Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2018 00:04 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 600 Като празна бутилка
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.08.2018 22:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 600
Като празна бутилка
 


image


Там намерих празна бирена бутика, въргаляше се
наоколо и ми заприлича на сътвореното. Бях дошъл да го видя, но то, с нищо, не ми проговори. Исках да разбера и почувствам, някакво малко  -  миниатюрно послание, тъй като средата го изискваше! Обикалях, а сравнението с празната бутилка, все повече, се налагаше над  възприятията ми. Облада ме празнотата му! 

Няма ли, най-накрая, някой да спре тази отвратителна манипулация?
Няма ли, да престане куцо и сакато да се гаври с и без това, изчезващата ни култура?

Кой позволява на неграмотни творци да творят, да ни назидават, да се величаят, сякаш, „творчеството“ им, не говори повече, от техните думи - за недостатъчността им, че и аз трябва да го коментирам? 
Кой и поради, какви причини, позволи изграждането на това творческо недоразумение, в самото сърце на древния град? Каква послание носи то на гражданите на Премъдрата София?
Не мога да си позволя обидни думи, защото ще обидя възпитанието си и това на народа! Но, чуйте го – той ви се присмива и на поразия псува.

София и архитектурата й се превърнаха в поле на атаките на съвременните варвари, на неграмотни и неспособни „творци“, които традиционно се лепят по запотеното тяло на властта. Не притежават и не биха могли да придобият, дори - чудните, омагьосващите  възможности на истинските, колкото и да се мъчат. Те са, наистина, много обикновени и фалшиви, и е необяснимо, защо машината за манипулации у нас продължава да ги величае?

Бронзова „къща", празни бутилки, куха и мълчаща работа, претенциозно и беззъбо творчество!
Архитектура ли, скулптура или пространствено политическо послание ли е  вие, сдобилите се с привилегии, ще трябва да ни изясните, ако можете и ако знаете, как?!
И златна да бяха сложили, нямаше да е в синхрон  - нито със средата, нито с претенциите и изискванията на пространството, нито с творческите напъни на авторите! Жалко е, че архитектурата и градът продължават да се използват за интелектуални и не толкова интелектуални манипулации, ведно с паралелното общо пропадане на културата на обществото!

Разбира се, защо трябва да пазите Скаптопара - по-добре, съграждайте недоносчета, подобни на това, в центъра на столицата!
Не спирайте да „творите“!

Не си помисляйте, дори, за прилики и аналогии на сътвореното с живи хора!
А обществото, едва ли, ще ви изчака да порастнете.
мп

  




Тагове:   изкуство,   творчество,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1403071
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930