Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2019 21:23 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N729 Отново, публикувам ескиз 147 Градска бъркотия
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 403 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.02.2019 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 729

Отново, публикувам ескиз 147, който не сте прочели, когато трябва!
Есето е написано преди години и не е загубило актуалността си, независимо, че се отнася за друго време, и други хора. Еднакво остава, само, отношението на обществото и властта към града!

Градски ескизи 147: Градска бъркотия

 

Четвъртък, 29 Януари 2015 00:00

image

 

Трябва да помним,, че бъдещето не е наше!... Епикур

 

Несъответствието, между нуждите на града и реализациите на Общината са очевидни, и учудващи! Учудващи са, защото усилията са толкова малко, че не се виждат, защото продължава да се работи на парче!

Така се достига само до нивото на сетивното познание, само, до нивото на мнението! Както е казал, още Платон, мнението, не е пълно отрицание на знанието. Основният му недостатък се съдържа в това, че оперира с отделни данни и никога, не достига до общото, отбелязва отделни хубави черти, отделни справедливи постъпки и действия, но, не е в състояние да достигне до прекрасното, изобщо, до справедливото изобщо. И още нещо – общото, и логически, и онтологически предшества, и поради това доминира над единичното, и че .... без общото – не може да се осмисли единичното.

А градът има нужда от редица, неизпълнени във времето дейности, свързани с цялостното устройство на територията му, с нейното инфраструктурно оборудване, с транспортно-комуникационното й осигуряване, с изграждането на редица, важни за него и държавата сгради, и комплекси, с цялостно градско обемно-пространствено облагородяване на централната му зона, на жилищни ансамбли, и единични сгради, дори, има нужда от ревитализация на съществуващи. Има нужда и от създаване на нови пространствени архитектурни решения, на скулптурни композиции в централната част на града, особено, а и не само там.

В грaдоустройствено отношение aдминистрацията няма идеи, няма и представа, какво трябва да прави! Опитите й са опити на неподготвени и случайно попаднали в тази материя, и среда чиновници, притежаващи други качества!

Няма кой да контролира нейната безпомощност, нейното незнание и безхаберие, изродило се постепенно в една еволюираща устойчива безстопанственост, водеща към задълбочаващ упадък на града, озовал се на непрестижното осемдесет и трето място в световните класации по цена на земята, и съответно на живот!

Очевидно, липсва визия за цялостно градско планиране! Как така, нали, някой направи ОУП? Приеха го с фанфари, за да запълни липсващата визия, но, вероятно, още виждате патологично сбърканата и изостанала транспортно-комуникационна система, виждате, и преплетените пешеходни пространства, и велосипедни алеи, отвсякъде спрени, и ограничени от градски магистрали или oт еднопосочни, и неизползвани пълноценно улици, откъснати от плановата градска структура, и от обвързания с нея, пространствен образ! Виждате задръстени улици от паркирани коли, сякаш, градът е един обществен паркинг, който се мие, само от природата.

Не бихте могли да виждате друго, освен изостаналост, защото с решаване на проблемите на града, са се заели неподготвени и изостанали, в своето професионално развитие, специалисти! При това – не виждащи и не чуващи, непознаващи болките му! Затова ще виждате изровени тротоари с изпочупени имитации на тротоарни плочи, ще виждате олющени фасади, изоставена среда и неподдържани жилищни сгради.

А, виждате ли прилично градско благоустройство, завършено, съвременно, модерно? Виждате ли изградени паркинги и гаражи за живущите в центъра, и за хората извън него? Виждате ли, някъде поддържана зеленина и цветя, водни площи и паметници, a паркове? Виждате ли реновирани сгради, а възстановени паметници на културата - с наше и световно значение, а музеи ....? Виждате ли хармония, в току-що, създадената нова пешеходна улица, между елементите й, с липсващите й връзки с другите зони за активен отдих, а с велосипедните алеи? Виждате ли спортните комплекси, където спортуват млади и стари? Виждате ли, някъде създадена пряка пешеходна, велосипедна, а и визуална връзка на града с планината, а с другата?

Не виждате, нали? Няма и да видите! Нищо, че се появяват нови реализирани парчета - парче тук, парче там! И то, какви парчета! Идете и вижте суматохата до Семинарията! Разгледайте идиотската свежест на боядисания видим бетон на моста до лудницата на 4-ти километър! Посетете неграмотно ремонтираните стари столични училища - с положена боя върху каменната облицовка на цокъла! И ще продължавате да слушате само приказки, и измамни за слуха ви обещания!

Нали живеете спокойно, макар и скромно, нахранени сте и облечени, на “топло” сте, подобно на буболечките-хлебарки.

Какво ви трябва повече?! Всичко друго, извън това, което ви е дадено, е каприз! Разбрахте ли? Знам, че искате да приличате на хората, да бъдете човеци, но, не може - вие сте, само малки, клонирани от човеци, дребни буболечки, а това, което искате е за клонингите, превърнали се в хора - от буболечки!   
мп / края на август 2014





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402893
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930