Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2019 23:40 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 828 Не свързани мисли 89
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 397 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.10.2019 23:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 828
Не свързани мисли 89

image


Историята, не е нищо друго, освен, клюки за миналото – с надеждата, че може и да са истина – пише Гор Видал.
*
Музиката изразява чувствата на хармония, на любов и на омраза, на призиви за свобода или на стремеж към сближение между световете на духовния и материалния,  на реалния свят, на разума, и тялото. Поезията - сякаш, е сънувана, нереална човешка мечта.
А архитектурата? Архитектурата е надеждата на всеки за един бленуван и слънчев живот!
*
Слепила се с ума и с разума на обществото, политиката иска да създаде измамното чувство, че работи за създаване на свят, близък до мечтания от обикновените, и от творците, но не успява. Смесва се сред творчеството и творците, а накрая остава, единствено и само – с духовната си нечистоплътност. Учудващо е, че и тя е човешка дейност - на хора, които имат малко допирни точки с мечтите на хората. Обикновено, някои от творците, занимаващи се с политика, са или слаби, или самонадценили се, въпреки, непрестанните им усилия и опити да мутират, но, все несполучливо. Примери от днешната и от отминалата ни история, колкото щеш! 
*
Градовете се нуждаят от непрекъснати грижи от страна на хората и обществото. Нуждаят се, тъй като не могат сами да се управляват, въпреки, че в тях се раждат и развиват знанието, и човешкото въображение, че тук се облагородяват и  те, и културата му. Нуждаят се от добре подбрани и отговорни люде, които да ги осъществяват!
Днес, като че ли, всички те, са пример за мутация и за липсата на хармония. А градовете, в същността си, са като децата – сами, наистина, не могат, да свършат нищо. Различават се помежду си и това е следствие от грижите на всички, живели или живеещи в тях, от различното им време, и отдадеността им, заради различните им качества и усилия, заради различната им отговорност!
Процъфтяват при добронамерените и отговорните, залиняват – при лъжливите, крадливите и безотговорните, пропадат при измамниците.
Едните - бързат да си свършат задълженията и отговорностите си, другите тичат да откраднат - всеки, както и колкото може повече. Едните творят в общия интерес на съгражданите си, другите бързо откриват своите. Добронамерените и целеустремените се развихрят, и умело разгръщат въображението си като го вплитат в едно с обществените нужди, другите – пренебрегват и културата, и средата, без да се усещат, дори - заради незнанието и умствената си посредственост, заради интелектуалната си ограниченост. Отговорните бързат, лесно и бързо творят. Мудните, бавните и задръстените търсят съня, и бързо заспиват, обикновено се и успиват, пропускайки, и времето на града. С тях той, обикновено, уморено залинява и заспива. Примери – колкото щеш, а е и повече от очевидно, че градовете приличат на жителите си.
*
Лошите закони са капан за създателите им – ни учи, отново, Видал.
мп ©



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397554
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930