Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2019 20:12 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 722 Не свързани мисли 81
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.02.2019 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 722
Не свързани мисли 81

image 

 

Дали, властта на Русия успя, в опита си, да ни завладее и да направи от нас роби като своя народ? Дали, властта у нас, успя да моделира нашия народ така, че да наложи нейната вековна стръвна нужда да ни притежава или се стреми да ни продаде, отново, безплатно да ни пробута на други господари!?
Темата е неприятна и вероятно, заради това едни – не си задават подобни въпроси, а други – знаят отговора им, но, и те гузно мълчат, и така, дават възможност на жадните, да се напиват безпрепятствено със силите му!
*
С времето истините, често, придобиват образа на лъжата и започват да изглеждат като нея, а то, отново,  ги превръща, но в други, чужди „истини“!! Хората и обществото се страхуват, и ги избягват, дори, се крият от тях, за да не излязат на светло, и пак да се оплетат в измамата им! Сигурно, има - защо да се страхуват!
Така, границите между истината и неистината, на фактите, на лъжата и измамата, постепенно губят и променят очертанията си, в зависимост от устата, която го изказва, и се стига до там, че гражданите забравят да се питат, кое е вярното, къде е истината, забравят за справедливостта и правата си, загубват нишката и смисъла на живота си, забравят, че могат да са и свободни, но, само, когато успяват да реализират мечтите си! Когато се пречи - те престават да бъдат и граждани, а общността им се разпада и се питаме - защо живеят, защо тогава живеят?
Кой и кога е упълномощил властта да отнема правата им? Кому служи гражданинът, без права, за какво са му на обществото – безправни граждани, нужни ли са му, изобщо? Прилича ли това общество на човешко, на гражданско общество или повече прилича на аморфна маса от немислещи фабрики … за отпадъци?
*
Защо София, през изминалите години, не успя да синхронизира растежа си с други прогресивни форми на транспортно-комуникационната си структура, освен, с метрото? Защо градът пропусна шанса да съхрани и увеличи чистотата на средата и въздуха си, защо се омота в корупция при отоплението си?
Защо загуби необходимите контакти с планините, с богатствата на археологията и съвместното й експониране със съвремието, защо забрави бликащите от недрата й богатства, защо отхвърли с пренебрежение качествата на градската среда като изостави и пешеходци, и велосипедисти, и автомобилисти, имитирайки загриженост?!
Защо хвърли на кучетата, безсмислено, събираното всеобщо богатство, защо пропусна момента да си послужи с него за интелектуалното си израстване?!
*
Имам чувството, че сме тръгнали по грешен път, в грешна посока!
Приличаме на маратонец - сбъркал състезателното трасе и тича, в безумието си, надпреварвайки се, сам, със себе си, по друго – без да разбира, че пътят го води към блатото. Тъжна, много тъжна гледка сме – народ, който уж разбира, че греши, но продължава, в упорството си!
Не се живее, само с крадене, трябва и да даваш! Иначе, съдбата ще изпрати друг - теб да окраде.
мп 





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1396972
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930