Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2019 13:03 - Все пак трябва да има някакво сравнително основание за всяка присъда.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 534 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04.2019 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://news.bg/crime/20-godini-zatvor-za-ivancheva-i-15-g-za-petrova.html


Линкът е към статия, във връзка с произнесената присъда от 20 години затвор от Специализирания съд, срещу бившата кметица на район Младост, София.

Първо, нека да сме наясно - АКО ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ ДЕМОКРАЦИЯ, НЕ МОЖЕ ДА ИМАМЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СЪДИЛИЩА. Напомня ми на специализираните съдилища, правени от комунистите след като вземат властта с въоръжен преврат в Русия през 1917г.

Втора, нека да се знае НА КАКВО ОСНОВАНИЕ Е ИЗДАДЕНА ПРИСЪДАТА.


Това означава, че ако някой доказано вземе подкуп на сума, повече от 70 хиляди лева, то той ще получи по-голяма присъда от тази на Иванчева. Ако примерно вземе подкуп от 90 хиляди лева, ще получи 25 години затвор. Ако вземе подкуп от 150 хиляди лева, ще получи 40 години затвор. Ако вземе 300 хиляди лева, ще получи присъда от 80 години затвор и т.н.

ПРОСТИЧКО КАЗАНО, ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, КОЛКО ЗАТВОР ЩЕ ПОЛУЧИ ВСЕКИ ЧИНОВНИК, КОЙТО ПОЛУЧАВА ПАРИ, ИЗВЪН ТРУДОВОТО СИ ПРАВООТНОШЕНИЕ, ЗА ДА ИЗВЪРШИ УСЛУГА НА ТРЕТО ЛИЦЕ, КОЕТО БИ СЛЕДВАЛО ДА ИЗВЪРШИ ТАКА И ТАКА В КАЧЕСТВОТО СИ НА ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ.

Тогава всичко да бъде ясно. НЕКА ДА ИМА ТАБЛИЦА - ТОЛКОВА ПОДКУП, ТОЛКОВА ЗАТВОР. НЕЩО КАТО ТАРИФАТА ЗА НОТАРИУСИТЕ В ЗАКОНА ЗА НОТАРИУСИТЕ.

Същото да важи и за умишлено причиняване на смърт и за неумишлено причиняване на смърт, така наречената смърт, заради непредпазливост.

Така няма да има спорове при всяко едно съдийско решение. СЕГА ПО ПРЕЗУМПЦИЯ, СЪДИЙСКИТЕ РЕШЕНИЯ СА ТВЪРДЕ СПОРНИ И ТВЪРДЕ СУБЕКТИВНИ. ЗАЩО ЗА ПРИЧИНЕНА СМЪРТ НА ПЪТЯ ЕДИН СЪД ОТРЕЖДА ЕДНО, А ДРУГ - ДРУГО. Така се налага усещане за още по-голяма несправедливост.

И още нещо - ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ, ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СЕ ДОГОВАРЯ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ЗА ТОВА, КАКВО ОБВИНЕНИЕ ДА БЪДЕ ПРЕДЯВЕНО, БЕЗ ИЗОБЩО ДА ВЗЕМА ПОД ВНИМАНИЕ ПОТЪРПЕВШИТЕ!!!

А защо все още го няма институтът на СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ?


Голяма бъркотия е в съдебната ни система. Доверието към институциите е ниско, именно и заради отсъствието на обективни критерии за оценка на извършените щети от престъпленията. 

