Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2019 18:30 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 850 ОЩЕ ЗА ПЛОЩАДА И ЧЕРКВАТА
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 242 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2019 09:04


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 850
ОЩЕ ЗА ПЛОЩАДА И ЧЕРКВАТА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ

 image


Така се достига само до нивото на сетивното познание, само, до нивото на мнението! Както е казал, още Платон, мнението, не е пълно отрицание на знанието. Основният му недостатък се съдържа в това, че оперира с отделни данни и никога, не достига до общото, отбелязва отделни хубави черти, отделни справедливи постъпки и действия, но, не е в състояние да достигне до прекрасното, изобщо, до справедливото изобщо. И още нещо – общото, и логически, и онтологически предшества, и поради това доминира над единичното, и че .... без общото – не може да се осмисли единичното.
/ ескиз 729, 733 и др. /
*
Очевидно, пред обществото на специалистите и пред обикновените граждани на София стои поредния провален международен градоустройствен и архитектурен конкурс. Очевидно, наборът от професионални възможности на избраните участници и очакванията на гражданството за високи творчески възможности, и професионален капацитет са в поредната, очаквана дисхармония, а това е, не само, заради пренебрежително ниското ниво на заданието, но и на журито, чиито председател, няма и не би могъл да притежава, не само, минималните изисквания към позицията му, но, дори и към камарата от неизяснените общи градоустройствени проблеми на града!

Не е възможно да кърпиш дрехата, преди да я разкроиш и ушиеш. Не е възможно и да зашиваш копчетата й, преди да си скроил и свързал нейните основни части, използваната материя и средствата, които ще похарчиш, за да я имаш, и употребиш.

Градоустройствената структура на София и централните й зони, както не веднъж съм писал, продължават да са в градоустройствен колапс, а надежди за компетентното им разрешаване няма! Няма, защото няма кой да свърши тази работа и да отстрани хаоса!
*
Питали ли сте се, защо Столична община не възложи на председателя и на цялото жури да проектира, и предложи своето решение? Вероятно, отговорът ще е положителен, но и очакванията ви ще са като моите – ще са безрезултатни опити на аматьори.
Смях се с глас на сравненията, които направих, хиперболизирайки неспособността и на едните, и на другите.

Ще попитам направо – възможно ли е, председател на журито да не е архитект, а примерно – доктор или филолог, химик или чалга изпълнител?
Отговорът ми е категоричен – не!
Това е обида за участниците, това е обида и за обществото на всички граждани на София! Това е унижение и за избрания председател, което той не е схванал, тъй като не притежава, предполагам, необходимите положителни професионални и човешки качества. Изненадан съм от самочувствието, което го е тласнало напред, за да се нареди сред редицата на архитектите, без да познава, дори, качествата им на творци. Изненадан съм и от състава на журито, препълнено от аматьори с титли! 
*

Очевидно, конкурсът е проведен проформа, изигран със сценката, която цели да дообърка и без това обърканите понятия на гражданството за културата му и нейните параметри, за публичното поведение на всеки, и възможните му граници, за уважението към специалистите, професионално подготвени в области, от които то няма и понятие, а само сетивни чувства, и желае, без дори, да има представа от последователността на изпълнението, очаквайки появата му като падаща от небето дан! Но, без опит, без знания и могъщо въображение в услуга на града, и гражданите му, друг резултат - не би могъл да се очаква!
Впрочем, резултат има и той е слаб!

Градът, обаче, няма пари за слаби решения!
Така, отново, от ограниченото обществено богатство ще се изваждат и ще се хвърлят на вятъра, средства, както хвърлените милиони за плагиатите от Дания, пак професори, и пак кънтящи на кухо!

Написах възмущението си спокойно, знаейки, че единици четат градските ми ескизи. Те, именно, са тези, които знаят и могат да решат успешно проблемите на града - един, след друг, последователно във времето! Нищо, че то - уж, е наше.

Предлагам ви във Фейсбук, интервюто на г-жа Димитрова, публикувано от CityBuild.bg и изпратено ми от един от умните приятели.
мп © 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Sofia,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1398862
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930