Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2019 20:35 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 841 Безпомощни
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 384 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2019 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 841 
Безпомощни

image
                                            Свети Димитър от Пловдив

Странни хора, странен народ живее тук, по нашата земя!
Днес, сякаш, е омърлян, не само, в малоумието на неграмотността и липсата на вкус, но и на морални добродетели, които го отличаваха, до скоро, от всички съседни етноси, и народи. Като че ли и нищо, не е останало от божествената естетика на предишните българи.
Кога и кой допусна намесата на посредствеността да диктува живота ни, не само нашия, но и на „живота“ на града? Какво общо имат с него сетивните хора, може ли, някой да ни каже?
Непонятно е, как за толкова кратко време, по-малко от столетие, вкусът на съвременните българи пропадна до нивата на посредствеността!?
И се питам - дали, тяхното поведение не дразни, поне, интелигентните творци, че тъй оглушително, и тъпо мълчат? Не дразни ли изучените и опитните професионалисти? Та, нали, това е техният град, техният чуден древен град!
Още по-фрапантно и учудващо е, и самочувствието, с което някакви си измекяри се намесват в плановия, и в пространствения образ на един от най-старите опазени европейски градове!
За Пловдив ми е думата!
И се питам – нова далавера на властта ли е изграждането на надземни паркинги и гаражи, сред и без това, миниатюрните пространства в центъра на градската му структура? Та, може ли, знаещите и разсъждаващите колеги да се съгласяват, и да позволяват да се издигне многоетажна надземна метална конструкция, която притежава способността, дори, да се мултиплицира, расте или смалява. Къде изчезнаха, на професионалистите градостроители и архитекти, основателните им претенции? Изчезнаха ли или се снишиха? И те ли се заразиха от прилепчивата болест на малоумието, и далаверата? Но, има ли друг, кой друг, освен тях, би могъл да се грижи за опазването на уникалния хилядолетен град? Каруцарите ли?
*
Възможно е да се издигне върху малка площ една-единствена метална конструкция, която да побере пет пъти повече коли и да „разреши“ проблемите с паркирането, но, какво ще стане с града, с малкото му свободни пространства, със зеленината и дърветата, с тревата и цветята, с пространствената градоустройствена и архитектурна хармония, когато броят на тези метални конструкции нарасне и се превърне в гора? Какво ще стане с градските пространства, с детските площадки, с алеите, с чистотата, не само на въздуха, а и с града, и хората?
Парадоксално е, че у нас неуките разбират сложните градски проблеми и невидимите пътища за решаването им, по-добре от учените!
Учудващо разрешение, противоестествено, умопомрачаващо постижение!
*
След като размислих, обаче реших, че съм се объркал! Не е възможно властта самоволно да е допуснала, подобно строителство, тъй като то ще промени образа на града, колкото и несъвършени да са били някои негови части, до сега! Абсолютно невъзможно е и колегите да не са видели градоустройственият, и архитектурен гаф, който ще произлезе от това разрешение за строителство. От утре, градът ще се сдобие с друг, изменен образ - без архитектура, а с пространствено доминиращи, нови, несвойствени градски елементи! Реших, че там, пак се е родила далавера, в която неуките, отново, са се съюзили с властта! Дори, заедно и с колеги!
Жалко, много жалко за Пловдив и умните му граждани!
Но, дерзайте - нямате друг, по-добър начин да оцапате хубавия си град! Извикайте и японци, и корейци, и още китайци! А, за да прокопсате - дайте на каруцари като тия, да управляват града и бъдещето му!
Безинтересни са, разбира се и нашите проекти, с които имате възможност да решите изцяло проблема с почасовото паркиране, без да се ползва бюджета на града, и които опазват съществуващата среда на градовете с историческа памет, и значение за държавата, и света - като Пловдив!
Така разбрах, че и малкото ум, и разум, които притежаваха гражданите му, са елиминирани или са се загубили в лабиринтите на лакейството, отново - в полза на шашмата, и далаверата!
мп ©




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398992
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930