Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2018 10:18 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 635 Отново
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 792 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2021 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 635 
Отново предложения към отговорната власт,
заедно с ескиз 357, с всички преди и след него

 image


Всеки човек се сравнява с другия, със съседа, със силния, без да изпуска от погледа си и поведението на могъщия, на доминиращия. С народите е същото.
Това поведение е възприето като  основно от всички, които нямат сили да изградят своя позиция, етични, нравствени правила и норми. И копират, и наподобяват, и имитират!
Хора и народи.


При едните - действията са начин на живот при строго определено поведение, дори и най-вече - в творчеството! Не обръщат внимание, че средата и климата, обществото и културата, историята и наследеното от дедите, и тялото им, дори, се различават от модела, но те, никога не са били пречка за папагала. Особено, впечатляващи са имитациите, които засягат политическите отношения и съществуване на обществата, от които следва объркващото им влияние върху средата за живот.
То побърква, особено силно и града с имитациите си, защото влиянието, и силата на имитацията продължава да звучи столетия, след времето на сляпото й копиране, променя живота на гражданите, заради изкривеното развитие на урбанизираната среда - по подобие на Москва или на Париж, на Ню Йорк или на Абу Даби като отдавна са забравени мащаба на Трявна и Копривщица, на Мелник и Созопол.

Въпреки всички тези наподобяващи действия, силата на самостоятелната изява не се оставя и търси своя път, за да се наложи, дори, върху оцапаната среда или върху заимстваното въображение, защото разумът на развиващия се град се променя най-силно от интелектуалното ниво на управляващата го власт и от това - на нейното общество. Специфичността и стремежът на индивидуализма, макар и рядко, надделява. Не бих искал да мисля и да разсъждавам за влиянието, което оказва на града и на жителите му, моментната политическа, финансова, и икономическа обстановка.

Искам да създам несъществуващи или да увелича недостатъчните функции на града, които могат да осигурят по-добри условия и удобства за жителите, и гостите му! Предлагам на обществото и властта да се изградят проекти,за които никой досега не е посмял да предложи от страх или от недостатъчно въображение : 

Сграда за Музей на буквите и Българската писменост като в проекта биха могли да се представят и всички култури по света, които я ползват. Избраното място се намира там, където трябва да бъде - в Сакралния център на София! За целта е необходимо да се създаде и Площад на културата, а той, отдавна ни подсказва, че е „вписан“ в тъканта на града. Решението предполага и налага промени в транспортно-комуникационната и пешеходната структури на ЦГЧ, и на града като цяло, както и усвояване, и оптимално използване на част от подземните нива на бул. Васил Левски!

Отново, предлагам да се създаде -

Нова стратегия за транспортното движение в града, буферни паркинги пред централната градска част, както и обособени места за почасово паркиране и гариране, както и независима структура на пешеходно движение, и на велосипедната мрежа - отделени, една от друга, и от другите форми на движение.

Необходимо е да се знае, че градът като столица се нуждае и от 
специализирана сграда на Националния Исторически Музей, чието функционално място, задължително трябва да е също в Свещения градски център!
Предимствата на София ще подчертаят и ще привлекат интереса на света, ако се разкрият и оптимално се покажат богатствата на Сердика, ако се хармонизират     специфичните нужди на историческото и археологичното й наследство, заедно с нуждите на съвременния град, обогатявайки го функционално и пространствено, с афиширане на останалите му богатства като -
минералните извори,
паметниците на удивителната религиозна търпимост,
заедно с повишените естетични изисквания към архитектурната им среда.

Бих искал да препоръчам на обществото и отговорната власт –
да създаде истински Музей на София, а Банята да предостави за Музей на   водата!    
       

Крайно належащо е функционалното и пространствено обвързване на града с Планините, с техните спортни, културни и религиозни богатства –
като се създаде обвързваща ги структура от въжени кабинкови линии.

Предлагам на специалистите, на обществото и на властта да помислят, и предвидят формите му на съществуване в близкото му бъдещо развитие -
като създадат нови жилищни структурни единици, отговарящи на времето и нуждите на жителите, и града, след края на експлоатационния срок на панелните сгради, и комплекси,
да създаде нова зелена структура, която да обогати градската среда, да спомогне за чистотата на въздуха, заедно с качествата на съществуващата,
както и да усъвършенства архитектурната среда и свободните й пространства.

Предлагам на специалисти и администрация да усъвършенстват качествата, и на плановата, и пространствената среда на града, чиито архитектурни, и инженерни елементи, трябва да се хармонизират. Към тези проблеми ще насоча институционалния им интерес към проблемите на градските гробищни „паркове“, които трябва да заприличат на такива!  

Накрая, но не по важността им, отново, ще предложа София и ареала й да се включат в териториално-устройствената пространствена схема на страната като самостоятелна структурна единица, съгласно предложеното от мен решение!       
    

Призовавам Столична община, творческите съюзи и професионалните им организации да създадат и Обществен фонд за откупуване, поддръжка, и опазване паметта на града, на ценните градски исторически и архитектурни паметници!

Направените предложения отговарят на законните форми в РБ и ЕС за притежание на интелектуална и индустриална собственост!
01.10.2018 г. / София / мп





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398240
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930