Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2018 20:25 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 692 Не ни трябват други, циганите са ни достстъчни
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.12.2018 14:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 692
Не ни трябват други, циганите са ни достатъчни - тук са от стотици години!

 

image

 

Независимо, че земното кълбо се върти около оста си - тъмните му страни рядко, да не кажа никога, не се осветяват от интелектуалния прогрес на човешкото общество. Подобно е състоянието на някои етноси, които изостават с хилядолетия от други в културно и в технологично отношение.
Защо човешките общества, не са могли да постигнат хармония, макар и сурова, ограничена, болезнена, внимателна, между жителите, на една и съща, територия, държава или континент?!
*
Написах това есе, защото бях провокиран. Бях предизвикан от наглото оправдание за раждането на идеите, методите и формите при налагането им, възприети и пропагандирани от някои европейски лидери. Трябваше да решат, предимно техни проблеми, а, незнайно защо, включени бяха и бъдещите, но, все още, несъществуващи проблеми на останалите страни-членки на ЕС.
Защо, не бе обърнато достатъчно внимание на естествено съществуващите исторически и културни различия в живота на отделните мултиетнически общества в структурите на другите народи, членове на Общността. Различия, наистина, съществуват, а в случая  -  нашите проблеми, категорично изключват ангажименти с приемане на нови имигранти, тъй като, пред обществото ни стои един хилядолетен, нерешен проблем – проблемът с приобщаването на българските цигани!     
От години мисля, а, вероятно всички си задаваме въпроси, свързани с живота на циганския етнос, нали и проблемите с тях, ежедневно, ни занимават.
Крайно време е българското общество сериозно да помисли за бъдещето на вътрешните си имигранти, дошли по земите ни, преди, близо хилядолетие!

*
Очевидно, българите имат за кого да се грижат и затова - приемането на нови ще усложни допълнително възможностите да интегрираме, и без това, отчуждените стари, отдавна наши, имигранти.
Не успяваме и днес.
Трудно ни е да ги приобщим, а, какво остава, ако трябва да приемем нови! Не са ни нужни други, които тепърва ще учат езика, нрава и възможностите за живот с българите. Циганите знаят всичко и са изключителна възможност за набавяне на работна ръка, дори и за по-взискателни професии. Притежават качества, които западните правителства търсят, с цената на всичко.

Като етнос, който тежи най-много сред разнообразната етническа палитра на народа, ние, заедно с държавната администрация трябва да погледнем, с широко отворени очи, към това уникално богатство! Трябва, съзнателно, да положим необходимите усилия за промяна в живота на съществуващите етнически отношения и по-удачното им използване, и хармонизиране, а обществото да не бяга от задължението си!
*
Наистина, от години ме занимават тези проблеми и невероятния потенциал на циганския етнос, който, не само, че не се труди, а консумира, каквото намери или открадне, за да живее!  Етносът чака да му се помогне, за да започне сам да създава и сам да формира бъдещето си, а не, подобно на измамените българи, деградирали столетия, очаквайки някой да ги „освободи“!  Нали, днес всички виждаме резултатите на това освобождение!
Трябва да се спре да се хлевоусти години, десетилетия, столетия наред – без видими резултати и милиони пари, хвърлени на вятъра или в нечии джобове! Трябва да има план за действие, а ползата ще е за всички етноси, не само, за циганите!
Трябва да се прекратят действията и да се разкарат „неправителствените“ организации, работещи по проблемите на циганското малцинство, тъй като резултати от многогодишната им работа, просто няма! Живеем заедно, повече от осем дълги столетия - част, от които в робство, а днес, сме ги отлюспили като чужди и настръхнали очакваме новите им събратя!
Смятам, че сме заслужили незавидното си положение – да ни се налагат действия, от които няма да имаме полза, но е незаслужено за цигански етнос. При това, губим от взаимното недоверие и недобронамерено отношение, вместо, да се намерят формата, и съдържанието на една полезна междуетническа хармония, в битова, и културна полза за всеки етнос поотделно..
*  
Защо сме късогледи? Вероятно, заради липсата на широк кръгозор, извоюван от всеки, притежаващ знания, подкрепени с добронамереност и отговорност!
Защо, не развиваме този потенциал, защо, не се възпитава целенасочено циганския етнос, на базата на ясна и коректна платформа? Ние, съвременните българи - сме, също виновни, не по-малко от чиновниците на Европейския Съюз, независимо, че те нямат  представа за нашите възможности, защото, никой, не ги е запознавал, затова нямат и очи да видят решението на проблемите ни. Нищо, че властта - наужким, се мъчи да ги „управлява“.
Днес, част от циганите у нас гладуват, друга - майсторски източва ресурсите на социалното подпомагане на държавата и тези, на ред други европейски страни. Трудностите при решението на проблемите, обаче, се задълбочават. Тежат на икономиката на страната, заради прекалено ниските им вложения в бюджета или липсата на такива, изобщо!
*
Нужен ли ни е акъл, необходима ли ни е интелигентност или ще продължим да местим проблема от левия, в десния си джоб!? Може би сме тъпи, пардон – говоря, не за народа, а за властта, която и да е тя – основаваща се на леви, по-леви или на още по-леви икономически, и политически платформи! Жалко е, че и такива няма, тъй като, и те са измислени, подобно на тях!

Съществуват добри проекти и предложения, но е безсмислено да се говори, познавайки общата ни апатичност, и тази на властта!
Ще попитам, само – кой, кога и как ще помогне на циганите, защото състоянието на повечето от тях е нечовешко, и е обидно, за нас като народ, че сме го допуснали?! Като объркани, не – като побъркани.
мп  




Тагове:   проблеми,   етноси,   мигранти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398026
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930