Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2019 09:34 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 766 За София, с любов 2
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 364 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.04.2019 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 766
За София, с любов 2

 image

 

Администрацията на София ще се опита да създаде нов общ устройствен план, но и вие като повечето специалисти ще си зададете въпроса - кой и как ще го направи? Създаденото поделение - събрано, за да реализира т.н. визия за София, може да събере данните, но няма сили да ги анализира, а, още по-малко, би могло да създаде чрез тях конструкцията на новия план на града! Не би могло, тъй като не притежава, нито натрупани знания, нито задължителния опит! Новият устройствен план на града трябва да създаде рамката на бъдещето му, както и стъпките, и етапите, през които ще мине, за да постигне ред, и по-удачни условия на живот за близо трите му милиона жители!

Общият план представлява планова и пространствена програма, която ще създаде условия за реализиране на потенциала на града и на гражданите му като столица. Тя е бъдеще за управлението му, както и на избраните форми на живот за гражданите му, трудовата им активност, обучение, здраве, спорт и отдих.

Очевидно, потенциалът на проектната структура е недостатъчен, дори, в сравнение с предишния екип, колкото и той, с неговия потенциал, да не задоволяваше нуждите на града, и властта му. Обидно, но факт! Разбира се, че екип се създава от творци, а, не както предишния, съставен от специалисти със знания, но без достатъчен проектантски опит и творчески възможности.

Мисля, че създаването на нов ОУП на София трябва да се отложи за неопределено време!
Ако щете – екипът трябва целенасочено да се подготви в близките години, след това да се създаде задание, съобразно интересите на бъдещото общество, които да оформят и зряла програма, чиито цели, „помъдрелият“ екип да реализира. Имитирането на творческа дейност е опасно и вредно, както за настоящето на града, така, и за бъдещето като се надявам дейността му да просъществува без политическа намеса! Нужно е да натрупа знания и опит, които да подкрепят въображението на професионализма.

Днес, хвърлените на вятъра обществени средства губят, преди всичко, времето на обществото като принизяват изискванията и надеждите му до формите на недобросъвестно управление! Те ще удължат живота на недоброкачествената среда за обитаване, на нископлатения физически и умствен труд, на липсата на творческа реализация, на манипулирано образование, а, и на реално технологично израстване, ще намалят продължителността на времето на човешкия живот, както ще намалят и удоволствията от културното им усвояване, и налагане. Хвърлените безцелно пари, от и чрез политиката, убиват с неграмотността си хармоничното развитие на живота в града, и увеличават, и без това, ниските устройствени нива на неговото изоставане.

Дано, чуете тези думи, тъй като са добронамерени и искрени, и не са зависими от влиянието, и ограниченията на политическите догми! Политиците трудно могат да влияят на града, поради, естествените и специфични образователни ограничения, но могат да помогнат като оставят специалистите, съвестно да си гледат работата. Властта се нуждае от талантливи творци в областта на градоустройството и архитектурата, а проектантите – от тяхното незнание, и добронамереност.

В тази връзка разсъждавам – възможно ли е, отново, да бъдат създадени двете независими паралелни структури, които преди години бяха ангажирани да се занимават с проблемите на града?
Днес - едната, може да е подчинена на Столичния общински съвет, за да мисли, разсъждава и твори за бъдещето му, заедно с него? Разбира се, след прецизен подбор и обучение, за които говорих.
Другата - сега съществуващото направление, заедно с главния архитект, да остане в екипа на кмета и общинската администрация, и да продължи да се занимава с настоящите проблеми на града. Може би, така ще се създадат по-коректни условия на ежедневната работа, както и другите такива, защитаващи важните търсения за бъдещето на града, и развитието им. А то е, твърде близо!
мп / 21-23 април 2019





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381303
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031