Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2019 11:52 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 819 Средата на застоя и вродената клептомания
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 26.09.2019 18:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 819 
Средата на застоя и вродената клептомания

 image

 
Преди години в областта на градоустройственото проектиране работеха единици свестни и разбиращи, тъй като за него се изискват огромни знания и неограничено въображение, кристален поглед над градската среда, чувство за мярка към градското пространство, и дори, владеене на дипломацията на компромиса.  Прекалено много бяха имитаторите и особено ония - „професионалистите“ с патерици.

Днес ситуацията е още по-отчайваща!
Почти всичко, което се изпълнява и изгражда от управлението на техническата власт на града, следва препоръките на мафията на строителните предприемачи като рядко, някой се вслушва в градоустройствените предложения, които добронамерено се правят. Използват се, само тези, които устройват капитала, а те, дори, потвърждават правотата и полезността на предложенията.
За да повярвате на думите ми, трябва да препрочетете градските ескизи. Всички от тях, които коментират темата, предлагат урбанистични иновации.
Иновацията е
съществено нов елемент, който е свързан с бързината на развитие и просперитета на всяко общество, а наличието й, е показател за постоянен възход!

Знаете ли, че съвременният свят прави ежегодни класации, които показват броя и сферите на направените открития, а качествата им демонстрират степените на технологичното и културно равнище на страната.
Къде сме ние?!
Това, никой не знае!
Дори, не сме чували, че светът непрекъснато бълва ум и разум, за да просперира, и да изпреварва себеподобните си като се съревновава, дори и като краде! Ако сме чували – не сме искали да знаем за него, защото не ни е необходимо и най-важното, защото не сме го измислили ние, а по-умни от нас - хората във властта, няма!
Тя си има всичко, от което се нуждае!

Наскоро разбрахме, че на света имало и такива чудеса, но - чак, когато страната получи правото да управлява този сектор в новата комисия на Европейския Съюз! Разбрахме, че светът дава огромни средства, за да провокира и осигури зачеването, и раждането на иновации!  
Ако, не сме толкова крайни в оценките си и приемем, че властта има, макар, и бегла представа, какво представлява възможността да направиш откритие, независимо, в коя област на обществения и стопански живот, ще се окаже, че тя –  предимно говори и не прави нищо, защото се страхува от новото! Не се самообразова, нито поощрява развитие на сектора, нито му дава свобода за реализация! Не го и подпомага, пак от страх да не загуби, единствено ценното за нея – властта!
Така, мудно и равномерно растежът на икономиката, финансирането на иновациите, обогатяването на производството, и облагородяване на средата на живот, бавно и полека се прегръщат със застоя, а градът и държавата загниват като се превръщат в лесна плячка на коварните ни приятели!
Това принуждава някои новозабогатели с пари или власт „пердета“ да се отдадат на присвояването, дори, на откровени кражби като тяхната мимикрия се основава, предимно на кражбата на чужда интелектуална и индустриална собственост. Вероятно, тази е една от причините настоящата обществена култура да пропадне в тъмнотата на декадентството, на фалша и измамата, на имитацията и кражбата.
Дейността им продължава
!
И понеже липсват истински иновации, които да обогатяват средата с реални технически, и културни постижения - налице са, единствено, слаби имитации, и актьорски фалшификации, тъй като културната им форма, и изявата й, отговарят най-точно на нивото на манипулираното общество, чието състояние спомага, и за пропадането му.
Не е възможно да съществува подобно състояние, си мислех – измислено е, невероятно е, но съм бъркал! Роди се невъзможното – отчуждение и бягство от иновацията като средство за бърз, и устойчив обществен прогрес, заради нежеланието за промяна, заради прословутото политическо статукво, което води до общо технологично и човешко изоставане! То говори за неувереност и незнание, за умствена ограниченост, и неподготвеност, за отчайващо ниски културни нива, за свещена тъпота. Отчайваща е и липсата на подходяща среда за иновации, да не говорим за тяхната реализация! Нежеланието се демонстрира агресивно и нарочно от всички, които абсорбираха властта. Те търсеха, търсят и използват само хватките, с които могат да объркат народа чрез забавните игрички на псевдо-капиталистическата демокрация!

Но, след като ги видях – престанах да се гневя, престанах да съжалявам за пропуснатото време на народа и ползите от умните. Видях всичко изписано по лицата на илюзионистите. Физиономиите им говореха. Вижте ги и вие, но, без да плашите децата! Очуканите им лица откриват, а не скриват умствената им непълноценност.

Какво може да сътвори обществото?
Нищо! А, ако създаде нещо, дори случайно – всячески му пречат да го реализира. И му искат подкуп от милиони пари, въпреки, че той, отдавна, ги е дал на нашите и европейски институции, за да документират новостта!

Застой, нали – а ни говорят за растеж!
Знаете ли, чували ли сте, поне, за една наша, родна, реализирана иновация?!
Няма, защото средата не позволява!
Защото застоят не се нуждае! 
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402610
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930