Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2018 08:08 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 641 Градове без минало и памет
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.09.2021 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 641
Градове без минало и памет

 image


Примитивизмът на социалистическата власт унищожаваше уникалната археология, която всички общества по света търсят да открият и покажат, за да демонстрират своето културно пълнолетие и да изпреварят останалите!
У нас – тя се изтриваше, сякаш бе вредна и политически опасна.

Днес, наследниците установяват, колко ограничени са били предците им.

Разумът, обаче, не се унаследява! Вероятно знаете, че той е ограничен като обем и по брой на хората, които го пренасят през времето.

Когато обществата се управляват от ограничени неразумни, развитието им, също, се ограничава и не търпи прогрес, а ограничените се самоизбиват и още повече, затрудняват съществуването им. Изводът е един – ограничените трябва да се учат, дори, насилствено да се обучават! Защото, в противен случай, ще носят вреди и преждевременна смърт за всички!
*
Социалистическият период на градоустройственото проектиране се характеризира, не с размаха на човешкото въображение, а с установяване на пълно подчинение на строителната индустрия, създадена за серийно производство на серийни сгради със серийни жилища, със серийни ключове за серийни граждани!
То беше абсолютно чуждо на традиционните норми и неписани правила на установения начин на живот, и градско планиране. Отречени бяха основни структуроопределящи фактори като природните елементи, като улицата и търговските й зони, но усъвършенствани - плановите решения на серийните панелни сгради.

*
Унищожаването, на съществувалата доскоро градска среда безвъзвратно унищожи паметта на града и жителите му! Съборените дядови и бащини къщи унищожиха махалата и детските спомени, а хумусът на плодородната земя, в покрайнините на градовете и градчетата, изчезна в небитието, унищожен от серийните, безизразни паралелопипеди, напълнени от серийни нови граждани.  
*
Социалистическото икономическо състояние и формите на наложилите се обществени отношения, не успяха да се променят, нито тогава, нито през следващите десетилетия, когато бяха публично отречени, но продължиха да съществуват, тъй като, бе ограничено развитието на частната собственост. Нейното действително съществуване беше мимикрия на пост-социалистическото управление на временната власт, която стриктно управляваше и приватизацията. Тя бе реализирана в полза на определените „нови“ фирми и лица, получили разрешение за съществуване. Промяната на планираната икономика се транслира в толерирана частна собственост без конкуренция. Движението и пренасочването на капитали очерта ясно характера на икономическата промяна, а тя – че промяна в собствеността на средствата за производство няма!
*
Трябва да се стимулира развитието и прогреса на формите на живот, а това става като се поощряват жизнените и творческите сили на обществото, което е задължение, дори, на властта на неносещите разум!
мп




Тагове:   минало,   памет,   градът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380100
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031