Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2018 07:36 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 637 Пропуснат шанс
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 117 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2018 20:22


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 637
Пропуснат шанс
Само от малоумие ли е?

 image

 

Учудващи са резултатите от непрекъснатото манипулиране на гражданите на София от властта - за едно и от разни мушмороци, за друго! Кошмарът продължава да тежи над всички, продължава да създава бели и на града!
Но, да не бяхме ви предупредили, щяхме да носим вина!
Преди години, когато се подготвяше тази измама, алармирахме, че само с повърхностна реконструкция на жизнено важната градска артерия, нямаше да има съществена полза и ще се стигне до тук!
  

Днес, всички участници се оправдават или нападат, един друг.
Оправдават се и тези, които бяха замислили, и възложили проектите, без да се споменава, че победителите - бяха предварително избрани, след като „убедително“ се наложиха в общонародния градоустройствен конкурс, в който бяха единствени участници, а няколкото „други“ колектива, послужиха за фон.

Центърът на града беше безсмислено разпарчедосан на умишлено дребни елементи, които, иначе, бяха органично обвързани и градоустройствено, и функционално, помежду си - а в  конкурсната програма се появиха като напълно чужди, и независими.
Защо, днес, се оправдават само проектантите? Къде е отговорността на журито, което беше само от общински „съветници“, с каквито СОС е богато препълнен, които нямаха и продължават да нямат хал-хабер, нито от градоустройствено проектиране, нито от архитектура, нито от парко-устройствено? Като капак, на всичко, в тази комична ситуация, то се ръководеше от дългогодишния временен председател на управителния съвет на Съюза на архитектите, чиито познания и опит си съперничеха с тези на членовете му!
Ако беше нормална, здраве му кажи … и на града, и на гражданите му! Но, още с журирането колегията предрече, че е ненормална, защото  за пръв път в историята на разумното човечество, архитектурен конкурс се журира от неграмотни в професията!

Още тогава бе ясно, какъв ще е резултатът, а и медиите разпространиха критичните изказвания на редица колеги. Общинските „съветници“, обаче, бяха решили, че конкурсът ще приключи с предварително избраните победители, за да се усвоят средствата от европейските фондове, а всички вие – апатично мълчахте!
Както обикновено! А, би трябвало да се срамувате и да не се оставяте, отново -  други кресльовци, също толкова неграмотни, да ви манипулират!
Журито реши и награди белязаните, въпреки безумията, които бяха сътворили, тъй като имаха подкрепата, на вече, бившия главен архитект, скрил се тактично, след като беше преценил ниското качество на проектите.
Те не бяха слаби и безсмислени, бяха смешни! И ще продължават да са такива, дори, след реализацията им!

Бях написал ескиз / N55 /, който озаглавих – „С паркоустройство, не се прави градоустройство!“ Но, нямаше, кой да чуе! Никой и не искаше да чуе - трябваше само, да се усвоят едни пари, да се отчете безсмислена дейност, а  града и гражданите – вълци ги яли! 
По-късно, предложих да се разширят и оптимизират проектите, и се реконструира цялата улица като се премахне трамвайното трасе - за да се отстрани опасността от трамвая, и напълно да се успокои пешеходната зона!
Предложих да се създаде и обхватна пешеходна мрежа за гръбнака на  централната част на града като към него се включат, и ребрата  - „Солунска“ и „Денкоглу“, „6-ти септември“ и „Шишман“,  за да се създаде истински градоустройствен феномен, от който градът се нуждае, богат с функционалните и пространствените си качества, бисер - пълен с безистени и магазини! Със свободен и независим пешеходен достъп!

Нямаше да има подобен на Балканите!

Но, чиновниците не могат и не искат да четат, а, заради липсата и на професионална грамотност измислят, единствено, безумни идеи! Не искат и да се научат!
Питам се, защо?
И си отговарям, че не им пука за града, защото са му чужди, защото, до един, са пришълци!
 
Пешеходната структура трябваше да започне от Южния парк, да стигне до църквата „Света Неделя“, да се слее с богатствата на древна Сердика и след като се свърже, чрез улиците изток-запад с „ремонтираната“ днес зона  –  да се открие и създаде възможност, пешеходецът безпрепятствено да достигне до другия голям парк, минавайки и през ядрото на града!
А трамваят? Проектът предвиждаше да се движи по „Алабин“ и „Гурко“ до реката и националния стадион като при моста пред техникума „Ботев“ се прилее в съществуващото трамвайно трасе!

Пропуснат бе огромен шанс за града и за прослава на неговата безхаберна власт! София и гражданите й можеха да се сдобият с уникално градоустройствено богатство, което, едва ли, някога, отново, ще й се удаде!
 

Резултатът е налице – посредствено проектно решение и „оптимално добре употребени“ средства, сякаш, хвърлени на вятъра, за да паднат, където трябва!
И се питам - нали, разумът е човешко качество, което се притежава от малцина, какво да кажем, за „онова жури“ от двайсетина „специалисти по всичко“, за председателя му, за общинския съвет на града, за отговорните заместници и за кой ли, още, не!
Но, също и за неграмотните днешни кресльовци – къде бяха те, тогава?!
Вече е късно да осъждат, каквото и да е, след като преди са спали, а, днес заниманието им е и дребнаво!

Проблемите, не са в лошо наредените плочки или в квалификацията на проектантите.
Те са в качеството на квалификацията им като такива!

Проблемите са и в липсата на рационално, и отговорно мислене в обществена полза! Зависят и от замисъла - да се реконструира пространство от централната част на града, и улицата - заливосвайки я, само, с нефелата и непълноценната си творческа идея, подчинила се, единствено, на чиновническата алчност.

мп 
Тагове:   хората,   истината,   градът,


Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 141754
Постинги: 417
Коментари: 1
Гласове: 41
Архив
Календар
«  Април, 2019  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930