Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2019 16:07 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 753 Дали, има и други
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2019 10:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 753
Дали, има и други

image 
                                                                                                        Colossal

Дали, има и други, които виждат това, което виждат моите очи, и анализира ума ми?
Дали и други виждат простотията, която  безпрекословно, превзе живота ни?
Обидно ще е, ако това приключение се основава – само, на моята непримиримост към липсата на граждански добродетели, завладяла някои от старите и масово - новите граждани.
От живота на обществото изчезна елементарното и нормално поведение в града, възпитанието, нравствеността, и етичността, формирани, и възприети от поколенията, живели преди нас. Загуби се и чувството, и бързата реакция, и преценката към средата, и отношенията между гражданите.
Напълно изчезна уважението към създаденото и натрупаното от града богатство, загуби се, дори,  пиететът към красотата, и хармонията към всичко, което ни заобикаля, особено видимо, към архитектурата, и пространствата на градската среда! Сякаш в града се бяха настанили чужди, нови хора - живели преди, като че ли, в гората!

Появиха се и унищожители, дори, обучени за това - псевдо-архитекти, и строители, но те, видимо, бяха протежета на временната власт, поддържани, и толерирани от икономическите, и политическите й интереси! Тя ги зачена и роди, обучи, и разви, умишлено, с техните недостатъци – в ущърб на града, и гражданите, но в своя полза!
Това виждам!
И всички го виждате!
Виждате, как некадърността и корупцията се настаниха трайно в прегръдката на избраната от гражданското общество „законодателна, и изпълнителна градска власт“, виждате, и как тя активно работи срещу интересите му! Виждате и инициативите, и действията на манипулаторите от специалните служби - да се противопоставят на естественото развитие на обществото, и естествената му среда!

Градът и гражданите трябва да се освободят от инсектите, полазили града, и структурите на властта! Трябва да се изчистят и да ги премахнат, заради необразоваността, и  въпиющата им некадърност, алчност, и корупция, трайно настанили се сред гънките на дрехата й! Обществото трябва самО да поеме отговорност за своето здраве и за качествата на средата, която обитава! Трябва да прекъсне възможността - употребата на власт да нанася вреда на средата, както и да манипулира отношенията на жителите към нея!
Проблемите са били и остават в разума, и в ръцете на гражданското общество - на всяка демократична структура! Крайно време е Обществото да премахне доминацията на партийните структури и техните, нестихващи, икономически  интереси!
*
За да живее човек в голям град, е задължително да придобие и спазва гражданските закони като се освободи, промени, и надгради използваните, до момента! От тази промяна се нуждае всеки - при смяна на средата. заради нейния различен мащаб, заради формите и изискванията, които не приличат на предишните, сред които пришълецът е живял.
И това, не е чудно – защото, всеки град се отличава от другото населено място, както се различават, и гражданите им, едни от други. Искаш ли да си приятел с тях, е необходимо да имаш хармонични отношения с новата среда и с всеки съгражданин, а, не да налагаш своите, колкото и да са съвършени, според теб. Не е логично да налагаш тяхната промяна, защото си, все още, необразован за нея, не си в достатъчната хармония и съзвучие!

За съжаление, съвременните „варвари“ постъпиха по този унищожителен начин, защото бяха поддържани. именно, от временната власт, чиито пиратски девиз „кради и нищо, не връщай“, ясно характеризира целите, и поведението й! Тя работи срещу обществото и срещу себе си, дори, тъй като и тя е консуматор на средата! А, това е свещена тъпота!  

Питам се – дали, не го правят нарочно?
Може ли, да не го усещат и да не го разбират!
Може ли, да не искат или да не могат да се поучат от града, и затова се стремят да го принудят - той да се промени, вместо тях като така, още по-драстично, се проявява тяхната селяния?!
Определението не е обидно, защото е специфично като диалекта - просто, е по форма и прилича на неусъвършенствано отношение на индивида към новата среда, и към местните жители. Прилича на артистична проява, в която, неочаквано, на сцената пропяват нешколуваните гласове на изпълнители, чужди на средата, която изисква друго музициране, израз и различна култура, подобно на варварите от древността.
А, м
оже би, ни се присмиват, забавлявайки се с плахите ни опити да ги научим, да им покажем, как трябва да се постъпва при всяка обикновена ситуация, когато си сред общество на непознати и чужди, но, и всички те - граждани като другите!
Дали и чужденците виждат нравствената, и морална дисхармония, налегнала жителите на големите ни градове?
*
Има, обаче и един друг, много по-важен проблем – дали, архитектите виждат това?Питали ли сте се, дали и как го чувстват те или, и те са се приспособили да живеят, без трудно достижимите нива на морал, и качествена среда - сред сградите, погълнали, и тях с ежедневното си професионално безразличие?
Вероятно е така, защото, не намирам защита за необоснованото високо самочувствие, обзело и насадено, сред масата на придошлото, и политически обвързаното, ново провинциално общество. А, може би, няма и причини, за каквото и да е самочувствие, тъй като, навред виждаш, само, стара и изоставена градска среда или некачествено реконструирана, или слаба, прекалено слаба нова архитектура, както и необмислена градоустройствена намеса, сред закостенели транспортни, и пространствени недостатъци! Сигурно, заради това градската власт се беше мушнала десетки години, да копае под земята - отдолу пространствените изисквания са по-малко, а и грешките, не се виждат, така отчетливо, както горе, на светло! Или фалшивото самочувствие е нужно на някои, за да им е оправдание и защита!
Самочувствие би трябвало да притежават, преди всичко, гражданите на този стар, един от най-старите градове на земята, пълен със скрити и не експонирани богатства?  

Тъжно, много тъжно! Тъжен град с още по-тъжни, зле възпитани и безвкусно облечени, претенциозни млади пришълци! По-добре, като че ли беше - да си бяха останали на село!
Но, не само те, бяха виновни за некачествената промяна на средата - властта ги извика, нуждаеше се от тях, за да ги омачка и използва, с цел да заблуди претенциозните, и  непокорни автентични граждани, коварно прикривайки намеренията си - лукаво, и преднамерено да се откаже от тях.
Забелязали сте, вероятно, отчетливото присъствие в нисшата и висшата власт на хора от различни части на страната, и най-много от югоизточните? Питали ли сте се, защо, толкова много хора от там, наводниха столицата и бяха разпределени, все на високо? Може би, притежават по-добре развити качества да слушат и изпълняват или са по-пластични.

Затова Обществото трябва да се предпазва от насаждане и „умишлено разпространение на невежество с цел дезориентация на рационалното мислене в полза на частни интереси!“ – смята философът Фарашѝ.
мп





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381241
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031