Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2019 11:44 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 776 Не свързани мисли 83
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2019 08:53


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 776
Не свързани мисли 83

 image




Темата за България и бившите й партньори продължава да вълнува обществото. Забелязвам интерес и към есетата, в които коментирам продължаващата ни зависимост.
Тези дни, за себе си, анализирах отношенията между нашия народ и властта, упражнявана  над него, както от чуждата му вече политически държава, така и от новите партньори.
За сетен път, информацията ме убеди, че народът на Русия продължава да съществува в своето вековно изостанало състояние и като че ли с нехармонично на времето си безправие, независимо от обществено-социалните, и политически промени, настъпвали през изминалите две столетия. Характерното е, че при всяка промяна унижението му се потвърждава. Отново и отново!
И наистина, той не успя да се възползва от отмяната на крепостничеството, на руския тип робовладелство, от поредицата бунтове срещу царизма, нито от няколкото революции! Непроменени останаха отношения му с властта като се утвърждаваше, ден след ден, удивително устойчивото му безправие, заедно с продължителността на безпрекословна власт, която, по никакъв начин, не промени, нито своя характер, нито своето поведение, подобно на огромното, ограничено и неразсъждаващо общество, на огромната и покоряваща власт на царските и комунистическите специални служби, съхранили се и днес, заради обслужващите им функции, подчинени и винаги подкрепящи наложената власт! Всичко това се осъществяваше и продължава да се осъществява, сред мъчително и бавно променящата се среда на подражание, на имитация, на интелектуална кражба, и псевдо-открития, на ограничаващото до затъпяване възпитание, и с резултатите от него, с овчата  преданост - обилно облята от лакейщина, и от неизличимата помия на страха, за собственото съществуване. Очевидно, всяка подобна среда е неподходяща за развитие, на което и да е общество. Но етносите, народът и властта над тях, учудващо продължават да живеят, все така, жизнено, напук на всички, познати на човечеството, обществени закони!

Всяко общество, което използва чужди иновации, което употребява открития, направени от други, префасонирайки ги, нагаждайки и хармонизирайки ги към своите възможности, и нужди, е обречено постоянно да имитира, без да твори. То загубва тези си способности, дори, някога да ги е притежавало и те закърняват!

Всяко общество, което съзнателно загърбва и пренебрегва правото на гражданите да изживяват нормално краткия си човешки живот, загрубява в управлението. То достига до присвояване на природните и божиите закони, а човешкия живот загубва своята стойност! От тези си позиции властта нарушава хармонията, дори, на международните, освен, на междучовешките отношения и се превръща в общочовешка заплаха. Тя усъвършенства формите на злото и недоброжелателността, преобразявайки се в тях от добронамерените, към които човечеството хилядолетия се е стремяло, и се стреми да усъвършенства, да ги утвърди като морал, и като нравствено-етично поведение.
Основните задължения на всяка власт е да създава ред, законност и справедливост, да създава хармонични условия за живот на отделния индивид, и на обществото като цяло. Неизпълнението води до пропадане и постоянен регрес.


Няколко столетните външни влияния нарушиха основите на нашата крехка политическа и икономическа независимост, и превърнаха държавата ни в обикновен географски, и стопански придатък. Самостоятелното съществуване на властта и на народа, беше очевидно трудно осъществимо по време на цялата нейна трета държавна реализация, с всичките й нюанси, и заприлича на властта, управлявала и управляваща руското общество като две капки вода! Беше изключително трудно, бих казал неосъществимо действие, тъй като, обществените органи насилствено възприеха нейните установени монархични, а по-късно и тоталитарни форми на управление, и отношения - особено, между власт и общество!
През определени периоди от историческата ни действителност и човешкият живот загуби своята стойност като за кратко време бе унищожен, почти напълно, интелектуалния капацитет на народа. Без него той пропадна и беше въпрос на време да се стигне до поредната национална икономическа, и стопанска катастрофа!

Тези периоди от живота на българския народ оформиха в него два, ясно очертани, генетични клона на развитие.
Единият е на тази част от него, която беше успяла да съхрани и опази генетичните му характеристики. Другата – размножи семката на завоевателя, инкарнирайки я в обикновено предателство! Народът се разцепи, толкова ярко и недвусмислено, както никога през хилядолетната си история!
Днес генетичното противостоене продължава!
И днес – между опазилите родовите си черти, и другите, приели чуждото, заедно с естественото за тях, родово и национално предателство, зее пропаст!Характеристиките им определят живота и на техните деца, и тъй като, народът се множи – основно се множат небългарите!
Другите бягат, а това намалява шансовете на България да просъществува! Намаляват шансовете и на имитаторите, защото властта няма да бъде тяхна!

Изненадващо, поне за мен, е и политическото състояние на съвременна България!
Очевидно, непочтената позиция на страна-член на политически, икономически, социален и културен съюз, не прави никому впечатление! Никому!
Наистина, изненадващо!
Възможно ли е в тази страна да се горят знамената на съюза, към който, всячески, се стремим да се сближим, за да  използваме оптимално всички блага, които предоставя, паралелно със скритата ни и коварна позиция, работеща за разрухата му! Стремим се, защото този съюз е най-напредничавата икономическа сила в света, защото всички – големи и малки страни по света дават мило, и драго, за да притежават неговата могъща подкрепа. А ние, продължаваме да крещим, че царят не е гол, нищо, че сме се си свалили  гащите, дори! И продължаваме да стоим на предателските си позиции, спрямо принципите, и устоите му!

Вярвам, че знаете, подобно на тесните специалисти, за проблемните отношения между България и Германия, след прекъсването им на осми септември 1944-та година, когато  българското правителство едностранно прекратява военното си партньорство с нея и с останалите страни от Тристранния пакт. Този непочтен акт принуждава немското командване да изготви нов план на действие, който нарича със знаменателното название - „Юда“, заедно с няколкото други плана за изтеглянето на своите войски от териториите до България.
Независимо уроците на историята и хилядите безсмислени жертви, съвременните български „политици“ продължават, и днес, да играят своята непочтена, и драматична роля в политиката на обединена Европа, и света, наивно представяйки се за глупаци! Представяйки се, ту за троянски дървени коне или за представители на чужда политическа сила, но, никога със своето истинско лице на прастар народ, … и това е обидно!
Това е обидно за българския народ! А те, съзнателно го нараняват!

Не трябва да се сравняват двата исторически факта, но, единият се отрази зле на развитието ни в миналото, а вторият влияе зле на авторитета и почтеността на народа ни, днес, цапайки го с двуличието, и коварството на т.н. политици!

Предлагам - да започнем съзнателно да четем и анализираме историята си, за да се поучим от трагичните политически отклонения.
Трябва да поумнеем, дори, с малко!
Вярвам, че всички чувствате нужда, нали!? 
мп      





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1372886
Постинги: 1689
Коментари: 15
Гласове: 470
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031