Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2019 14:32 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 761 Властта - горе в небесата и долу на земята
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2019 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 761
Властта – горе в небесата и долу на земята

  image

Ловеч / Хисаря / Иван Александър


Като че ли, самоделното възпроизводство на общинската и на държавната администрация, няма край! Търсят и очакват появата, поне, на един умен - сред масата безумно глупави! Но, не ви ли прилича процесът, на предългото всеобщо административно търсене, на хилядолетните опити при търсенето на Месията, сред масата на очароващото многобожие? Поне, аз - не ги различавам. Човешкото съществуване, като че ли наистина, е обречено постоянно да го търси, а, след като го намери - и да го убие!

По-интересна е необходимостта от намирането, защото тя гарантира съществуването и на надеждата, и вярата в нея! Особено внимание заслужават и ситуациите, при които се търси, както формите на организация, и обществените очаквания.

По това време горе, на небето, живеят и обитават десетки, безспорно признати богове, стотици дребни кандидати, и хиляди помощници като всеки един от тях се стреми да укрепи положението си, и ако е възможно - да се издигне по-нависоко в структурата!

Хилядолетната борба на небето е била копие на земната. Горе и долу дълго е съществувала, една и съща система на управление – до времето, когато някой от по-нисшите в йерархията наглец, не се възгордее и надцени, и поиска жадуваната власт. За да успее, използва силата на убеждението и същите средства, с които е действал, и земния кандидат за слава – отровата на словото, коварството, и манипулацията, но, и огъня, и меча като нужното време да изпълни намеренията си е било безкрайно, тъй като се е отмервало, само, с изгрева, и залеза на слънцето, независимо, че появата, и залеза му е била в ръцете на единствения,на  най-силния!

Хилядолетните борби завършват с откриването на Месията! От този момент и земната власт се представя за негово подобие, превръща се в негова представителна институция! Такава е до днес, и днес! Обожествяването на земната власт е налице, дори, тази - демократично избраната! И тя търси своето божие уподобяване, и тя се превъзнася, и надценява, защото няма друг, нормален пример! Нито строеж!

Какво става, обаче, когато и тя се упражнява от най-несръчните и несъвършени членове на земните общества, от носителите, предимно, на човешки недостатъци? Ясно е, какво – обществата започват, отново, неистово да търсят, за да намерят, поне, един по-умен, който да ги води! Създават се организации и структури по философски, икономически и политически интереси, надявайки се от недрата им да изскочи новият месия! Резултатите от опитите рядко са успешни и за това, почти винаги, са завършвали зле!
Защо ли? Защото е невъзможно чрез объркани, непочтени и неморални методи, недоразвити индивиди да създават добронамерена власт! Не е възможно да използваш бяла боя, ако в нея има, дори, една лъжица катран. Затова и докопалите се до демократичната власт, я карат през просото, интересувайки се, единствено, от своето благополучие, надявайки се – да е вечна!

В сравнение с всички тях, моралният Месия е вечен –  нищо не иска и нищо, не му е потребно! Не краде и не обещава, нито се бори за, нито се мъчи при сдаване на власт!Затова редът и моралът носят прогрес, а липсата им – вечната нужда да крадеш и мамиш!
мп





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381295
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031