Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2020 00:22 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 923 Не свързани мисли 107
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 295 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.04.2020 18:23


ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 923  
Не свързани мисли 107

image 

Всички знаем, че светът не страда, единствено, от бацилите на kovid – 19 / коронавирус. Болестите, с които е заразено човечеството са безчет и то си ги носи от хилядолетия, а съвременните са отслабили, най-вече, имунитета му.

Промяната унищожи семейството като основна единица на обществото така, както миналия век социалистическото недоразумение унищожи българското село. Така, както необучени и неграмотни лица поеха управлението на държавата и на градовете й. Точно, както архитекти-аматьори унищожиха наслагваната им, столетия наред, памет. Както осигуриха на всички, принудително изселени от селото в града и жилища, и панелни сгради, и комплекси – с еднаква безизразна архитектура, с еднакви жилища, и еднакви входни врати, дори –еднакви ключове и еднакви души! Помъчиха се да уеднаквят и физическия им образ, подобно на обществения транспорт и личните им превозни средства. Случайно рискуваха, заради незнанието си и не сполучиха! Провалиха се.

Не е най-глупав този, който не умее да чете, а онзи, който мисли, че всичко, което прочита, е истина! – пише Иво Андрич.

*
Вирусът затвори гражданите в домовете, а позволи на колите, най-сетне - да превземат тотално града. Битката между него, гражданите и вирусът бе спечелена от хищните бацили. Дори, религията не бе пощадена, победиха и нея! Ограничителните мерки изтриха мелодиите и звука на града, изчезна и човешката глъч, сякаш - животът бе спрял съществуването си! Хората се откъснаха от него, въпреки, че бяха, все още, тук!
Няма ги и децата на дядо – стоят си в къщи, учат с телевизора и с лаптоп под ръка. Чудно нещо е живота на човека, не мислите ли! И града, покрай него!
*
А властта се уплаши. Не, разбира се – не, за живота на хората, а, заради опасността от бацила, който би могъл да я срути и това щеше да е новост за дигиталното, многознаещо и разумно общество! На този етап бацилите прекъснаха и разходките по света, разсипаха и спорта, и Олимпиадата, разбиха и развлеченията, дори, а … като капак захлупиха и непокорството на циганите в гетата им!
И това, ако не е парадокс, здраве му кажи!
Попречиха и на политиците да се прегръщат, и целуват, както се бяха научили от куртоазия - като ги изпрати и тях, в къщи. Но, дали, болестта, причинена от невидимите бацили, ще успее да компенсира бюджета на страните-членки на световната общност като икономиса средствата за командировки, самолетни билети, хотели, скъпи обеди и вечери, луксозните дрехи и огромни заплати, които те, не би трябвало да получават, след като – не ходят на работа, не знам. Ще се появи ли излишък, който би помогнал на човечеството да преустанови хилядолетните си перманентни войни като ги замени или ако се наложи съзнателно над бацилите, за да спре и тяхната, и другите войни, заедно и с производството на оръжия, и боеприпаси?! Дай Боже! Ако победят – ще ги споменем с песни, ще благодарим и ще ги благословим!
Междувременно, някои могат и да се помирят, ей така, заради бацилите, които могат да се окажат по-силни, дори, от бомбите и дигитално управляемите бойни машини. Други, пък могат да престанат да водят войни за завоюване на нови и нови територии, защото бацилите са се настанили в тях, без да ги питат.

Лошото е едно - бацилите ще спрат космическите полети, но, пък тогава - умните ще се напънат и ще вземат да измислят други общополезни неща – не измислени, до сега! От утре трябва да очакваме неочакваното!
*
Обществото, не трябва да търси бацилите, носителите и преносителите им, а да открие здравите или преболедувалите, които имат и акъл, но и притежават решимост да разкарат съвременните партии, партийни манипулатори, хипнотизатори, мошеници и всякакви хищници, за да успее да се измъкне от заразната среда.
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1397752
Постинги: 1719
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930