Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2018 06:49 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 594 Бодлива тел
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.08.2019 11:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 594
Бодлива тел

 image

 

Хората са всякакви, колегите – също.
Едни, не спират да приказват като мен, други – мълчат, трети си свирукат. С по-близките разговаряме, обикновено за работа, но и за всичко друго, рядко за себе си, освен, когато одумваме някого…
*
Интересен е колегата, който поучава всички.
Започнеш ли, обаче, да му говориш за свои неща, идеи и стратегии, без да го учиш, разбира се, а се опитваш, само да смениш остарелите му разбирания, доколкото е възможно  – започва да си свири тихо и кротко, като че ли, не участва в диалога….. и го превръща в монолог.
Подсвирква си, без да чуваш мелодията. Дори, от близо. Изглежда и тя липсва като изказаните му възражения, отричайки твоите с безизразно лице. Издръжливо продължаваш и „жертваш“ равновесието си, а той те поучава, защото патерицата му роптае и отново заема нравоучителната позиция на остарелите, и беззащитните си схващания. Спира да свири и без да иска показва, че превъзхожда творческия му ръст.
*
Професията ни е сложно съчетание, между съзидателни усилия и много знания, които трябва да притежаваш. На това отгоре е и обхватно, синтезиращо изкуство.  За да твориш, трябва да го ползваш, изразявайки се хармонично. Колегата изглежда не помни или е забравил, или не е познавал това върховно усилие и не проявява интерес към хармонията.
Ползваше стари идеи и чужди разсъждения. Нови, естествено, липсваха.

Дали, схващаше метафората, не знам! Не съм го и питал, неудобно ми е, страхувам се да не го обидя. Яростната му защита винаги продължаваше, като вероятно, мислеше, че демонстрира изключително интелектуално ниво, високо над това, на останалите.
А, беше обикновен свирчо. И той като останалите с патерица! 
Всички свирят, без да се чуват. Свирят фалшиво, защото им липсва талант, нужен за професията, която, очевидно, всеки би могъл да завърши, имайки патерица в ръце!
Именно, липсата на талант и преоразмерената им амбиция, оправдава съществуването на подкрепящите институции с техните разнообразни средства за защита, и просперитет  -  патерици, бастуни, чадъри  … власт, длъжности, позиции, богатства!
*
Ако, не знаеш нещо, питай! – приключваше разговора друг колега като, в интерес на истината, винаги се възползваше от съвета си, към другите!
Питаше - като малкото други!  
И той възторжен, но патерицата, не му пречеше да разбере, и прозорливо да види ситуацията. 
Като повечето, единият си беше, по начало, такъв - с патерицата или без нея. И той като другите, като него, иначе, нормални на вид, цял живот си свирукат, без да се чуват, и продължават да свирят фалшиво, не разбирайки, че липсата на талант за професията, е непреодолимо препятствие за твореца!
*
Разбрах, че и играта на криеница, е заразна!
Очевидно, е следствие от притежанието, от многогодишното използване и от сътрудничеството с могъщата, но измамна сила на патерицата, на която, постоянно й липсва собствена позиция, и въображение! Те са в ръцете на liaison officers, които държат и загубеното им достойнство, отсъствието на което , всячески, се мъчат да прикрият!
*
Като всеки от нас и аз познавам, някои. Срещам  ги, сякаш, нямат брой. 
Забелязал съм и нещо характерно за  всички, без изключение - пълноценно употребяват възможностите на патериците си! За огорчение на, все по-малко, свободните от тяхната власт.
В обществото, очевидно, доминира апатията, измамното самочувствие, патерицата и простотията. Оградени сме с бодливата им тел! Заради тях и не се развиваме - нито ние, нито градът!

Лошо е, когато човек гледа към земята, а, не към звездите!
мп





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381303
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031