Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2018 07:36 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 637 Пропуснат шанс
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2021 23:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 637
Пропуснат шанс
Само от малоумие ли е?

 image

 

Учудващи са резултатите от непрекъснатото манипулиране на гражданите на София от властта - за едно и от разни мушмороци, за друго! Кошмарът продължава да тежи над всички, продължава да създава бели и на града!
Но, да не бяхме ви предупредили, щяхме да носим вина!
Преди години, когато се подготвяше тази измама, алармирахме, че само с повърхностна реконструкция на жизнено важната градска артерия, нямаше да има съществена полза и ще се стигне до тук!
  

Днес, всички участници се оправдават или нападат, един друг.
Оправдават се и тези, които бяха замислили и възложили проектите, без да се споменава, че победителите - бяха предварително избрани, след като „убедително“ се наложиха в общонародния градоустройствен конкурс, в който бяха единствени участници, а няколкото „други“ колектива, послужиха за фон.

Центърът на града беше безсмислено разпарчедосан на умишлено дребни елементи, които, иначе, бяха органично обвързани и градоустройствено, и функционално, помежду си - а в  конкурсната програма се появиха като напълно чужди, и независими.
Защо, днес, се оправдават само проектантите? Къде е отговорността на журито, което беше само от общински „съветници“, с каквито СОС е богато препълнен, които нямаха и продължават да нямат хал-хабер, нито от градоустройствено проектиране, нито от архитектура, нито от парко-устройствено? Като капак на всичко в тази комична ситуация, то се ръководеше от дългогодишния временен председател на управителния съвет на Съюза на архитектите, чиито познания и опит си съперничеха с тези на членовете му!
Ако беше нормална, здраве му кажи … и на града, и на гражданите му! Но, още с журирането колегията предрече, че е ненормална, защото  за пръв път в историята на разумното човечество, архитектурен конкурс се журира от неграмотни в професията!

Още тогава бе ясно, какъв ще е резултатът, а и медиите разпространиха критичните изказвания на редица колеги. Общинските „съветници“, обаче, бяха решили, че конкурсът ще приключи с предварително избраните победители, за да се усвоят средствата от европейските фондове, а всички вие – апатично мълчахте!
Както обикновено!
А, би трябвало да се срамувате и да не се оставяте, отново -  други кресльовци, също толкова неграмотни, да ви манипулират!
Журито реши и награди белязаните, въпреки безумията, които бяха сътворили, тъй като имаха подкрепата на вече - бившия главен архитект, скрил се тактично, след като беше преценил своето ниско качество и това на проектите.
Те не бяха слаби и безсмислени, бяха смешни! И ще продължават да са такива, дори, след реализацията им!

Бях написал ескиз / N55 /, който озаглавих – „С паркоустройство, не се прави градоустройство!“ Но, нямаше, кой да чуе! Никой и не искаше да чуе - трябваше само, да се усвоят едни пари, да се отчете безсмислена дейност, а града и гражданите – вълци ги яли! 
По-късно, предложих да се разширят и оптимизират проектите, и се реконструира цялата улица като се премахне трамвайното трасе - за да се отстрани опасността от трамвая и напълно да се успокои пешеходната зона!
Предложих да се създаде и обхватна пешеходна мрежа за гръбнака на  централната част на града като към него се включат ребрата  - „Солунска“ и „Денкоглу“, „6-ти септември“ и „Шишман“,  за да се създаде истински градоустройствен феномен, от който градът се нуждае, богат с функционалните и пространствените си качества, бисер - пълен с безистени и магазини! Със свободен и независим пешеходен достъп!

Нямаше да има подобен на Балканите!

Но, чиновниците не могат и не искат да четат, а, заради липсата и на професионална грамотност измислят, единствено, безумни идеи! Не искат и да се научат!
Питам се, защо?
И си отговарям, че не им пука за града, защото са му чужди, защото, до един, са кухи пришълци!
 
Пешеходната структура трябваше да започне от Южния парк, да стигне до църквата „Света Неделя“, да се слее с богатствата на древна Сердика и след като се свърже, чрез улиците изток-запад с „ремонтираната“ днес зона  –  да се открие и създаде възможност, пешеходецът безпрепятствено да достигне до другия голям парк, минавайки и през ядрото на града!
А трамваят?
Проектът предвиждаше да се движи по „Алабин“ и „Гурко“ до реката и националния стадион като при моста пред техникума „Ботев“ се прилее в съществуващото трамвайно трасе!

Пропуснат бе огромен шанс за града и за прослава на неговата безхаберна власт! София и гражданите й можеха да се сдобият с уникално градоустройствено богатство, което, едва ли, някога, отново, ще й се удаде!
 

Резултатът е налице – посредствено проектно решение и „оптимално добре употребени“ средства, сякаш, хвърлени на вятъра, за да паднат, където трябва!
И се питам - нали, разумът е човешко качество, което се притежава от малцина, какво да кажем, за „онова жури“ от двайсетина „специалисти по всичко“, за председателя му, за общинския съвет на града, за отговорните заместници и за кой ли, още, не!
Но, също и за неграмотните днешни кресльовци – къде бяха те, тогава?!
Вече е късно да осъжда, каквото и да е, след като преди са спали, а днес заниманието им е и дребнаво!

Проблемите, не са в лошо наредените плочки или в квалификацията на проектантите.
Те са в качеството на квалификацията им като такива!

Проблемите са и в липсата на рационално, и отговорно мислене в обществена полза! Зависят и от замисъла - да се реконструира пространство от централната част на града и улицата - заливосвайки я, само - с нефелата и непълноценната си творческа идея, подчинила се, единствено, на чиновническата алчност.

мп 




Тагове:   хората,   истината,   градът,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1400912
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930