Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2018 11:25 - беден пенсионере....
Автор: bojo12345 Категория: Политика   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Асен Христов: Парите на българските пенсионери работят за чужди икономики https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6263264 www.24chasa.bg

 

  05.06.2017 15:18; Румяна Дeнчeва   image  

 

Няма безрисков пазар. Бих забранил да се размахва плашилото КТБ, казва председателят на надзорния съвет на "Еврохолд България"

 

 

- Една актуална и в същото време като че ли подценявана тема, г-н Христов - кибератаките и щетите от тях. Ако не греша, вие първи предложихте такива полици? Има ли пазар за тях?

- Това, че в България не се говори за тази тема, не означава, че и в света това е така. Тези продукти са много развити. Според последните данни 40 милиарда долара годишно е премийният приход на компаниите от тези полици. Което означава, че те покриват щети поне за трилион. Пазарът е развит. Не са полици, които се предлагат от оня ден. Правят се далеч преди компютърната ера, покриват щети от повреди на лаптопите до загуба на данни. В последните години

навлизат и в държави

като нашата, за

които се смята,

че са по-бедни

и не искат да плащат за тях. Колкото до г-жа Кристалина Георгиева, която чух да казва, че този пазар е още в пелени, да се съберели компаниите, да предложели нещо, само показва неосведоменост и създава допълнителни притеснения. А страховете на хората вдигат цената.

- Имаме ли нормален застрахователен пазар, конкуренция, предлагане на модерни продукти? Ако не, какво пречи?

- Абсолютно нормален е пазарът - има си конкуренция, има си продукти… Има и някои неща, които, хайде така да го кажем, са леко изкривени. Това е най-вече цената на гражданската отговорност. Тя е много ниска заради слабите регулации. Колкото и да се напъваме да казваме, че регулаторът ни е много силен, аз твърдя, че в застраховането той е много слаб. Допуска дъмпинг, маркират се прегледи на балансите,

налагат се

непрекъснати

наказания и мерки

Това не е регулация. И нищо не се прави, за да се вдигне цената на гражданската отговорност. А колкото е по-ниска цената, толкова повече застрахователите не могат да покрият щетите и така се засягат интересите на потребителите, които регулаторът казва, че пази. Регулаторите трябва да работят за развитието на целия пазар, като работят и с компаниите, и с потребителите. Ако изключим застрахователния надзор, в момента КФН в лицето на новия си председател започва да работи добре..

- Налага ли се по-скъпа “Гражданска” заради увеличеното покритие?

- Това не пречи, защото винаги има компании, които искат да дъмпингират. Регулаторът се опитва с измислени изисквания… А си има начини, по които да се изчисли рисковата премия, под която не може да се слиза. И да му каже на застрахователя - работиш на цени, които са ниски.

Сега добрите

компании поемат

рисковете на лошите

Е, има си начини да избягаш от непазарните изисквания, но не е в ничий интерес.

- Излиза, че популизъм има не само в политиката, а и в застраховането, и казвате, че цените на “Гражданска отговорност” и отношението на застрахователния надзор са пример за това?

- Да. Има, и то голям популизъм в сектора.

- Защо “Евроинс” предпочита чуждите пазари, а не българския?

- Целта ни е да създадем голяма независима група. Работим на доста чужди пазари, включително на принципа на свободното движение на услуги. Имаме свои дъщерни дружества в Румъния, Украйна и Македония. Предлагаме застраховки още в Полша, Чехия, Словакия, Италия, Гърция и Испания. Защо ли? Причината е проста -

нашият пазар е

много малък,

почти няма ръст

и е изкуствено регулиран.

- “Евроинс иншурънс груп” ще придобие ЗД “Евроинс”, това ли предстои? И какво ще се промени за клиентите ви, когато това се случи?

- “Евроинс иншурънс груп” притежава 90% от “Евроинс България”, което е публично дружество, и в момента сме в процедура да изкупим миноритарния пакет акции. Изчакваме колегите от КФН да одобрят цената. Правим го, за да делистнем “Евроинс България” от борсата. Българската борса е малка, търговията с акции е вяла, цените са ниски, а това изкривява оценката на застрахователната ни група. А и не е добре да има публично дружество в рамките на друго публично дружество, каквото е “Еврохолд”, което от своя страна притежава “Евроинс иншурънс груп”. Целта ни е публично да остане само “Еврохолд”.

