Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2018 11:05 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 625
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.10.2018 06:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 625

Приятели ме помолиха да публикувам информация и апел в подкрепа на инициативата им за чистота в живота и дейността на Българската Православна Църква. Подкрепяйки ги, публикувам техните  материали в два последователни ескиза.

image

НАГЛИ ДАЛАВЕРИ В МАНАСТИРА НА ВЛАСТТА, ПОКРОВИТЕЛСТВАН ОТ БОРИСОВ И ПОРОЖАНОВ. КАК СЕ ИЗТОЧВАТ ЕВРОСРЕДСТВА ПОД НОСА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ИЛИ ПЪК С ТЯХНАТА БЛАГОСЛОВИЯ

Църногорският Манастир „Св. Св. Безсребреници и чудотворци Козма и Дамян“ известен и като Гигинския манастир в Пернишко е един от първите манастири и може би най-активния в страната при усвояване на евросредства по ПРСР не само за крупно строителство, но и за разработване на  собственото си земеделско и животновъдно стопанство. Това звучи добре, ако в медийното пространство не излезе информация, подплатена с факти и документи ( Афера.бг 15.08.2018 г.),че това е първия манастир, обграден и пленен от обръч клонирани фирми, натрапващи се с  „монастирско“ в наименованията им.

По актуална справка от тази година от имотния регистър става ясно, че още от декември 2016 година новия игумен архимандрит Никанор е отдал под аренда над двадесет манастирски поземлени имоти на фирма „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД. Фирмата е с капитал 2 лева и е собственост на 19 годишния Петър Петров Рангелов.

Семинаристи от Софийска духовна семинария разказват,че  Петър Петров Рангелов е изключен от редовно обучение за употреба на наркотици.

Както вестник Струма писа на 05.08.2018 година Петър Петров Рангелов се появява в манастира преди около две години. Води го сегашния игумен на манастира Никанор. Монасите така и не успяват да разберат от къде точно е момчето, но им прави впечатление , че менторът му Никанор веднага му дава благословение - през почивните дни да носи черен подрасник, да продава свещи на хората в църквата и да им чете молитви като свещенник. Може би затова хората от околните села се шегуват,че Петърчо е „близък на сърцето“ на новия игумен.

На същата фирма пак декември 2016 г. Църногорския манастир е учредил безвъзмедно и срочно право на строеж за построяване на два обора и един овчарник с обща площ от 1427 кв.м., два сеновала с обща площ 412 кв.м. и сграда с площ 27 кв.м.

Манастирът, който отглежда около стотина биволи, получава субсидии за отглежданите биволи, за собствените си земи и е бенефициент с проекти по ПРСР от ДФЗ.

Учудване буди факта, че вместо да получава субсиии за земите си и да си подпомага, манастира доброволно и неясно с чие разрешение дава земите си на частна еднолична фирма с капитал от 2 лв. и се лишава от съответните субсидии.

Управителят и едноличен собственик на „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД  Петър Петров Рангелов подготвя в имот на манастира ( в кой???) строеж на мандра и тръбен кладенец с дълбочина 40 метра за биволите.

Известно е,че Гигинския манастир печели първия проект по програма „Сапард“ на ЕС през 2006 година за изграждане на ферма за биволи. Тогава се правят няколко каптажа за захранване с вода на манастира и се прекарва водопроводна мрежа до новоизградените обори. Вода има предостатъчно дори има в излишък. Има и за новия рибарник в манастира.

За какво е необходим нов тръбен кладенец?

На кой манастирски имот ще се строи?

Какво се случва със спечеления изпълнен проект по програма „Сапард“ преди десетина години и то при значително намаляване на стадото от биволи отглеждани в манастира преди 2-3 години.

Адресната регистрация на „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД е същата, като на Гигинския манастир, пък и името и е монастирско.

Кой манипулира и заблуждава държавна институция???

 

За учредяване на правото на строеж за построяване на оборите, овчарника, сеновалите и сградата, съгласно устава на БПЦърква, на манастира му е било необходимо конкретно разрешение и съгласуване от Светия Синод на БПЦ-БП. Такова разрешение липсва. А е от изключителна важност, особено когато се смесва манастирската собственост с частната. За да не остане само частната.   

Също така, манастира освен че е арендодател по  правото на строеж е и длъжник по непогасен банков кредит към КТБ, главница от 395 000 лв. и натрупани лихви по него.  Кредита (от 2014 година,дни преди фалита на КТБ) е бил за възстановяване на старото крило на манастира по проект субсидиран от ДФЗ по ПРСР 2007-2013 г. Проекта е изпълнен, ДФЗ е изплатил на манастира субсидията по сметка на манастира.

Така задължението към КТБ остава!

Остава и съответната отговорност на длъжника с имуществото му към кредитора!

Не е ясно в кой момент манастирските имоти ще станат имоти на банката,на синдиците за покриване на съответния кредит.

Още по-интересно е как въпросната фирма „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД, арендатар на манастирските земи и суперфициар на правото на стореж инвестира огромни финансови средства за изграждане на земеделска база и инфраструктура именно в имоти които всеки момент могат да бъдат прибрани от кредитор. След станалата, пак публично известна информация, че „Монастирско Земеделско Стопанство“ ЕООД изпълнява инвестиционните си намерения и работи по проекти с ДФЗ, най-интересно е как ДФЗ одобрява работа с такъв бенефициент с капитал 2 лв., арендатор и суперфициар на земи които могат всеки момент да бъдат прибрани по просрочени задължения.

Нали се правят стриктни проверки и се опазват европейските пари.

Игумен на Църногоския манастир е известният архимандрит Никанор /Христо Христов Мишков/. Заради въвличане на манастира в такива скандални действия, но и за други  натрупани нарушения на устава на българската църква  миряни са подели подписка за отстраняването на въпросния архимандрит от манастира и от църквата. Подписката се разпространява на няколко места и ще бъде изпратена на Патриарха и Св. Синод за помощ.

Прилагаме копие от подписката.

За спиране превръщането на БПЦ в частна собственост на банки, финансисти и  бизнесмени разследването на този и подобни случаи ще продължи.

 

Балкански

 




Тагове:   далавери,   БПЦ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397560
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930