защото ще бъде отнета такава - ще я откъснат от полагаемата и изискуемата по закон, оразмерена свободна площ от двора на децата, но нейното присвояване за други нужди, не вълнува никого, най-малко неграмотната градска техническа власт и лакомията на останалата!

*
Ако, не бяхме предложили решенията си на т.н. общински съвет, на екипа на кмета и на техническата изпълнителна власт – човек ще каже, че, не са се сетили или просто нямат сили за това, което вършат, уж, съзнателно и ангажирано, уж, в полза на Обществото, и града, а то!?  

Дори, ония, трудно забележими политически фигури – бившите главни архитекти, които година, след година се опитваха да оцапат града с неграмотните си предложения и те бяха запознати с проектите, в детайли, дори!
Пропускаха, обаче, всяко разумно решение, което нямаше принос към интересите, извън служебните им задължения, очаквайки предварително нашия реванш!


През последната година, неколкократно обсъждахме с администрацията приноса на проектите, обема и кредитите, които трябваше да вземем, времето за изпълнение … Добронамерените ни усилия са били напразни!

*
След всичко това, човек започва да мисли за  незаинтересовани и безхаберни стопани, за непочтено поведение,
за  изпуснати от града инвестиционни, планови и функционални възможности,
за изгубено време при общото ни съществуване - сред неуредената градска среда,
за средствата, хвърлени на вятъра, които не биха могли да се възстановят,
за изгубени възможности за интелектуално  израстване,
за липсваща цивилизованост при вземане на решения …

или оставя всичко без коментар, хлътвайки, още по-дълбоко, в дупката на апатията и безотговорността към деца, към град, и към себе си, дори!
Като тия нещастници, защитили се предварително за бездействието си, при евентуално  нормално благоустрояване на градската среда, в която всички, богати и бедни, живеем!

Поведението на властта е непочтено, спрямо гражданите и града, и е невъзможно да продължава да вегетира безкрайно, в плен на безотговорността си, когато обществото се разкапва, заради липсата на морал в управлението му!

Аристотел е казал … политиката е определена концепция за общото благо!  
А, Николо Макиавели, столетия по-късно, допълва, сякаш, за назидание към всички - не грижата за личното, а грижата за общите блага, прави градовете велики!
мп 




Тагове:   Бъдещето,   града,   НА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1399181
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930