Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2020 16:13 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 901 Не е мъка, а гавра!
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.03.2020 22:09


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 901
Не е мъка, а гавра!

image


Мога да помогна на града.
Мога, защото знам – как!
Но властта не иска и кани разни други, които идват, само и само - да спечелят, и го правят  като мамят.

Кой да им каже, че пространството около черквата „Света Неделя“ е свещено, кой да им отвори очите и душата?! В това пространство не трябва да има, нито трамвай, нито коли. Това място притежава статута на божественост, от поне, осем  хиляди години!

Какви са тия „съвременни“ пространствени елементи? Та, те са, повече от смешни и изумително неподходящи за неговата сакралност!? Защо ги няма на Римския форум, защо липсват от площадите на Милано, на Флоренция, Падуа или Верона?!
Защо са нацвъкани тук, в среда - по-стара с хилядолетия от тези градове, създадени, сякаш, вчера или преди две хилядолетия, дори, а в древната Сердика - може?! Дали, авторите на този архитектурен пасквил биха си позволили подобна гавра с площада на някой италиански град или край базиликата „Свети Петър“, или край „Санта Мария Маджоре“?!

Трябва да си болен, за да не зачиташ паметта на града. Трябва да си и неграмотен! Трябва и да си заслепен, за да не можеш да защитиш града си от посегателството на търговците! Трябва да има и някой, който да ги изгони от храма!
Но, кой?!

Тук се е настанила една пасмина от неграмотни и гладни, непочтенни и жадни - за всичко, което не са откраднали и не са яли, до сега!
Но, може да са и камъните, върху които са стъпвали предците, които днес, не искат и да чуят за мъката им отдолу! Те плачат, защото чувстват гаврата и безчувствието на подигравката, които не позволяват на съвременния град да съжителства с предците си!!
Градът е НЕвъзможно да се роди, отново! Всичко, което спомага, трябва да бъде унищожено и зарито, скрито завинаги, защото тия от изток и тия от запад – нямат такива … богатства!
Повече от столетие забраната тежи и над сакралното място!
Манипулираното общество, отдавна, е забравило унищоженията под хотела в ядрото, който различни световни хотелски вериги използваха, до днес,

не помни унищожението на безценната археология под сградата на днешното Президентство или под сградите на Министерски Съвет и другата могъща сграда на т.н. универсален магазин, нито помни похищенията под магазина за „западни“ стоки и близкия му хотел, който днес искат да събарят. 
Не помни … защото всички други се гневят от неговата древна история и продължават, в стремежа си, да я унищожават!
Искат да я изчъгъртат, сякаш, историята може да бъде изтрита! Може, но временно! Може, но манипулирано – чрез малограмотни изпълнители!

Малките познания на властта и дребните й интереси пъдят, и гонят всичко, от което тя не може да се налапа. Упражняващите я са създадени, като че ли - не, за да надграждат, а за да рушат. Но, така рушат бъдещето и на своите деца, и бъдещето на града, и средата му - опосквайки, унищожавайки и миналото му, режейки хилядолетните  му корени.

Винаги съм смятал, че когато една власт използва, за своите политически и комерчески цели, града – страдат и тя, и той, и гражданите му!

Откъде се пръкнаха тия?!
От тъмното ли?

Мога ли да ви помогна?
Питам, защото знам и мога, защото, естествено повече, обичам и града на дедите си … Повече?!
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1402107
Постинги: 1723
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930