Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2019 14:43 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 800 Две необходими крачки за ЕС
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 305 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.08.2019 08:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 800
Две необходими крачки за ЕС към институционален стабилитет

 image

Очевидно е, че Европейският Съюз и неговите административни структури, все още, не са намерили точните си форми на управление! Не знам, дали, ги търсят и ако правят това – правилни ли са насоките или служат, само за заблуда на недоволните от днешното им състояние!?
От години предлагам едно, твърде познато решение. Разсъждавам и днес.
*
Съвременните народи, представяни като монолитни нации, са съставени от малки и по-големи етнически единици, владеещи от векове или хилядолетия определени територии от европейския континент, без да се променят съществено в своето еволюционно развитие. 
Съвременните европейски държави са плод на обединението на малки, големи и по-големи етноси, само, преди сто и петдесет, двеста години, както и следствие от хилядолетните войни за надмощие и територии между тях, без да променят бита, и религията, и нрава си, ако щете, до днес.
Изконно право на всеки европейски етнос е да се обединява и защитава или да се самоизяжда, така, както българският! Знаем и се гордеем, че носим част от световното етническо и културно богатство, и че нашата автентична култура заема едно от бележитите места, че продължава да изненадва и удивлява света! Пример са и формите, и грижите за тяхното съхранение, които са тежък ангажимент, и задължение за обемистата, и свръхтежка европейска администрация.

Неприемливо за етносите е, че  и днес, чужди, и недоброжелатели продължават да мачкат, ръфат, и късат от духа, и от тялото им, както се случва, дори, в цивилизована Европа, пренебрегвайки националните и общоевропейските ограничения, но и богатия управленски опит на всеки от тях!
*
Ще си позволя да се възползвам, наподобявайки мислите, и разбиранията си, относно управлението на структурите на Европейския Съюз, на поведението на един бележит римски сенатор. Няма да сравнявам времето, средата, културата и нивото, на постигнатото от Катон Стари, на чиято упоритост и мъдрост се възхищавам, … с хилавото, и едвам забележимото мое творческо съществуване, сред колегиалната среда на съвременна България, тъй като ни делят повече от две хилядолетия и кусур.
И по неговото време е съществувало колосално съперничество между претендентите за световно господство - между Римската империя и другата, създаващата се, около северноафриканския град Картаген, днес, в съвременна Либия, като генотипът и битовата, и военната характеристика на живота на населението, и в двата центъра е бил еднакъв, и произлиза от тракийските племена, населявали основно Балканите, южноевропейските, и северноафрикански територии. Неразбирателството и враждите, между родствениците, винаги, са били безкомпромисни, и заради това, членът на Римският сенат Катон-Стари завършвал всяка своя реч с думите -  „И все пак, Картаген трябва да бъде разрушен!“, ... тъй като силата му ще е заплаха за бъдещото  господство на Римската империя над Средиземноморието!
*
Днес, недостатъците на огромната европейска администрация заплашват Обединението с тромавостта, а понякога и с безкомпромисността, и с нейната некомпетентност.
Най-фрапираща, остава типичната й  бюрократична незаинтересованост като, още по-злокобна за бъдещето му е нейната политическа мимикрия, преливащите се и лабилни интелектуални  позиции, и без точната си мултикултурна обозначеност! Очевидно е ниското интелектуално ниво на еднообразното партийно представителство, а то личи и дразни с политическата си непохватност, най-видно - от ниското ниво на някои наши представители.

Заради недостатъците и недостига от положителни качества на част от структурите на ЕС, ще продължавам да повтарям, с прословутата последователност на сенатора Катон Стари, и да  призовавам мъдрите, и далеко виждащите в бъдещето на Обединена Европа -
да променят формите, и перспективите на управление на всички европейски структури, без изключение, основавайки се на огромния културен потенциал на европейските етноси!

Дали, днешните, доминиращи институции биха се ангажирали с едно такова, нетрадиционно предложение? Дали, самочувствието или презрението, към собственото им минало, на европейци, ще им позволят коректно да помислят върху него, също, не знаем? Независимо съмненията ми, ще опитам.

Проектите могат достойно да заменят псевдо-партийното представителство на лабилните икономически и властови принципи, както и на отчетливо липсващата морална устойчивост, свойствена на обиграните шмекери от сдружените „политически партии“, демонстрирайки, и борейки се свободно, единствено, за интересите си!

Дали, чиновниците искат да се усъвършенстват структурите на ЕС - е друг въпрос. Дали, ще се престрашат да ги ре-организират, създавайки такива форми и организация, които, ежедневно ще мултиплицират положителните качества, и ще отстраняват недостатъците в своята работа? 
Ще поведат ли Съюза към по-чисто, ефективно и морално бъдеще?
Не знам и никой не би могъл да знае, но, сигурно е, че трябва да се помисли, и на всяка цена да се прецени, тъй като проектът е революционно различен от влошеното здравословно състояние на работещите структури, днес.

*   
Представителите на етносите, които те ще си избират, а не партиите, ще защитават и доказват своята отговорност, и категорична принадлежност към своята култура, дом, и семейство, бит, и работа, изявявайки се като техни преки, естествени защитници!!
Ясна и категорично по-добра е тази възможност, от всяка друга измислена - „консервативна, демократична или либерална“, партийна организация за управление!!
Не знам, дали, това интересува окопалите се в управлението на съвременна Европа? Не знам, дали и за вас е важно, и необходимо?!
Но е видно, че европейският формат на управление трябва да се отърси от непочтените политически „партийни игри и договаряния“, и че е възможно да наподоби, отдавна познатото, етническо гражданско управление, прозрачно в своята гражданска същност, и което ще продължи да носи, и реновира хилядолетния си управленски опит!

Предлагам замяна на чиновничеството с най-ярките представители на етническия избор! Предлагам тотално налагане на представителството на етносите в различните национални и общоевропейски структури!

Известно е, че политиците на Европа се страхуват от сепаратизма и национализма, вкоренен в душата на всеки етнос, но те ще продължават да живеят, независимо, и въпреки измислената партийна демокрация, с нейната безотговорност, и с вечната й нужда да разделя обществата, за да живее!

Естествеността и простотата на предложението ще осигури опита на мирното, и нормално съществуване на етносите, съставляващи съвременните национални структури на членовете на ЕС и ще оптимизира работата на управлението му!
*
Следващата стъпка, след тази институционална промяна, ще трябва да бъде обединението и хармоничното развитие на държавите-членки на базата на, все още, пренебрегваното, и отсъстващо обединение - на уникалните богатства на автентичната, и съвременната им етническа култура! Секторът притежава огромно, могъщо предимство, изоставено и предпочетено пред силата на политическото, и зависимостта от икономическото, независимо, че културата е обединяващата сила и спойката, която най-сигурно би могла да осигури здравината, и коректността на Съюза, и която трябва да се наложи за определен период от функционирането му, над икономическата и политическата!!
Темата и предложението са впечатляващи със своята крещяща необходимост, и тъй като търся институционална подкрепа – го публикувам като очаквам, и основателните доводи на опонентите им. Може би, заедно ще открием нещо ново, което да се възприеме и реализира!
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380946
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031