НЕКА СЪДИИТЕ ДА СЕ ОБОСНОВАТ, ЗАЩО СА ОСЪДИЛИ ИВАНЧЕВА НА 20 ГОДИНИ, А НЕ НА ПРИМЕРНО 25 ГОДИНИ ИЛИ НА 10 ГОДИНИ. ЗАЩО НЕ СА Я ОСЪДИЛИ НА 8 ГОДИНИ ИЛИ НА 2 ГОДИНИ? НЕКА КАЖАТ. ВЪВ ВСЯКА ПРИСЪДА ТРЯБВА ДА ИМА ЛОГИКА. КАКВА Е ЛОГИКАТА НА ТОВА РЕШЕНИЕ? КАК И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ РАЗДАВАТ ТЕЗИ ГОДИНИ? И ЗАЩО СЪДЪТ ТРЯБВА ДА СЪДИ ИВАНЧЕВА? НЕ МОЖЕ ЛИ ДА Я СЪДЯТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА РАЙОН МЛАДОСТ? ТЕ КАКВО МИСЛЯТ ПО ВЪПРОСА ИЛИ НА СЪДЪТ ИЗОБЩО НЕ МУ ПУКА ЗА МНЕНИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ. РАЗБИРАТЕ ЛИ В КАКВА СИСТЕМА ЖИВЕЕМ. ТУК ИЗОБЩО НЕ СТАВА ДУМА НИТО ЗА ИВАНЧЕВА, МИВАНЧЕВА ИЛИ ДРАГАНЧЕВА. СТАВА ДУМА ЗА ПРИНЦИПИ, КОИТО АЗ НЕ ВИЖДАМ ДА СЪЩЕСТВУВАТ В БЪЛГАРСКОТО СЪДОПРОИЗВОДСТВО.



И всъщност, ако Иванчева я осъдят, че е взела 70 хиляди лева подкуп, да "търка нара" в продължение на 20 години, НА КОЛКО ГОДИНИ СЪДЪТ ЩЕ ОТСЪДИ ЦЕЛИЯТ СЪСТАВ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, КОЙТО Е ВЗЕЛ РЕШЕНИЕ ДА СЕ ОПРОСТЯТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДЪЛГОВЕ НА ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ? В ЕДИНИЯ СЛУЧАЙ СТАВА ДУМА ЗА 70 ХИЛЯДИ ЛЕВА, А В ДРУГИЯТ ЗА 300 МИЛИОНА!!! Има разлика от 4287 пъти.

Ако Иванчева трябва да лежи 20 годинни за 70 бона подкуп, целият министерски съвет от времето на Костов трябва да "лежи"  85 740 години затвор, още повече, че Иванчева дори и да е взела подкуп, не е ощетила бюджета, за разлика от Костовите министри..

Смятата ли, че тази система е справедлива? С тази разлика, че Иванчева все пак ще лежи, но нито един министър от времето на Костов няма да лежи и един ден. СТРАХОТНА СПРАВЕДЛИВОСТ, НЯМА ЩО.


П.С. Само едно уточнение. Даже не ставало дума за взет подкуп, а за ПОИСКАН ПОДКУП. Такива били мотивите в решението на съда. Още по-зле. По-горе се възмущавах на присъдата, като смятах, че тя е за ВЗЕТ ПОДКУП. Става вече и тъпо и глупаво. Тази присъда ще "падне" на горна инстанция, според мен.



Гласувай:
0



1. vladtepes - За спецсъда
17.04.2019 13:26
Нужен е нормален спецсъд - комисия от трима юристи с поне пет години стаж в наказателното право, възможност за обвиняемия да представи лична защитна реч до 30 минути без адвокати, незабавно издаване и изпълнение на присъдите без възможност за обжалване.
цитирай
2. kolevdobri - Въпросът е...
17.04.2019 15:58
vladtepes написа:
Нужен е нормален спецсъд - комисия от трима юристи с поне пет години стаж в наказателното право, възможност за обвиняемия да представи лична защитна реч до 30 минути без адвокати, незабавно издаване и изпълнение на присъдите без възможност за обжалване.

...кой ще избира и назначава тези съдии? От това зависи, дали съдът ще е независим или не. Ако се приложи идеята, тези съдии да се избират по места от населението, както и да има възможност същото това население да гласува за тяхното отзоваване от длъжност, тогава нещата ще изглеждат по-различно, отколкото е сега. Благодаря за коментара!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217439
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930