- Направете профил на средния българин - има ли застрахователна култура, защо се грижи повече за колата и имота си, отколкото за себе си?

- Това е въпрос на народопсихология. Има си психолози, имаше си изследване преди 70 години, не знам откъде идва.

- Пазарът зависи от този профил и тази народопсихология, вие не я ли познавате?

- Точно защото пазарът я знае, не е наша работа да я променяме, а да я следваме. Има си държави, в които се цени повече животът, има такива, в които се ценят повече имуществото и собствеността.

- Казвал сте, че у нас пенсионните фондове и застрахователните компании, а не само банките, са пълни с пари. Какво трябва да се промени, за да бъдат инвестирани те?

- Така е. Тези пари може да се инвестират в целия ЕС, включително и в България. Но те се инвестират основно навън. По простата причина, че

няма условия парите

да бъдат влагани

в българската

икономика

В Полша например определен процент от активите на институционалните инвеститори задължително трябва да бъде инвестиран в собствената държава. Затова Полша е силна икономика.

- У нас това кога ще се случи и изобщо ще се случи ли?

- Не виждам кога. Не виждам желание във властимащите. Да се заинтересуват повече от тези средства да се инвестират тук. Над 50% от сектора са в чужди компании.

Има два начина да се случи - донякъде административен и пазарен. Не се използва нито единият, нито другият. Така парите на българските пенсионери работят за чуждите икономики. Така си плюем на нашата икономика. А аз бих казал, че тя не се различава от развитите икономики. Нали казваме, че имаме добър ръст, нисък дълг.

Щом е добре, защо тогава не инвестираме? Причината са бюрократите - под знака на уж защита на българския пенсионер да инвестираме другаде, където уж е по-сигурно. После тези пари се връщат в българската икономика, но с високи лихви.

- От доста време лихвите са ниски - те играят ли на ваша страна в конкуренцията между животозастраховане и депозити? Предлагате ли нови, атрактивни продукти?

- Интересни и атрактивни продукти, в това число животозастрахователни, се предлагат от много време. Процесът на излизане на парите от банките вече е започнал на Запад. И тук идва обичайният риск - ще излязат, някои пак ще направят неразумни инвестиции и балонът пак ще гръмне. Но това е нормалният цикъл на икономиката. Ние все още сме в началото на цикъла.

- Сигурни ли сме, че сред застрахователи и пенсионни фондове няма втора КТБ?

- Преди КТБ, ако помните, имаше ПЧБ. После всички се страхуват, че в даден сектор може да има нещо такова. А реално от КТБ не пострада чак толкова икономиката. Вложителите бяха около 3000 души, а се вдига шум като за 3 милиона. Всъщност 3 милиона пострадаха, защото трябваше да компенсират шепа алчни вложители.

Регулациите трябва

да предхождат

събитията,

а не да ги следват. 100% механизъм за сигурност няма. Ние много обичаме заради една бълха да горим юргана. Дори не го горим, а го държим вдигнат и огъня под него запален. В такава ситуация някой ден ще го запалим. И в нашия сектор е така - първа проверка на балансите, сега още една. Нека сега просто да бъдем оставени да поработим. Няма безрисков пазар. Ако зависеше от мен, щях да препоръчам да се размахва по-малко плашилото КТБ.

 

ВИЗИТКА

Асен Христов има 15-годишен опит на висши ръководни длъжности. Бил е председател на съвета на директорите на Евробанк, на “Старком холдинг”, на надзорния съвет на “ЗД Евроинс”, на съвета на директорите на “Скандинавия моторс” и на “Евро - финанс”. Предсдеател е на Назорния съвет на “Еврохолд България” от 2006 г.

Има магистърска степен по “Физика” от СУ “Св. Климент Охридски”, специализира в Института за ядрени изследвания в град Дубно, Русия. Преминал е специализация по мениджмънт към Open University – London. Владее руски и английски език. Вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика.

 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojo12345
Категория: Политика
Прочетен: 3629398
Постинги: 1932
Коментари: 4403
Гласове: 18518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031