Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2020 10:28 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 915 Неразбран и употребен
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2020 13:28


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 915
Неразбран и употребен 

 image

Пространствата в централната зона на София са навързани едно с друго и се преливат, едно в друго като скачени съдове! Те не могат да съществуват разделени, влияят се и функционално, и планово, и пространствено. Безценни са в тази си комбинация! Не е възможно да оправиш само един проблем и да изоставиш другите, едно пространство – без да се интересуваш от останалите. Те продължават да бъдат изоставени. Не можеш да лекуваш една болест, нападнала човешкото тяло, а е нужно внимание към целия организъм! Някои колеги продължават да не знаят и това е тъжно! Всяка среда се нуждае от човешка подкрепа и от стимули, които да поддържат имунитета й! Днешната, на града, също изисква малки допълнения, малки и много дребни, но безкрайно нужни! Те ще усъвършенстват комбинацията им!
Как?

Ами, като усъвършенстваме всичките едновременно, не по отделно, както се мъчи властта, измъчвайки и тях, и града! Това правеха всички до сега, едно и също, и не сполучиха, защото играеха на дребно.
Е, разбира се, правеха го от незнание и заради близкия си професионален хоризонт - на хора, занимаващи се случайно с професията на градостроителя, слепи архитекти, които, нито го виждаха, нито разбираха. И сме уверени всички –  наистина, бяха случайно попаднали там. Но, градът и прастарият му център не харесваха, и не харесват случайно попадналите. Искат и се нуждаят - да си говорят, да се слушат и разбират, докато те, наистина - нито го чуваха, и още по-малко разбираха. На всички им тежаха служебните отговорности и гледаха да претупат задълженията си.

А градът ще продължава да се пази, ощетен, неразбран, отхвърлен и употребен от дребнавостта на дребните. Често ще се и пита – какво търсеха от него, защо искаха да живеят в него, какво още - искат, всички тия, които, нито го обичат, нито го разбират, а само, нараняват и употребяват!?
Нали, самѝ го бяха потърсили, открили и самѝ бяха дошли да живеят тук?!
Защо, не се разкарат, някъде другаде, щом не искат да се грижат за него, не искат да му помагат, не го чистят, нито мият, не го облагородяват, а само употребяват? Да се махнат и да отидат някъде другаде, където ще намерят споделената си любов, с някой друг. Защо продължават да измъчват и себе си?!
Десетилетия, дори, усилие не направиха, не положиха, дори, дребно усилие, за да го разберат -  не, за да го обичат, както другите му деца, а да го харесват такъв, какъвто е, поне! Или да се опитат да го променят с нещо, макар и с малко - към по-добро. Заедно, всички заедно!
Питали ли сте се - вие, от кои сте?
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1380525
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031